Klövviltsjakt. 091220.

Kl05.00 steg man upp i morse för att tillsammans med 2 andra hundförare köra upp till Nybro för att jaga av en mark där uppe. Vi var 7man totalt o 4st stötande hundar. 2st springer spaniels, en munsterländer och min terrier.
Lovligt vilt var älg, vildsvin, rådjur och räv.

Kl8 började vi med att spåra av alla vägar för att se vilka såtar det var mest lönt att släppa hundar i. Gott om slag efter både vildsvin o rådjur även något från älg som ledde in i en av såtarna samt ett o annat rävspår. Vi såg även färska bökningar efter vildsvin och lite längre in i backen så stod det 7st grisar i 60kilos klassen o bökade i en stor myrstack! :)

Snabbt tillbaka till jaktstugan för att lägga upp taktiken för dagens jakt o det beslutades snabbt att jag och ytterligare en hundförare skulle gå på med 3st hundar där vi precis sett grisarna. Skyttarna posterades ut o rätt omgående blev det upptag av en spaniel och min lille terrier anslöt fort. "ståndskall/gångstånd" inne i en granplantering. Försökte så gott jag kunde smyga mig fram men insåg rätt fort att det var omöjligt att smyga där i snön så fort jag rörde mig gick grisarna loss... :( Bestämde mig för att gå runt o stöta grisarna tillbaka in i såten mot passskyttarna men då sprängde hundarna flocken o grisarna rörde sig ur marken där inga passkyttar stod tyvärr.

Fler grisar ville inte visa sig under dagen, dock hade vi säkert 8-10 kortare drev på rådjur. Stora såtar o få passkyttar gjorde att det inte blev så många skottchanser för skyttarna. Sen försvårade vädret för ca 25cm snö och -10grader. Inget skjutet trots gott om vilt på marken, men en mycket trevlig jaktdag!
En liten, trött o frusen jycke på väg hem.


Småviltsjakt med hund. 091217.

I dag gick jag som hundförare med min lille terrier Molly och två skyttar stod på pass. Gick väl runt en timme i såten o fick upp 2st rådjur, en hare, en fasan och en morkulla. Inget skjutet.. :(

Sen åkte vi till en annan mark där J.B gick med sin basset Patron. Jag själv och ytterligare en skytt stod på pass. Hunden hade ett kanon bra drev på rådjur! Det buktade inom bara ett par 100m från mig under ca 15min tid innan jag fick rådjuret inom hagelhåll, där det fick stanna kvar.. :)

Var väl inte så my cket vilt på benen just i dag, men hade en riktigt trevlig jaktdag o snö ser man ju inte allt för ofta här nere i söder!

Jag o rådjur.Hundjakt. 091108.

I dag jagade vi av en mindre mark på runt 50ha i Jämjö, med min kortdrivande terrier Molly. Det var bara jag som gick med hunden och en passskytt. Det var tyvärr dåligt med vilt på marken, ett 5min drev på rådjur blev det bara, som visade sig för passskytten som inte lyckades komma till skott. Hon stötte även upp minst tre stycken morkullor, hade kunnat skjuta minst två av dem, men avstod. Inte mycket o äta på dom små..

Bilder på Molly. Korsning Tysk jaktterrier/Släthårig foxterrier.Hundjakt. 091106.

I dag har jag varit uppe i K-hult för lite hundjakt. Det var 7-8 personer på samlingen på morgonen och fyra stycken drivande hundar och två stycken ställande.

I dagens första såt släpptes de ställande hundarna från två olika håll, tyvärr verkade såten tom på både grisar o älgar. Ett flertal rådjur observerades dock.

Den andra såten för dagen var stor, så där gick det tre stycken hundförare med totalt fyra stycken hundar, bla jag själv med min korsning. Det var skall från det att hundarna släpptes tills dess vi avbröt jakten i denna såt.
A lla hundarna hade drev. Min hund hade bla ett fint drev på rå som gick nära ett par av passskyttar men det lyckades tyvärr ta sig förbi dem. Det blev även ett rådjur skjutet av Jörgen för Niklas Springer spaniel. Riktigt kul!

I såt nr3 släppte jag min hund o resten stod på pass, rätt omgående blev det upptag som efter att ha snurrat runt ett tag bestämde sig för att springa framför Niklas bössa. Vilket resulterade i dagens andra fällda vilt.

En riktigt trevlig jaktdag, en av de bättre i år! :)


Hundjakt. 091105.

I dag har jag jagat med hundarna upp i Slätafly med ett 10tal personer från ett jaktlag där uppe.
Allt vilt var lovligt för dagen, men vi tog de såtar där chansen var störst att det skulle finnas gris.
Förra gången jag var där fick hundarna upp gris rätt omgående så förväntningarna var höga!

Tyvärr lyste grisarna med sin frånvaro denna dag, men några drev på rådjur blev det i allafall som inte ville gå riktigt i pass.. Regn o skitväder hela dagen. Men det var en trevlig jaktdag med ett bra jaktlag där uppe, trots skitväder o sparsamt med fällt vilt.


Åteljakt och eftersök på vildsvin. 091130.

Då vi har ganska bra fart på de åtlar vi har på en mark i småland åkte jag och en annan medlem i jaktlaget upp för att vaka på lite gris. Kompisen stötte älg på väg till "sin" åtel och hade även besök av några rådjur i sockerbets högarna vi lagt ut på åtlarna i övrigt var det lugnt. Själv hade jag en lugn kväll tills jag hörde ett mindre gäng vildsvin springa i ett dike vid sidan av åtlen. Jag såg en gris, en galt som jag bedömde väga runt 50-60kg, de andra stod så till att jag inte såg dem men det var några fler iaf.. Jag lät skottet gå runt 21.30. Grisen skrek till o lämnade platsen.. Kändes inte riktigt bra på något sett.. Gick ner till skottplatsen kunde inte hitta blod eller något annat som tydde på träff men iom att grisen skrek till visste jag att den var träffad.. :S

Gick tillbaka till bilen om hämtade hunden satte på gps-pejlen och gick tillbaka till åtlen. Släppte hunden direkt, hon är så erfaren nu så hon vet precis vad det handlar om nu och sen är det en större "träskmark" där grisarna sprang över så det var omöjligt att gå där. 200m från skottplatsen blev det upptag och hon förföljde den ca 500m som avslutades med ca 20min ståndskall. Sen släppte hunden och kom tillbaka. Vi sökte av runt åtlen/"träsket" om det nu var så att det var de "friska" grisarna hon hade jagat? Vi kunde inte hitta något så jag kollade på gpsen och såg vad hunden släppt djuret/djuren och gick dit o släppte på nytt. Bara 100m därifrån blev det nytt upptag. Ståndskall, gångstånd som gick relativt sakta. Jag löpte på rätt friskt men kom inte i fatt. Sen blev det fast stånd inne i en grantätning runt 900m från skottplatsen, där var så tät att jag inte såg mer än max 1-2m framför mig.. Jag hade grisen på 3-10m i från mig i ca 30min innan det hade förflyttat sig till ett lite glesare område där jag fick en skottchans och jag sköt då två snabba skott mot grisen som slog i backen.

Riktigt nöjd med hundens arbete denna kväll/natt måste jag säga! Utan riktig hund här hade jag aldrig fått tag på denna grisen. Nu har jag inte kollat så noga på grisen än, men det verka som ingången satt i bogen o att kulan kan ha vinklat och gått ut i stickhålet ungefär. Andra kulan i år som beter sig så i såfall.. Inga vitala organ var skadade och galten var relativt pigg och gjorde rejält med utfall mot hunden. Ja inte nog med det, en snabb titt på gpsen så visade det sig att närmsta väg låg 900m ifrån där grisen gått omkull.. Ja det tog sin lilla tid o dra den och jag behöver väl knappast nämna att man sov gott när man kom hem runt 03.30 när man kom hem i morse..

Kass mobilbild på galten strax under 50kg lv.


RSS 2.0