Chili con carne.

Har inte blivit mycket till jakt denna veckan men nästa vecka blir det någon lite jakt.:)

I dag har jag iaf gjort Chili con carne på vildsvin ska ju normalt vara nötfärs men det går minst lika bra att använda vildsvinsfärs ist. Finns massa recept på denna rätt men detta är min variant.

Jag brukar göra en stor laddning och frysa in hälften så detta recept kan man halvera allt om man vill.

1kg vildsvinsfärs.
2st gula lökar.
1/2 purjolök.
4-5st klyftor vitlök.
2st röd paprika
2st grön paprika.
1 burk kidneybönor.
1 burk vitabönor.
1 burk Heinz chilibeans.
1 burk krossad tomat.
1/2 näve jalapenos
salt, peppar, chili denna gången hade jag även en kryddblandning som heter Chili explosion från Santa Maria.

Hur enkelt som helst. Hacka allt. Stek all lök, i med köttfärsen stek på den, krydda, i med bönor och tomat avsluta med ha i paprikan och jalapenos. sen bara låta det puttra en stund till det är klart.
Gott med några öl till, det brukar behövas!

Rekommenderar väl inte att man äter detta innan man ska ut o jaga för det är ett riktigt raketbränsle som brukar sätta fart på magen! ;)


STOR GRIS!

Stor galt skjuten i Östergötland kunde man läsa om i Aftonbladet i dag.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article5710221.ab
200kg tung och betar på 24cm enligt tidningen.


Bockjakt med knorr ;) 090824.

Åkte ut med bilen full med foder till det vilda i dag, 5st säckar bröd och 4st säckar med äpplen.
Fyllde på åtlarna och tänkte försöka komma åt en bock på denna marken som jag misslyckades med förra gången jag var där..

Tänkte sätta mig i ett stegtorn där vi alltid brukar se 2-3st bockar varje år. Väl på plats ser jag att bonden slagit vallen på åkern och att två stycken rävar jagar sork ut på åkern. Försöker smyga mig på dem för att komma till skott men jag är redan upptäckt och de försvinner snabbt in i skogen..

Jag klättrar upp i stegtornet sitter där till 19.45 utan att se något mer. Beslutar mig för att prova en annan plats där vi sett en annan bock för någon vecka sedan i stället. Klättrar upp i tornet ser en hare som skuttar över fältet, den stannar till intill skogskanten och börjar äta. Efter en stund rusar haren rätt emot mig.. Verkade skrämd av något och 2min senare ser jag i skymningen något som jag först tror är en grävling. Vilken STOR grävling hinner jag tänka.. :) Nä det där är ju ingen grävling utan ett svart/brokigt vildsvin! Med sig har den två stycken normal färgade kompisar oxå i samma storlek.
Bestämer mig för att skjuta den som är felfärgad och den trillar där den stod.
Vi har inte så många svart/vita vildsvin i området men detta var den 5e felfärgade jag skjuter där nu. En liten gylta på runt 15-20kg levande vikt. Fin liten grillgris!

Ja det blev ju ingen bock här denna gången heller.. Men det gör inte så mycket lyckas jag inte komma åt nån så har ju hunden något att jaga till 1oktober! :)

En tidning om vildsvin och vildsvinsjakt. 090823

Nu är man hemma från Södermanland. Någon jakt blev det inte där uppe denna gången, men ska se om det inte finns någon vänlig själ som man kan få följa med till nästa gång? Lite "jaktabstinens" hade man ju... Så jag tänkte köpa en jakttidning iaf, blev positivt överraskad när jag såg att det hade kommit en ny tidning som "bara" handlade om vildsvin och vildsvinsjakt! Den heter VILDSVIN innehöll massa  artiklar om jakter, hundar, matrecept osv. En helt okej tidning måste jag säga.

Bockjakt 090818.

Beslutade mig för att åka ut en lite stund o se om jag kunde komma åt någon bock.
Jag var på plats rätt sent kl19.50 och under den korta stund jag var ute såg jag en hare, ett smaldjur och en älgkviga som sprang förbi mig på bara 25 meter. 

Ca 10 minuter senare såg jag en liten bock längst ner på åkern, så jag bestämde mig för att försöka smyga mig fram till den och när jag var runt 50m i från lät jag skottet gå. Bocken slog i backen som slagen av blixten! Klockan var nu lite innan kl21 så runt en timmes jakt blev det iaf.. En liten spetsbock var det så ingen s tor trofe direkt, men den smakar nog lika bra i grytan för det! Ingen stor bock som sagt men jag ska se om jag kan ta något kort på den vid något senare tillfälle då jag inte hade kameran med mig nu kväll.

Bockjaktspremiär. 090816

Efter några få timmars sömn blev man väckt kl 04.00. Samtliga i jaktlaget var samlade inför premiärjakten och även Chrille en jaktgäst/jaktkompis var oxå med. På mitt pass lyste bockarna med sin frånvaro som vanligt.. Det enda jag själv såg var ett smaldjur.  
Men jaktlyckan var större bland andra i jaktlaget som lyckades fälla 3st bockar denna morgon.

Till vänster Niklas.Js fina 6a, mitten Niklas.As gaffelbock samt Chrilles spetsbock. Grattis till alla bockskyttar!

Men vi har observerat några fler bockar på denna mark så någon av dessa kanske man försöker komma åt vid ett senare tillfälle i stället.

Även denna dag blev det till kvällen middag på vilt. Köttfärslimpa på vildsvin med Västerbottenost och bacon.
Serverat med nystekta kantareller, lingon och inlagdgurka. Detta var första gången jag åt köttfärslimpa gjort på vildsvin och det var faktiskt inte alls dumt!

Gåsmiddag, skyddsjakt på vildsvin och grillning med jaktlaget. 090815

Jag, sambon och ungarna var bjudna hem till mina föräldrar på "gåsamiddag". Far min hade lagat till en av de gäss jag tidigare skjutit i år. Något man ska tänka på när man gör hel gås är att fågeln ska vara en ungfågel annas blir det i stortsett oätligt. De äldre fåglarna duger bara bröstfilerna på anser jag, dessa kan man med fördel lämna in för rökning. Mumma att ha som pålägg eller som kallskuret till potatisgratäng. Åter till den hela fågeln, vill man inte att den ska bli för torr kan man fylla fågeln med frukt, jag brukar använda mig av äpplen eller citrusfrukter men det funkar med det mesta. Att använda sig av en större lergryta är oxå att rekommendera då köttet blir saftigare då.

Så här ska det se ut. Mums!


Jag fick även en tavla som min goa mormor gjort, helt otippat så var det med vildsvinsmotiv.. ;)
Kan det bero på de vildsvinsstekar hon fått av mig tro? Fin var den iaf tycker jag.


Lite senare på kvällen möte jag upp med jaktlaget vid Peters husvagn för lite skyddsjakt på vildsvin i de stora vetefälten. Vi hade en mindre grupp med grisar ute i ett av fälten, en större sugga med 4st årsgrisar. Utöver det såg vi några rådjur,harar och nån grävling. Inget blev skjutet denna kväll. Återsamling vid husvagnen och grillarna var då redan i full gång! 
Peter och Chrille hade med sig mat för en vecka såg det ut som! Mätt blev man och efter ett par öl och massa jaktsnack somnade man gott i husvagnen.


Natten 090805. Skyddsjakt + hundjakt.

Vi började kvällen med skyddsjakt ute vid ett par större veteåkrar tyvär blev det inga grisar skjutna pga det höga vetet och andra faktorer. Vi samlades vid bilen och beslutade oss för att släppa hundarna ist. Efter en stund hördes ett par väckskall från min hund och strax därefter ekade ståndskallet i backen. Efter en relativt snabb ansmygning fick jag en lucka och lyckades skjuta en gris för dom vikt ca 90kg levande vikt. Bra jobb av hundarna!

Efter inlastning av grisen tog vi en koll på klockan och beslutade oss för ytterligare ett släpp på en annan veteåke r där det observerats grisar under kvällen. Hundarna sökte av åkern 10-15min till synes resultatlöst..
Men så hördes det ett par väckskall igen och snabbt ansluter J.Bs jämthund och båda hundarna skäller ståndskall!!
När vi står 10m i från hundarna ser vi ingen gris!??

Men upptryckt mot en stenbumling ser jag hundarnas "fynd" en fjolårsgrävling som jag då skjuter.
Två djur på under 1,5timmes jakt det får man ju ändå betrakta som ett bra resultat. Mer såna jakter tack!


Skyddsjakt på vildsvin. 090708.

Nu tidigare dena vecka fick jag reda på att vildsvinen hade börjat härja i bondens veteåkrar så jag och en jaktkompis (J.B) beslutade oss att vakta vid en stor åker. Vi var på plats 20.40 och 21.10 såg jag de första grisarna smita ut i vetet, en mindre vit/svart sugga på max 60kg med 7st kulltingar som vägde runt 15kg.

Jag försökte i närmre en halvtimme få korn på någon av dom små men insåg att det var omöjligt i den höga säden. Suggan såg jag hela tiden i stortsett och hon stod bara 25m i från mig när jag bestämde mig för att skrämma i väg dom.

22.10 får jag ett sms från "J.B" att han haft en sugga bara 3m från tornet och 10st kulltingar på 6-7kg ute i vetet men när suggan gick över stigen som leder till tornet så ryggade hon och alla stack som en avlöning.

Kl 23.00 tycker jag det börja skymma och att jag såg lite sämre så funderar på att skicka ett sms om att vi ska mötas borta vid bilen om en halvtimme. Men när jag gräver i fickan efter mobilen ser jag 4-5st större klumpar 100m i från mig, som rör sig på åkern brevid. Jag siktar mot dom och ser några större grisar o sen några till och några till o sen ett myller av kulltingar!! :D Räknar snabbt till 10-12 större djur och ett 30tal kulltingar.

Kulltingarna rusar in i vetet rätt omgående medans 4-5st av de större står på åkern brevid, avståndet är ca 70m. Jag ser att två av dem är markant större och jag inriktar mig på den jag tycker ser minst ut. Låter skottet gå och grisar rusar åt alla håll! De små bokstavligen sprutar ur fältet i små grupper. Och jag försöker hänga på för att även försöka skjuta en liten i flykten men beslutar mig för att hålla inne skottet då jag tycker det går för fort.

Jag kollar mot platsen där grisen stod och åkern är tom.. :?

Vi beslutar oss för att avbryta jakten och hämtar min hund i bilen, på med pejl och spårlina och vi beger oss till skott platsen. Vi konstaterar rätt fort att träffen verkar vara bra. Vi hittar både bitar av revben, lunga och ser relativt mycket lungblod. Efter 30m upphör allt blod och hunden spårar ytterligare 20m sedan börjar hunden dra som fan och ytterligare 30m bort ligger grisen. Den hade gått ca 80-90m med en bra lungträff. Grisen var en gylta på 48kg lv. Ingen jätte gris men väldigt trevlig jakt iaf.

Vi hade tillsammans ca 60st grisobservationer på ca 2,5tim på samma åker och detta var den största flock jag personligen sett någonsin. Tidigare har jag "bara" sett runt 35 grisar i samma flock o nu är det "rekordet" slaget med 10st! :) Kul om man är jägare, mindre kul om man är bonde.. :wink:

I slaktboden såg jag att ena njuren hade en konstig form och kändes vattning på något sätt. Skar i tu den och där fanns en ficka/påse som innehöll genomskinlig vätska/vatten. Luktade på de och det luktade inget så jag tror inte det är var?

Någon som sett något likande? Eller vet vad de kan bero på? Bilden längst ner visar båda njurarna båda skurna mitt i tu. En "frisk" njure överst och den lite större med den konstiga fickan. (knivspetsen)

nsjakt.blogg.se/images/2009/gylta-60kg-karshult-skyddsjakt-i-vete_49286443.jpg');return false;">

Åteljakt. 090512

Jag tog en sväng upp till en av åtlarna strax innan kl 21. Jag smyger alltid fram till åtlarna då jag har skjutit gris förr på det sättet. När jag var runt 35m i från själva åtlen såg jag vad jag tyckte var en svart/vit årsgris på runt 60kg. Siktade på den någon minut, bedömde den som en gylta. Men kroppen var skymd och jag ville se om det var andra grisar med oxå. Smög fram lite till och såg 5st kulltingar och en lite större svart sugga på runt 80kg. Siktade på "gyltan" och såg att 3-4st spenar var dragna på den. Båda var alltså suggor! Såg sen att där var ytterligare 4st kulltingar totalt 9st kulltingar varav 4st var vit/svart brokiga. Smög fram ytterligare några meter o stod där o tittade på dom i minst 10min. Tills en av suggorna tittade upp på mig! jJag var då under 20m i från dem! Hon stod där o tittade på mig nån minut sen beslutade hon sig för o lunka där i från, hon fick inte vind av mig men hon tyckte väl att allt inte stod rätt till. Kulltingarna var kvar ytterligar 2-3min. Gick o satte mig i kojan o satt till ca 23.30, tyvär såg jag inga som jag ansåg skjutbara djur denna kväll. Ytterligare en ur jaklaget var ute på en annan av markens åtlar, han hade 2-3grisar framme en kort stund och en älgko som skrämmde i väg grisarna. Inget skjutet men kul o se lite djur iaf, vi såg totalt 13-14vildsvin, 1älg, 4rådjur o 2st harar.

Foton på denna åtlen och en fin "strössel" målad gammal byggbod.

Vildsvinsjakt på åtel. 090507.

Jag hade suttit säker 5-6 gånger på denna åtlen till kl24.00 utan att få se nån gris.. Dock var det alltid rensat på foder varje natt så jag visste att där var gris. På lördagen satt jag till 21.00-01.15 och det ändå jag såg var en räv.. På vägen hem slog jag ett öga ut över en åker och såg vad jag tyckte var en fjolårsgalt. Då var klockan 01.25 och han var ca 300m från åteln! :D Då tyckte jag inte det var så stor mening att sitta så tidigt längre och bestämde mig för att sätta mig kl 23 ist.

Så i torsdags var jag på plats igen 22.55. när jag var 30-40m från åteln hörde jag grymtningar, skrik o en flock med grisar som stack därifrån.. :? Sen fick jag sitta till kl 03.00 innan galten till slut dök upp stirrig o ville inte stå still länge så det tog 10-15min innan jag fick ett bra läge. Skottet gick och grisen försvann.. Det kändes bra i skottet men visste inte hur långt den gått. Gick o hämtade hunden en korsning Tjt/hamilton stövare som jag brukar ha med mig och har gått en hel del eftersök på gris med. Kollade skottplatsen men hittade inte en droppe med blod. Satte hunden på spåret och 1min senare och efter att ha gått max 15m var de klart! :oops: Hunden fick iaf jobba liiite.. Skottet hade tagig perfekt, mitt i bogen och utgångshålet var strax bakom bogen så den stod lite snett. Grisen var en fjolårsgalt som vägde 73kg.


RSS 2.0