Viltfärsbiffar.

Viltfärsbiffar med ungsbakde rotfrukter och tzatziki.
Blanda 1/2kg vildsvinsfärs, ströbröd, 2ägg, vitlök, thai sweet chili sauce, salt och peppar.
God sommarmat som även passar bra att göra på grillen.

Smygjakt på vildsvin 2011-04-18.Begav mig ut sent för att kolla av några åkrar där det varit en del skador tidigare. Såg en del vilt bland annat 2 stycken älgar och några rådjur. Smög runt längs åkrarna och det var fint månljus så man såg åtminstone 600-700m framför sig utan kikare. Klockan hann bli strax efter klockan 1 innan jag skymtade ett vildsvin på andra sidan åkern avstånd runt 250-300m. En ensam större gris som gick i riktigtning mot en av vikarna på åkern. Jag smög längs med åkern för att komma närmre o se vad det var för gris. Tog väl runt 5min och avståndet var nu runt 150m. Såg att de troligen var en fjolårs galt runt 80-85kg. Kunde dock inte skjuta då det var lite sly i vägen.. :( Bestämde mig för att smyga runt slyet för att få bättre läge, medan jag gjorde detta såg jag inte grisen på grund av slyet. När jag precis kommit fram till den lucka där jag hade tänkt skjuta i från hörde jag en grymtning och såg grisen 6-7m i från mig precis i luckan i slyet!! Snabbt som fan upp med bössan men det enda jag såg i siktet var en gris röv som galopperade i väg rakt över åkern och in i skogen.. Grisen hade gått rakt emot mig under den tiden jag smög mig fram men så kan det vara ibland, jakt är ju jakt. Satt kvar en halvtimme men inget ville gå ut på åkern under denna tid. Trots att man inte fick skjuta denna natt var det en väldigt spännande jakt.

 
Smygjakt på vidsvin är en jaktform jag verkligen tycker om. Har man möjlighet att kolla av stora ytor är det en väldigt effektiv jaktform dessutom. Fast de ställer ju betydligt mer krav på jägaren och det är ju en större utmaning än att vaka på en åtel och skjuta inmatade grisar. Det är en jaktform som jag verkligen kan rekommendera för dom som nu har möjlighet att göra detta på sina marker!

Lite tips om denna jaktform:
Som med all annan smygjakt är ju vinden otroligt viktigt, så gå mot vinden. Stanna upp o spana av med jämna mellanrum, en bra handkikare är bra att ha. Bästa tiden på dygnet variera säkert en hel från mark till mark och årstid, men bäst resultat har jag haft från runt kl1 på natten o framåt nu på vår/försommar på vallarna. Är det senare på säsongen i tex vetefält brukar de komma betydligt tidigare. Ett bra sikte med hög förstoring, bra ljusinsläpp och gärna med belyst riktmedel är att föredra då ljusförhållandena inte är de bästa och skotthållen i bland blir ganska långa. Är det flockar med grisar brukar jag inrikta mig på att skjuta någon av de mindre grisarna. På större ensamma grisar är det svårt att se vad det är om man inte ser buklinjen och i högre vegetation är det inte heller alltid lätt att upptäcka kulltingar så där gäller det att man är mer försiktig.

Tacopaj på vildsvinsfärs.

Deg.
2,5dl vetemjöl.
125g smör.
2-3msk vatten.
Fyllning.
500g vildsvinsfärs.
1 påse tacokrydda.
2 dl crème fraiche paprika chili.
En skivad stor tomat.
15st finhackade feferoni.
200g riven ost.
Tillagning.
Blanda mjöl och smör tillsätt vatten och blanda till en deg. Tryck sedan ut den i en normalstor pajform. Ställ in i kyl i 30min. Fögrädda där efter pajskalet i 10min i 225grader. Stek köttfärsen och tillsätt tacokryddan lägg sedan i färsen i pajskalet. Bred över crème fraichen och lägg på feferoni och tomaten. Strö på osten och grädda pejen i ugnen i 10-15min tills den fått fin färg.

Skyddsjakt på vildsvin 2011-04-16.

Körde upp till Eringsboda till en gammal vän för lite skyddsjakt på vildsvin. De hade flera åkrar där grisarna gjort en hel del skada. Vi kollade av ett flertal åkrar under kvällen/natten och såg en jäkla massa vilt. 15-20st kornhjortar, 10st rådjur, minst 20st harar, 4-5st kaniner, 4st rävar och en grävling. Kul o se så mycket vilt. Vildsvin såg vi rätt många under natten bla 2st flockar en större och en mindre, samt en ensam större galt 100kg+.
Ur den större flocken sköt jag mot en av de mindre grisarna. Sköt knästående utan stöd, avstånd runt 100m. Såg grisarna rusa i väg, tyckte även att den jag sköt mot stack i väg.. Blev lite orolig att skottet inte tagit där det skulle så vi gick tillbaka till bilen hämtade lampor och min hund (gråwachteln Balder). Efter jag gått ut runt 50m på åkern såg jag dock att grisen blivit på plats. Skottet hade tagit framför bogen i halskotpelaren. Mycket trevlig jakt!
Gylta runt 55-60kg. Wachteln Sulan tyckte om
att lukta på grisen efter avslutad jakt.


Tävling.Var med i utlottningen av en Per Mobergs bok Morberg jagar och lagar.
Allt som krävs är att ni Gillar bloggen på Facebook. Länk finns till höger----->

Eller använd denna länk: http://www.facebook.com/#!/pages/Vildsvinsjakt/181359891900033

Vinnaren kommer att utses på facebooksidan den 30 april. Lycka till!
Nordiskt Jaktforum.http://nordisktjaktforum.se/
Trevligt jaktforum. Registrera er för att diskutera allt som rör jakten, sök nya jaktmarker, byt jakter med andra medlemar och mycket mer.


Vildsvinsjakt på åtel. 2011-03-31.

På väg fram till åteln såg jag 8-9 rådjur ute på åkrarna och när jag väl satt mig till rätta i tornet såg jag en älg ko komma ut från ett skogsparti och efter henne kom två större kalvar. De stannade till brevid åteln och gick i ett kärr o betade. Dom stannade kvar en bra stund innan de gick vidare och jag bröt efter lite mer än 1,5timmar när det började regna rätt rejält. Ingen gris i sikte denna kväll, men de får väl bli nytt försök framöver.

Ytterfilé på rådjur med ädelostsås.

Ytterfile/benfri kotlettrad av rådjur med ädelostsås. Stek alla sidor på köttet tills de fått fin färg, lägg köttet att vila en stund. Ädelostsås är väldigt enkelt att göra, låt vispgrädde sjuda upp och smula ner osten i grädden och rör runt tills såsen tjocknat. Behövs ingen redning för osten reder såsen. Perfekt mat för den som går på GI eller LCHF dieter som verkar vara populärar just nu. Serveras med potatisgratäng eller rotfrukter eller vad man nu tycker om.

RSS 2.0