Klövviltsjakt med hund 2013-11-24

Och den jakten jag missade på söndags morgonen med jaktlaget uppe i Karlshult/Göddabo var en lyckad jakt för dem! :)
 
De hade många drev och flera djur som kom i pass, var av de lyckades skjuta både en älgkalv och ett rådjur.
 
Man får gratulera de skyttarna som hade jaktlyckan med sig denna dag!
 
Lite bilder från den jakten.
 
 Peter med älgkalven han sköt, man får än en gång gratulera!
 
En Heck-Pack är smidig och bra att ha!
 
 Niklas och Peter flår älgkalv.
 

Smygjakt på rådjur 2013-11-24

Skulle jagat med hundarna denna dag men lyckades försova mig o vaknade trött o med en satans huvudvärk så jag hoppade över dagens hundjakt. Så när en kompis ringde senare på dagen och frågade om jag ville följa med och pyrsha rådjur sista ljusa timmen var man inte sen att tacka ja! En dag utan jakt känns ju faktiskt inte riktigt bra! ;)
 
Den mark där vi jagade ligger ut med en stor vältrafikerad väg så det går tyvärr inte att jaga med hund där. Då marken är ojagad och för att markägaren skulle få ett par djur samt för att minska ner på de antalet trafiken tar på den vägsträckan varje år så skulle vi skjuta de rådjur vi kom åt.
 
Kompisen tog o smög på ena delen av marken medan jag tog den andra. Tog 3minuter innan jag fick ett sms om att han sett 4st rå och att han hade skjutit ett. Själv hade jag precis lämnat bilen men redan sett 2st rådjur. Dessa gick långt upp på marken så jag beslutade att gå upp på en höjd för att få bättre överblick. Uppe på höjden reste sig 3st rådjur 20m framför mig och jag sköt snabbt ett av dem. De andra två sprang in i en tättning och stötte ut 3st andra rådjur som gick rakt mot mig. När de stannade upp sköt jag ett till, de andra två gick en bit o stannade till, då sköt jag ytterligare ett. Så 3st djur inom loppet av kanske 1,5-2min och jag hade bara varit ute en 15min totalt. Vi tyckte 4st fällda djur av de 12st vi såg räckte mer än väl för den korta stunden vi varit ute. Sen var de bara jobbet kvar, men på två man gick de snabbt och smidigt.
 
Min trippel på rå.
 
Rådjuret som komisen sköt på andra sidan av marken.
  
 Andreas och jag efter en kort, men lyckad smygjakt efter rådjur.
 
 
 
 

Rådjursjakt med hund 2013-11-23

Blev inbjuden att komma med terrierna till Aspö, en stor ö i Karlskrona skärgård.
Det var främst rådjursjakt, men det var även tillåtet att skjuta hare, räv och annat mindre rovvilt.
 
Hundarna jagade från det att jag krokade loss dom tills det att jakten bröts. Hundarna hade fler drev än jag hann räkna och det sköts 6st rådjur under dagen, kunde säkert blivit några djur till med lite tur. Men 6st djur tycker jag är ett väldigt bra resultat! Bland annat sköts det några småbockar och en get med horn, inte ofta man ser det.
 
Får tacka Aspö Viltvårdsklubb och alla de som deltog i jakten för en riktigt trevlig jaktdag. Jag ser redan fram emot nästa jakt med er! :)
 
 
Vilda och Molly efter avslutad jakt.
 
 Nr1,2,3.
 
 Nr4.
 
Nr5,6. (samt smygreklam för Karlskrona hockey Klubb! :P)


Viltvård 2013

Anser personligen att jakt på predatorer är den bästa viltvården och i viss mån utfodring. Utfodring till vildsvin kan ju diskuteras om det finns något behov av. Min personliga uppfattning är att det inte behövs inte heller till älg. Däremot kan rådjur/dovvilt behöva det under stränga vintrar.
 
Har jagat en del rovvilt främst grävling med ställande hund men även en och annan har man skjutit på vak. Har själv skjutit 15st grävlingar sedan 1augusti och medbjudna jaktkamrater har skjutet ett par stycken de med...
 
Trodde jag hade rensat ena marken på grävling förra året, men de verkar fortsätta trilla in nya från grannmarkerna hela tiden. Har även skjutit en iller och en vildkatt som tyvärr hann sluka i sig flera kullar med andungar vid ett viltvatten.. Dom är en underskattad predator som inte hör hemma i skog och mark. Dessutom är det synd om djuret, så den fick tyvärr avlivas..
 
En och annan kråkfågel har de blivit med, men jag är inte mycket för fågeljakt. Men en och annan jakt efter fågel brukar hinnas med..
 
Verkar vara rätt ont om räv vilket är positivt. Endast en skabbräv skjuten under en hundjakt av en inbjuden hundförare för några helger sedan. Men en och annan finns det säkert kvar.
 
Så är det någon som har en stövare som är duktig på räv får ni gärna höra av er till mig, om ni vill jaga i februari/mars. Gör inget om den även jagar hare. 
 
 
 
 
 
 
 

Vildsvinsjakt med hund 2013-11-17

Började första såten med att stå på pass där det släpptes en laika och en jämthund. De fick fort upp älg, ko med kalv som snabbt gick ur såten. De fick tag på hundarna efter ett tag och släppte på nytt i såten men inga vildsvin kom på benen.
 
I såt två släpptes samma laika och en annan jämthund och jag gick med Balder. Såg inte mycket av hunden från det jag släppte, stort sök på den hunden för det mesta.. Ca 500m bort fick han tag på en större galt som gick rakt ner på mig som jag tyvärr sköt bom på. Galten vek av och ut mot en passkytt som lyckades fälla den. Kul!
 
Strax efter sköt en av de andra hundförarna även han en galt för sin hund. Så två fällda galtar blev det under dagen. Ännu en trevligt jaktdag denna helg!
 
Balder med vildsvinsgalt.
 
 
Robban med galten han sköt.
 
 
 

Klövviltsjakt 2013-11-16

Blev jakt efter allt klövvilt denna dagen och vi hade älg, kron, dov, vilsvin och rådjur på benen under dagen.
 
Jag valde att jaga med min terrier Molly hela dagen tillsammans med några andra hundförare med kortdrivande hundar. Riktigt nöjd med hundens arbete under dagen blev flera drev på vildsvin, hjort och rådjur under dagen.
 
Speciellt taggad på vildsvin verkar hon blivit den lille ettrige! Jagade bla en stor galt som gick förbi mig på en 4-5m men erbjöd ingen bra skottchans tyvärr. Hon jagade även en riktigt stor gris som blev skjuten av en annan hundförare. Höftskott på 1,5m som tog mellan ögonen när de rusade mot honom med öppet gap..
 
Riktigt trevligt jaktdag som resulterade i en skjuten älgtjur, två stycken vildsvin, ett dov och ett rådjur.
 
 
Älgtjur, vildsvin och lille Molly.
 
 
 

RSS 2.0