Vildsvin på grillen

Grillsäsongen har för de flesta tagit slut?! Men finns de något bättre än grillat vildsvin på grillen?

Fick hem en massa gott från http://www.grillhouse.se/ som jag var "tvungen" att prova. Har ni inte varit inne på deras webshop kan jag rekommendera er att kolla där, det som inte finns där för en lyckad grillkväll kan de säkert ta hem om de nu skulle saknas. Men deras utbud är BRETT!
 
Har i sommar fått upp ögonen för hur mycket det finns för att sättta piff på köttet vid grillningen. Förr blev det mycket vanlig grillolja och grillkrydda behöver väl inte vara något fel med de för det kan väl vara gott de oxå. Men det är ju trevligt att variera sig! Här har jag grillat karre från vildsvin som jag skurit i tjocka skivor använt The Squeal Hog Rubb som rubbing. http://www.grillhouse.se/rubs-kryddor/cowtown-the-squeal-hog-rub.html Som grillsås hade jag Rufus Teague Touch o heat http://www.grillhouse.se/bbq-saser/rufus-touch-o-heat.html Extremt god grillsås måste jag säga! 


 
Hade en liten grillfest på gården för ett tag sedan. Byggde en provisorisk grill för helgrillning av hela vildsin, tog vad jag hade på gården och bygget tog under timmen att få upp. Ska ändra lite saker på den till nästa år men grill resultatet blev väldigt bra och alla middagsgästerna gick där i från med fulla magar så de verkade som de var uppskattat.


Vakjakt på vildsvin. 2012-09-28

Nytt vakpass på annan åtel, hann sitta ca 20min innan ett gäng grisar kom ut. Valde ut en större gylta som stod lite avsides höll i bogen och lät skottet gå. Grisar flög åt alla håll och på platsen låg där ingen gris. KLänge sen de inte blev på plats men skottet kändes bra. Gick fram och kollade skottplatsen som inte gav något alls, inte en droppe blod. Gick men ficklampa och pannlampa och kollade runt åteln men såg inget alls.

Fick köra hem efter hund, valde Vilda en korsningshund emllan tyskjakterrier och stövare. En hund jag spårat upp väldigt många grisar med genom åren. Körde fram med bilen 5meter från åteln o släppte ut hunden på fritt sök, ja så var det i alla fall tänkt.. Så fort hon hoppade ur bilen vädrade hon och tittade på mig som "har du tagit hit mig för detta?" Grisen hade gått 5-6meter från skottplatsen men den var omöjlig att se.. Gylta ca 70kg levande vikt. Ingång mitt i bog, utgång ca 10-15cm bakom bog så den hade stått något snett.


Vakjakt på vildsvin. 2012-09-26

Haft några åtelkameror uppsatta en tid och sett att en större galt besökt en av åtlarna varje kväll i ett par veckors tid 120-150kg svårt att säga bildkvaliten har varit under all kretik på de kamerorna så de ska lämnas tillbaka till försäljaren nu i veckan. Så tips om vilka kameror man ska införskaffa mottages tacksamt! Har även sett att jag haft två brödtjuvar i form av en räv och en mård..

Var rätt sent ute och på plats  runt 15minuter efter det hade blivit mörkt, direkt när jag satt mig till rätta hörde jag att de var en gris bakom åteln. Några minuter senare hörde jag att spannen vältes. Detta är en väldigt enkel åtel, bara en spann där det fodras med några brödbitar eller majs varje dag. La upp bössan och galten anade nog oråd för den gick in i skydd, så fort den gjorde detta sprnag en räv fram och stal en fralla. Hade den i sikte men släppte den, jag var ju där för att skjuta galten..

Hörde att galten gick och grymtade 5-10m vid sidan av åteln hela tiden och efter cirka 5minuter kom räven tillbaka och nu var jag osäker på om galten hade fått vind från mig eller varför han nu inte ville gå ut? Räven tog sig en ny fralla och bestämde sig för att springa rakt mot mig så när den var 20m i från mig sköt jag den. Galten som var 5.10meter från räven stod kvar en bra stund o gick sedan runt åteln i 20-30min innan den besämde sig för att gå vidare, den kommer säkert tillbaka en annan gång.
 
Räven i levande tillstånd.
 
 
 
Räven några dagar senare..

Trofesköldar.

Fick hem en ny trofesköld från Asbjörns Bildhuggeri ska bli kul att montera betar på denna vackra sköld.
 
 http://www.asbjornsbildhuggeri.se/
 Tanken med denna skölden är att montera betarna från de båda galtarna som jag sköt på samma pass tillsammans med en fina bock, allt inom loppet av 30minuter. En bedrift jag tidigare inte gjort tidigare, men deffinitivt inte har något emot att göra om igen! ;) Men denna jakten tycker jag är värd att förevigas på ett lite speciellt vis.

Denna till bocken:
 
 
 
 
Och denna till betarna:
 
 
 
Dessa tre gossar är det som ska få pryda dessa vackra trofesköldar.

Bockjakt 2012-09-16

Smög runt en runda och stannade till vid en åker i träda där det var två stycken smaldjur ute, efter en stund kom en liten pinnabock ut så jag satt o tittade på dem en stund. Då gick ytterligare en bock ut en sextaggare. Satt en stund o kollade på den innan jag sköt, tyckte den såg lite större ut än den faktiskt var.. Men men den fick bli bock nr 3 för i år.


Skyddsjakt/vildsvinsjakt med hund 2012-09-16

Hundjakt i några majsfält i Skubbebo. En hel del skyttar var på plats när jag kom och en stund senare var de fler! :)


Grisar var de säkra på att de var i fälten och i stort sett så fort jag strök kopplet var de hundskall inne i majsen! Släppte kl08.30 och vi bröt strax innan kl12 då hade en stor galt gått ur som de hade skjutits mot men som det senare konstaterades att de var bom. En grupp med 7st årsgrisar gick oxå ur men den äldre herren som stod på pass där han inte med att skjuta sa han. Totalt gick de även ut 10-12st rådjur. Tyvärr inget skjutet trots gott om vilt och ett kanon jobb av hundarna.

 
 
 
 
 
 

Vildsvinsjakt med hund 2012-09-15


Bjöd in ett 20tal passkyttar var av 13st kom till dagens jakt till ett område jag har jakten på. I första såten gick jag med Balder och förhoppningarna var stora att det skulle ligga gott om grisar i såten. Rätt omgående fick han upp 3st älgar Ko med två fjolårskalvar. En stund senare fick han tag på en sugga med 5st kulltingar, en av de små sprang förbi mig på bara 5m. De gick loss och men gick tyvärr fort över på grannmarken. I slutet av såten gick även en annan hundförare med sin korsning med blandannat jämte, coonhound och lite fler raser i men den delen av marken var även den tom på gris. Tre andra passkyttar såg även en ojagad älgkviga smyg ur såten.

I såt nummer två gick jag tillsammans med en annan hundförare med en ung Plotthund, bökat precis överallt men några grisar verkade inte finnas där. En passkytt såg ytterligare två älgar, ko med kalv. Summering: väldigt gott om älg, tyvärr var det mindre gott om grisar på marken denna dag.
 
 
 
 
 

Skyddsjakt på vildsvin 2012-09-13.


Vakade vid en vall där de gjort en hel del skada, i närheten har de även varit inne i flera trädgårdar i närheten och det är ingen vacker syn i dessa..

Vid skymningen kom där ut sugga med 5st större kulltingar och jag lyckades skjuta en av de små som vägde ca 20kg levande vikt. Otroliga mängder gris i detta området just nu. Folk skriver insändare i dagstidningarna om alla skador de gör.. Grisarna är minst sagt INTE populära där!


Mårdhundsjakt 2012-09-07 - 2012-09-09

Fick en inbjudan av en god vän från Åland- Finland om att jaga mårdhund och det var man ju inte sen att tacka ja till! Mårdhund är något jag tidigare inte provat att jaga och de jagas ungefär som grävling. De skjuts på vak vid åtel eller vid övrig jakt och självklart på hundjakt. Jag jagade i två dagar, på kvällarna vakade jag vid eller i närheten av åtel och senare på kvällen jagade vi med hund fram till runt kl 01 båda nätterna. Under jakten använde jag mig av Ledlenser lampor från http://www.lajt.se/ bra ljus som fungerar utmärkt till denna typen av jaktform.
 


Under första kvällens vak såg jag i skymningen en stor mårdhund som tyvärr fick vind på mig. Såg bara rygglinjen när den sprang bakom ryggen på mig ute på vallen jag satt vid. Vi släppte sen en duktig hund på slagen efter denna mårdhund, En wachtelhund som heter Mekong som har många mårdhundar på sitt samvete. Rätt fort fick han upp en mårdhund i den angränsande vassen och kort efter var den första mårdhunden bärgad. Inte den jag hade sett utan en årsunge.

Vi bestämde dock att vi skulle byta till en annan mark och släppte hunden på nytt i närheten av en annan åtel. Efter en stund kom upptaget bara ett 100tal meter från åteln. De bar i väg några hundra meter innan det blev stopp vid en slutning med gott om stora stenar. Fick äran att gå fram själv på ståndskallet och väl framme låg den under ett stenblock och när den valde att titta fram när hunden byte positition fick den en kula från 22an mellan ögonen och min första mårdhund var skjuten! Ingen stor utan en årsunge de oxå. Vi kände oss nöjda efter desa två och avslutade för kvällen.

Andra kvällen satt jag vid samma åker som jag sett den större mårdhunden kvällen innan, dock från ett annat håll så den inte skule få vind av mig om den nu kom från samma håll igen! Rätt tidigt på kvällen kom det en mårdhund i lagom takt över åkern som oturligt nog för mårdhunden stannade till rakt framför mig på ca 60m. Lät skottet gå o den blev på plats, min andra mårdhund denna helg och min första skjuten med studsaren på vak. Inte den större mårdhund jag sett första kvällen utan en "halvstor" som var född förra året.
 
Vy från passet
 
En "halvstor" mårdhund skjuten på vakjakt.
 
Vi bytte nu mark och släppte hunden. Upptag omgående och ytterligare en årsunge var bärgad. Vi provade sedan att släppa vid ett par andra åtlar men där verkade inga varit framme. Ville gärna skjuta en vuxen som man kunde spara skinnet i från så vi bestämde att vi skulle avsluta och prova att släppa vid en vass där det troligen låg mårdhund i.

Runt kl8 släppte vi vid vassen och efter några minuter fick hunden upp mårdhund Gick mot ståndet och såg att det var en stor hunden hittat denna gången. Sköt den och såg att det var en hane, hunden luggade en stund men stack sedan i väg och bara ca 100meter därifrån hittade han en till. De är rätt vanligt att de ligger i par så antagligen låg dessa i hop men delade på sig när hunden kom. När jag väl skjutit den andra visade det sig vara en ännu större tik. Perfekt att få avsluta min helg på Åland med att skjuta två stora som jag sedan flådde och ska lämna i väg på beredning.
 
Fler foton från jakten.
 
 
 
Får Tacka Robert (Tolle) och hunden Mekong för en riktigt bra jakthelg på Åland!

 
 
 
 
 
 
 

Vakjakt på vildsvin. 2012-09-02

Har otroligt mycket besök på två åtlar i ett område just nu så bad två jaktkamrater sitta på dessa och jag själv vaktade en trädgård där det trots taggtråd och uppsatt elstägsel har härjat grisar i flera nätter, inte mycket kvar av den gräsmattan så man kan ju förstå att husägaren inte är speciellt glad!

En av kamraterna hade 10st smågrisar ute på åteln när han kom dit som sprang in i skydd, men redan efter 2min i vakkojan kom de ut igen och han sköt en av dem. Efter en stund smällde de igen och jag fick sms om att 3st grisar kommit ut och att den minsta var påskjuten vi bröt vid 23tiden och kollade skottplatsen. Det var rikligt med blod och vi hittade även bit från lunga, någon hund behövdes inte för att finna grisen som hade gått 20-30m från åteln. Totalt såg vi 3st olika grupper och jag vet att det är ytterligare 1-2grupper som besöker dessa åtlar. Vi hade även en riktigt stor ensam gris en kortare stund framme på en av åtlarna. Lyckad kväll måste jag säga!
 

Dovhjortsjakt 2012-09-01

 
Första gången för min del jag jagar detta vilt då det tyvärr saknas på de marker jag jagar på.
Körde ner och jagade på en mark några mil söder om Kristianstad. Riktigt gott om hjortar både på och runt marken. Såg väl uppskattningsvis minst 500st dovhjortar under dagen, riktigt så här stor trodde jag inte stammen var! De flesta såg jag från bilen på väg till och från marken och jag vara nära att köra på hjortar som stod på vägen mitt på dagen två gånger! Så man kan ju undra hur mycket trafikolyckor de är här nere med så mycket hjortar? På marken jag jagade på såg jag flera hjortar, minst 7st olika spetshjortar, en stånghjort, hind med kalv och några till. Markägaren såg fler ahn oxå blanmdannat två stycken fina helskovlar. 

Tyvärr var det inga som gav mig några bra skottchanser. Hade de varit på hemmamarker hade jag säkert skjutit men då det var första gången jag jagade på denna mark var man väl extra försiktig.. Upplevde dem som väldigt olika rådjuren som man är mer van vid att jaga. De var mer rastlösa, stod sällan still utan rörde sig i stort sett hela tiden.

Lite surt att det inte blev något skjutet av mig när det fanns så otroliga mängder med hjortar så jag måste haft maximal otur. Men jakt är ju jakt.. Markägaren som satt några hundra meter i från mig fick på kvällen 3st spetshjortar i pass var av han lyckades skjuta sig en dubble.Får se om man kan få tillfälle att komma på dovhjortsjakt fler gånger, så man kan få tillfälle att få skjuta den första av detta vilt.

 
Byter gärna jakt, gärna återkommande nån eller ett par dagar om året. Gärna dov eller kanske nån klappjakt efter hare/fältfågel? Kan erbjuda grisjakt i olika former, nu i höst blir det en hel del hundjakter både renodlade grisjakter och jakt med allroundhundar som jagar allt vilt. 

Vakjakt på vildsvin. 2012-08-30

Grymt mycket besök på åtlarna nu så bestämde mig för att vaka på en av åtlarna. Var på plats 20.10, ställde bilen på en vändplan några hundra meter från åtel och gick mot vakkojan. 40-50meter innan kojan såg jag att det redan var en gris ute. Tog stöd mot ett träd o siktade på grisen som var en liten galt.

Lät skottet gå så fort jag såg vad det var för gris och galten la sig på platsen. Så vakkvällen blev i stället bara en liten promenad på 2min. Gick tillbaka till bilen, körde fram på åteln o hystade upp grisen på heck-packen riktigt smidig och smart uppfinnig. Med den sparar man många timmars skrubbande i bagagen!

 
 Galt på ca 75kg levande vikt.

RSS 2.0