Skyddsjakt på vildsvin 2012-05-29

Fick ett mms i morse från Christian som jag jagar en del gris med. Han kunde inte hålla sig inne utan var ute i morse oxå. Han hade varit ute och smygjagat på några vallar och där lyckats skjuta en galt på ca 100kg levande vikt. Dessa vallar ligger på en mark några kilometer i från den mark där jag sköt en galten i går.


Skyddsjakt på vildsvin 2012-05-28

Skyddsjagade gris i ett större vetefält i Eringsboda där grisarna tidigare har varit och ätit upp stora delar av utsädet så de har fått så om minst en gång. De har varit stora ytor på flera tunnland som varit uppbökade. Trots att det är eltråd runt hela fälten. Var är er erfarenhet av eltråd? Hjälper de hos er? Nu har grisarna varit ute o betat i de ca 30cm höga vetet och Christian smög på ett gäng grisar i samma fält i går morse dock utan att lyckas skjuta någon.


På började smygjakten i gryningen, de blir ljust tidigt nu och de var riktigt fint väder i morse. Enda nackdelen var att de var en hel del mygg, dax o börja använda myggmedel! Jag han inte gå långt förran jag såg en siluett och inom 100m i från mig gick en fin älgtjur och betade i vetet. Lockade in den på ca 25-30m innan den bestämde sig för att lunka vidare.

Jag smög runt en åkerholme och på andra sidan åkern stod en ensam gris och bökade i kanten på åkern. Smög mig närmre och såg att de var en galt, den gick lite i från mig men jag smög efter kom in på bara 30m från grisen. Sköt och den slog i backen direkt. Efter en stund kom Christian med sin wachtel Sulan som fick lugga grisen lite.

En riktigt trevlig jakt måste jag säga, det är inte mycket som slår smygjakten på grisarna!


Jag och wachteln Sulan vid galten.

Skyddsjakt på vildsvin 2012-04-27,28,29.

Blev en massa jagande hela helgen, från fredag kväll till måndag morgon. Hade en jaktgäst, Robert från Åland-Finland på besök för några dagars skyddsjakt ute på åkrarna. Vi jagade på marker i både Blekinge och Kalmarlän. Jakten kunde väl gått lite bättre, vi såg bara 17-18st grisar totalt under alla dagarna och fick bara två skottchanser som vi dock förvaltade väl.

Robert inspekterar hur åkrarna ser ut på en av markerna...

Robert såg en ensam större gris som var ute o bökade ute på en vall. Inga dragna spenar eller smågrisar med så han lät skottet gå. Grisen gick i väg efter skott och efter en kortare spårning men min gråwachtel Balder låg grisen död, skjuten med ett bra lungskott. Ett stort hondjur utan dragna spenar, den hade inget smått i sig heller vilket jag tyckte var lite märkligt. En riktigt fet gris med 3-4cm späcklager på ryggen, 91,5kg levande vikt.

Robert och grisen han sköt.


Jag själv satt vid en annan vall och hade en sugga med 8st "större" kulltingar ute. Sköt en av de små, ca 15kg levande vikt med antydan till ränderna kvar.
Jag o stor hare.. Årsgris, marinerad o färdig för helgrillning i bakgrunden.

RSS 2.0