www.trikinprov.se

SVA säljer ju nu mera bara 30pack med Förbetalda trikin-kit och det är kanske inte alla som skjuter såna mängder varje år. Därför har www.trikinprov.se börjat sälja dessa styckvis, som du sedan skickar in till SVA. 

I ett kit ingår:

 

  • 1 st trikinundersökning
  • 1 st vadderat kuvert
  • 1 st remiss/följesedel
  • plastpåse till provet
  • etiketter för märkningJag kan nu erbjuda mina läsare rabatt på dessa genom www.trikinprov.se bara uppge koden "vildsvinsjakt Ola". Så får du följande rabatter:

1st 165 = 30:- rabatt
2st 330 = 50:- rabatt
3st 495 = 60:- rabatt
5st 795 = 80:- rabatt
10st 1500 = 150:- rabatt

Ordinarie pris:
1st 195:-
2st 380:-
3st 555:-
5st 875:-
10st 1650:-Rådjur i snöstormen. 2010-12-23.

Sent i går kväll ringde det en äldre dam om att hon hade ett rådjur i trädgården som såg "dåligt" ut. Det hade försökt resa på sig, men lyckades inte. Hon frågade om jag kunde komma dit och skjuta det. 

Var snabbt på plats och rådjuret såg dåligt ut, gick fram o satte en hagelsvärm i huvudet på de och de var klart. Såg senare när jag kom hem att bocken var i ganska dåligt skick och ena bakbenet var av och det såg ut som det blivit hundrivet.. Märken efter tänder på båda sidor av baklåret o något i baken på det. Såg ut som det i allafall. Får se hur det ser ut när jag flår av det. Tråkigt om det nu skulle vara så och att inte folk förstår att de inte kan ha sina hundar lösa utan koll! Hur som helst, det är alltid skönt att förkorta ett djurs lidande.

God Jul!

GOD JUL & GOTT NYTT ÅR.

Önskar jag alla mina läsare.


Leverpastej.Även detta något jag aldrig tidigare gjort. Jag hade sparat levern från två vildsvins kulltingar, runt 20-25kg levandevikt. Lever från unga djur är att föredra att använda i matlagning då det är ett reningsorgan. Glöm inte heller att skära bort gallblåsan!
 
Till detta har jag använt:

Lever från två stycken kulltingar. (ca 1kg lever)
0,5kg vildsvinsfärs.
1st gullök.
2st ägg.
1burk ansjovis.
3dl vispgrädde 3msk vetemjöl.
3krm svartpeppar.
1krm salt.
2krm vitlökspulver.
Bacon.

Vill man inte ha så kraftig leversmak kan man ta mindre lever och mer färs.

Leverpastej är väldigt enkelt att göra. Hacka och stek löken. Mal levern, färsen, ansjovisen och den stekta löken två gånger i köttkvarn. Sen blandar man i ägg, mjöl o kryddor i en större bunke. Jag valde att klä aluminiumformarna med bacon innan jag hällde på smeten i formarna. Koka i vattenbad i ugnen på 200grader i ca 1tim.


Julskinka på vildvin.

Provade för första gången att göra julskinka av vildsvin. Tidigare har jag bara köpt färdigkokt i affären o bara griljerat den, så detta var nytt för mig. Skar ut benet i skinkan och skar den rund o fin. Hade inget sånt där färdigt nät så jag band i hop den med snöre o de gick rätt hyfsat.Sen la jag den i saltlag med salpeter i 14dagar. Efter det sköljde jag av den och lät den ligga i bara vatten i en dag. Sen kokade jag den tillsammans med 15-20st kryddpepparkorn, 6-7st kryddnejlikor, 5st lagerblad, en lök och en apelsin. Koktid ungefär 1tim per kilo eller en mitten temp på 75grader. Tveksamt att man behöver så hög temeratur i vildsvinsskinka dock? Men nu utgick jag efter ett recept på tamsvin. Lök och apelsin kanske man inte behöver men jag läste några gamla recept och i ett var det apelsin och i ett lök, så jag körde på båda men de kan man nog utesluta helt om man vill.När skinkan kokat färdigt och jag tagit bort snöret delade den sig lite där jag skurit bort benet. Så jag valde att dela den på mitten innan jag griljerade den. Tog vanlig senap och blandade i hop med ett helt ägg, bredde ut det över skinkan och sen på med skorpmjöl över det. Griljerade i ugnen tills dom fick fin färg.Slutresultatet blev helt okej. Men till nästa gång ska jag använda riktigt nät och mitt temperaturen ska jag prova att inte ha lika hög.


Vildsvinsjakt med hund. 2010-12-19.

Hundjakt uppe i Karlshult efter vildsvin,älg och räv. Jag hade bjudit in två hundförare och totalt var vi 9st passkyttar, några till hade inte skadat. Men det blev ju rätt bra uppslut i allafall. 

Hundförarna gick in från varsitt håll i såten och det tog max 5min innan båda hundarna hade fått upp varsin grupp med grisar. Under denna förmiddag sköts det två vildsvin,  det bommades även på en löpande gris samt en räv. Riktigt bra jaktdag med duktiga hundar! Får se om vädret tillåter att det blir någon hundjakt ytterligare på denna marken innan jaktsäsong en är slut? Man kan ju hoppas iaf..
Ett par timmar senare åkte en annan i jaklaget upp o satte sig på en av åtlarna som varit välbesökt den vecka den varit i gång. Två grisar blev det för hans del, så 4st på den marken på en dag blev det.


Jagar och lagar. 2010-12-10.

Så heter Per Morbergs nya kokbok.

Har tänkt köpa den ett tag, men nu fick jag den i present. Tycker om hans sätt att laga mat och boken har bra recept, fina foton och är bra skriven. Nu använder jag själv inte recept så ofta när jag lagar mat, men mer insperation är ju aldrig fel att få. Om jag ska säga något negativt om boken är det avsnittet om jakterna i Sydafrika och recepten på dessa djur. Intressant att läsa om, men så mycket nytta av recepten lär man inte få. Skulle man någon gång i framtiden komma i väg på en sån resa, lär man förhoppningsvis få maten lagad.

Men trots allt är det överlag en bra bok, den får fyra gristrynen av fem möjliga av mig! :)


Jakt i hägn. 2010-12-06.

Gjorde ett nytt försök i julgranshägnet i Appleryd och i dag gick det lite bättre. Tog både Vilda o Molly med mig och de plumsade runt i den djupa snön ett bra tag innan de fick upp. Hundarna drev runt djuret runt hela hägnet och båda passkyttarna som var med såg kidet innan det hade oturen att springa förbi mig där det blev kvar.

Hägnet ansluter till ytterligare ett hägn, dessutom är det upp delat med fårstängsel inne i hägnen. Så är geten eller andra rådjur kvar i något av hägnen får det bli ytterligare ett besök där framöver. Julgranar med 2-3 toppar är svårs ålda! :P
Utfodring. 2010-12-05.Fyllde foderspridarna på vildsvinsåtlarna i K-hult med vete, det har väl inte fodrats på dessa sen i början på sommaren men de verkar vara hyfsat med besök där trots att det inte fodrats något. Någon gång i mellanåt har det lagt ut någon hink med vete eller nån säck med bröd o detta har varit borta på nån natt eller två. Det var gott om vildsvinsspår på o runt båda åtlarna sedan i natt så det borde inte dröja länge innan de blir dax o sätta sig där. Hundjakten verkar ju vara över för i år tyvärr, om nu inte snön skulle töa bort? Så då får åteljakten duga för att ta bort den värsta "jaktabstinensen".

Passade på att prata lite med markägaren och vi kom överäns om att han skulle köra ut två rundbalar med ensilage till rådjuren. Billigt o bra foder som räcker länge. De får oxå vara i fred för vildsvin till skilland mot sockerbetorna.. Hoppas man räddar livet på några rådjur med hjälp av lite stödutfodring nu i vinter.


Jakt i hägn. 2010-12-04.Var i förmiddags i Appleryd och jagade med Vilda i en inhägnad julgransplantering på 3 hektar, där det tagit sig in 2st rådjur. Ägaren berättade att de tidigare skjutit en bock där som vägde 11kg levandevikt, helt utmärglad. Så nu ville de få bort dessa så fort som möjligt. Trodde de skulle bli enkelt men det visade det sig inte vara!!

Det var runt en halvmeter sn ö i hägnet och hunden pulsade runt ett bra tag i den djupa snön innan hon fick upp djuret/djuren. Hon drev runt några varv i hägnet sen sköts det bom av en av de två passkyttar som var med. Sen tog det stopp, gick varv efter varv i hägnet utan att få upp dom igen. Mycket märkligt. Slag överallt, så hunden hade det inte lätt i den djupa snön, men på 3hektar inhägnat borde man ju hittat dom kan man tycka.. Men det var verkligen inte så lätt som jag trodde det skulle vara! Får se om det blir nytt försök i veckan, vore ju synd om de svälter ihjäl där inne i vinter..


RSS 2.0