Skyddsjakt på vildsvin 2011-06-22.

En sen uppdatering om jakten i onsdags. Jag körde upp till Christian i Eringsboda för att jaga gris som gjort skada på spannmål och vallar. Vi såg en del grisar, bland annat siktade jag ett tag på en till synes ensam gris ute i ett vetefält tills jag upptäckte att det var ett myller av kulltingar runt den. Även Christian hade under natten läge på en ensam störrre gris men avstod skott då de var omöjligt att se om det var en sugga eller galt i den höga vallen.

Framåt morgonkvisten fick jag en ny chans då två mindre grisar gick ute på en vall. Förvaltade chansen väl och en gylta på runt 50kg blev på plats. På morgonen såg vi även några kronhjortar, en större hjort och några hindar med kalvar. Väldigt vackra djur!
Christian med grisen jag sköt.

Senare dagen efter bar det i väg till Öland för midsommarfirande och vildsvinsgrillning. Man får passa på o tacka alla som var med där för en riktig kanon helg! Fick även en inbjudning om att komma dit i augusti på bockjakt. ska bli trevligt att jaga på lite nya marker!
Vildsvinsjakt på tv. Torsdag 23/6 kl17.15 på SVT1.

SVT1
to 23 6
17.15 Vid lägerelden
Del 3 av 9. Vildmark, jakt och fiske med programledaren Mikko Peltola. Denna gång: vildsvinsjakt i Småland och en paddeltur i Helvetinjärvi nationalpark. 
Även i SVT1 senare i natt, SVT1 25/6 och SVT24 29/6
Textat sid. 199Tvprogrammet som jag var med o spela in förra sommaren tillsammans med ett finskt filmteam och med jägare från den finska jakttidningen Trapper, sänds i morgon torsdag på SVT1.
De sändes i finland i höstas och denna programserie går nu på SVT1. Alltid kul o höra vad folk tycker, så ni får gärna skriva vad ni tyckte om programmet.

I kväll blir det troligen skyddsjakt på vildsvin i ett område där de har väldigt gott om grisar och i morgon kör man till Öland och själv klart har man blivit dirigerad till att grilla vildsvin på midsommarafton. Kommer nog gå åt många öl.. :)

Hoppas alla får en trevlig midsommar!


Ett av fotona jag tog under de jakterna vi hade. Kamera killen John till vänster och jägaren Raimo med sitt första fällda vildsvin någonsin.Skyddsjakt på fågel. 2011-06-19.

Känner en bonde som har stora problem med kråkfågel. De hackar bland annat hål på ensilagebalarna nu senast fick han tejpa varannan bale för att de hackat hål i dom. Även problem med att fåglarna är inne i stallarna o äter djurens foder. Dessutom är det ett jävla liv och de skitar ner. Främst är de kajor men även kråkor och skator. Gjorde ett försök att skjuta av några i går kväll o sköt 6st kajor på 1,5tim. I morse var jag ute o sköt 5st kajor och en skata på 1 timmes jakt. De är stora mängder fågel säkert 1000-1500st kajor + några hundra kråkor, skator, trut o mås i luften hela tiden. Verkar dock svårt att få till någon effektiv jakt som gör någon större skillnad.

Så tips om hur man jagar kråkfågel effektivt, mottages tacksamt! Eventuellt om någon van fågeljägare är sugen på jakt kan du höra av dig. För jag har egentligen inte tid, intresse och rätt utrustning för denna jakten.. Ska se om man kan prova med uvbulvan för att komma åt några fler någon dag.

Bild från jakten i morse.

Smygjakt på vildsvin. 2011-06-17.

Var så fin måne + perfekt väder för att att bege sig ut på en månskenspyrsh på vildsvin, så kunde inte låta bli att göra ett försök. Körde ut o var på plats strax efter 24, redan från bilen såg jag 3st större grisar på grannmarken där jag har tillåtelse att jaga vildsvin.

Körde bort några hundra meter och ställde bilen. Smög mig bort mot åkern där grisarna stod, men när jag kom fram var de tyvärr redan borta. Smög bort till nästa åker och stöte upp ett rådjur som skällde o drog i väg. Jag satte mig ner och väntade 20-30min, hörde något som gick i skogskanten men inget som verkade vilja gå ut. Såg oxå 3st harar som sprang runt på åkern. Bestämde mig för att smyga vidare till nästa åker i stället.

Nästan direkt när jag kom till denna åker stöte jag upp rådjur nr2 som skällande drog i väg. Smög vidare och efter 300m hörde jag nåt som rörde sig vid åkerkanten. Hörde direkt att det var en gris. Fick vänta några minuter innan den klev ut på åkern. Siktade på den på bara 40m men kunde inte avgöra vad de var. Troligen en hyfsad galt 80-90kg men var inte säker som sagt så jag avstod skott. Gick vidare till andra sidan åkern och satte mig en stund och efter några minuter hörde jag en grupp grisar en bit in i skogen.

Efter ytterligare några minuter hörde jag gruppen på min vänster sida just innanför i skogen. Ytterligare nån minut gick och på min högra sida skymtade en liten svart/vit gris bara 20m framför mig. Skottet gick och grisen blev på plats. Från min vänster sida springer sugga och tre stycken grisar i samma storlek som den jag sköt. Grisen var en galt på runt 30kg levande vikt. Perfekt storlek för grillen i sommar. Riktigt spännande jaktform och en trevlig jakttur!


Artikel i jakttidning

I dag damp det ner en jakttidning i brevlådan. De var några ex av tidningen Trapper som ges ut i finland både på finska och svenska, då det finns 30-40tusen svensktalande jägare i vårt grannland. De var finnarna som var här och spelade in programmet om vildsvinsjakt som jag medverkade i förra sommaren som sedan sändes på finska tv2 i höstas. De hade gjort ett reportage om jakten de hade här, mycket trevlig läsning och en väldigt bra jakttidning måste jag säga! Ska se om jag inte kan lägga upp några filmklipp från programmet på youtube framöver.

Gråwachtel jagar vildsvin i hägn.

Släppte unghund i vildsvinshägn. Tyckte de gick hyfsat med tanke på att de var första gången han var i kontakt med vildsvin. Nu längtar man till när hundjakten drar i gång 1augusti!

Vildsvinsjakt på åtel. 2011-06-10.

Körde ut o satte  mig på en av åtlarna med hopp om att få se några kulltingar, vilket jag ännu inte sett några i år. Jag var på plats kl22.05 och innan de blivit riktigt mörkt gick en ensam gris ut. Konstaterade snabbt att de var en yngre galt. Siktade i bogen o lät skottet gå. Galten slog i baken direkt. Grisen vägde strax under 70kg. Såg även en fin råbock och en grävling under den lilla stund jag var ute. Har ännu inte sett några kulltingar på denna marken och stammen verkar ha minskat rejält där sen förra året..

RSS 2.0