Skyddsjakt på vildsvin 2014-11-18

Tillbaka på åkrarna där jag skjutit de senaste grisarna. Känns inte som man har tid med skyddsjakten nu när hundjakten är igång. Åkrarna ser för jävliga ut.. Jobbiga djur!! ser under kvällen 3st flockar den största upp ot ca 20st djur blandad kompott allt från 15-20kilos till 45-50kilos o flera större djur. Lägger märke till en större galt som går ihop med 2st suggor. Får bra skottläge på den o låter skottet gå.. de springer grisar åt alla håll! En av suggorna står kvar nån halvminut o flera mindre grisar springer först åt vänster in i skogen, kommer sedan tillbaka o springer över åkern igen. Uppmot 20st vildsvin på åkern när skottet gick o inget ligger kvar..
 
Har min gamla trotjänare Vilda med mig, vilket jagb oftast har för hon är ett säkert kort som spårhund. Släpper som jag alltid gör på frisök hon sållar snabbt ut rätt spår av alla de som finns på åkern. jag slutar aldrig förundras över den hunden! :) Ca 40m från skottplatsen ligger galten i ett dike vid åkerkanten. Vägde väl ca 95-100kg levande vikt uppskattad vikt. 
 
 

Älg & vildsvinsjakt 2014-11-16

Var uppbjuden som hundförare med Balder för att jaga älg och vildsvin till ett jaktlag i Kosta. Var där med Balder förra året och då fick han tag på en älgtjur som tyvärr inte var lovlig då och de blev ett stort vildsvin skjutet för honom då med. Nu hade de hade sagt att de hade sett gott om älg i år. Så förhoppningarna var höga att de eventuellt kunde bli både älg och vildsvin skjutet för hunden under samma dag, vilket det ännu inte blivit.
 
Det tog kanske 5min innan det blev upptag på älg. Ko med kalv, det blev gångstånd ca 500m och gick förbi två passkyttar som inte fick skottläge på dem. Efter 500m blev de fast och jag väntade ca 30-40min innan jag gick på ståndet. Vinden snurrade fram och tillbaka och jag meddelade över radio att de troligen inte skulle lyckas men att jag skulle ge de ett försök att smyga in från ett håll där jag mest troligt kommer stöta de mot passkyttar om jag inte lyckas skjuta. Jag kom in på ca 40m och såg båda älgarna men fick tyvärr inget bra skottläge, då vänder vinden och älgarna lunkar sakta iväg. Meddelar över radion att de går i väg mot en ledningsgata där en passkytt står, kort där efter kommer två snabba skott och meddelande över radion att kalven ligger men att hunden har fortsatt att gå efter kon som nu skenar ur marken. Jag tappar hunden på 1,8km på pejlen och efter ca 30min kommer han tillbaka.
 
Inför andra släppet säger jaktledaren att de vill spara de sista vuxna djuret, vilket är ett hondjur och att det bara skjuts älgkalv och vildsvin. Släpper på nytt och inom 15-20min har hunden fått upp en älgkviga.. Det blir långsamt gångstånd och kortare ståndskall på 5-15min i ca 1,5tim totalt. 4st passkyttar får kvigan fint i pass på 20-100m antingen gångstånd eller fast ståndskall framför sig!! Efter ca 1,5tim väljer kvigan att simma över en större sjö och Balder släpper här efter en stund. Vi hittar tyvärr inga grisar på marken denna dag. Men vad gör de när hunden jobbar på så bra! :)
 
Balder o älgkalven.
 
 

Rådjursjakt med hund 2014-11-15

En av de bästa rådjursjakter jag någonsin upplevt denna dag! Jag hade min gamla terrier Molly och alpländare valpen Ronja med mig på denna jakten och det var även en annan hundförare som hade en wachtel med sig. Vi jagade med en hund per såt.
 
Tror wachteln hade 5-6st drev totalt i 2st såtar, jag själv stod på pass och fick skjuta i två av dreven för den hunden och ytterligare 2st skjöts på drev av andra paskyttar och det sköts även ett stänkdjur. Det är en unghund som verkar kunna bli riktigt duktig! Första gången jag själv får stå på pass denna säsongen och för den hunden kan jag gärna göra det igen! :)
 
Släppte Molly i en såt och hon hade 3st drev på totalt 4-5st rådjur och det sköts i två av dreven. Jag släppte även alpländare valpen Ronja som hade 3st drev och det sköts 3st rådjur! :) Första vilten för den hunden så de var ju riktigt kul. Ca 8månader nu. Totalt blev det 10st rådjur skjutna denna dag.
 
Riktigt bra jaktdag!!
 
Första för wachteln.
Andra jag sköt för wachteln.
6taggare för Ronja.
Get o kid skjutna för Ronja. :)
 
 
 

Kronvilt mufflon och fasanjakt 2014-11-08/09

Riktigt trevligt jakt denna helg då jag och en god vän var bjudna på smygjakt efter kronvilt och mufflon. Vi smygjagade och vakade från torn efter kronvilt och mufflon två kvällar denna helg och jagade fasaner en förmiddag. Första kvällen sköt vi var sin mufflonbagge jag en 2åring och kompisen en äldre bagge, troligen silvermedalj sas det. Vi såg även ett antal kronvilt men ingen som erbjöd bra skottchanser.
 
Morgonen där efter stod det fasanjakt på schemat. Lovligt vilt att skjuta var fasantupp och änder och både kompisen o jag sköt varsin tuppe. Vi hade ganska mycket vilt i dreven under denna jakt. Speciellt rådjur, harar men även ett större vildsvin.
 
Kvällen avslutades med jakt på kronvilt och kompisen såg en hind på väg ut till sitt pass och jag fick en yngre hjort i pass som jag sköt. Den gick ca 25m efter skott, ingång bakom bog och kulan satt i skinnet mitt i bogen på andra sidan.
 
Använder en lätt kula, Lapua Mega 9,7gram till min 308w. Vill ha så flack kulbana som möjligt, har använt den till båda älg, kron, vildsvin, mufflon, rådjur. På älg, kron och 100kilos grisar har de ej blivit genomslag men kulan har då suttit i skinnet på utgångssidan. Oftast knallfall och inget djur har gått längre än 25-30m vad jag kan minnas.
 
 

Skyddsjakt på vildsvin 2014-11-04

Tillbaka på samma åkrar där jag sköt en den 23/10. Större flock ute i en kohage, en flock på minst 10-12st årsgrisar och 4st större djur. Hade alla djuren i mitten av hagen och kor runt dem och ävenen räv som gick vid sidan av vildsvinen och jagde sork.. Sköt en av årgrisarna när tillfälle gavs. Dvs när jag inte hade en ko som kulfång, vilket tog ett tag. En liten galt på 40-45kg levande vikt.
 
 

RSS 2.0