Vildsvinsjakt med hund. 2011-09-24

.
Jagade själv med Balder. Först hade han ett drev på fuldjur i några minuter.. Fick i alla fall tillfälle att fya för fel vilt!

En stund senare drog han i väg på lång skjuts, en ensam älg. Blev stopp efter 1,5-2km, vid en å någon kilometer utanför marken. 45 minuter senare var han tillbaka.
.
Bytte såt och rätt omgående fick han upp några grisar i ett tjär som ligger i utkanten av marken. Blev drev i 5-10min o stannade efter 800-900m i en tätt plantering på grannmarken. Han öste på bra och efter 20min ställde jag bössan o gick över på grannmarken utrustad med filmkameran i stället. Kom in på ståndet och såg först en större gris. En stund senare såg jag även en kullting på runt 20-25kg men troligen var där fler grisar inne i planteringen och efter att han skällt i runt 35-40min kallade jag in honom. Trevlig dag i skogen!

Vildsvinsjakt med hund 2011-09-18Blev en snabb koll med hundarna i ett mindre majsfält i Bergkvara. En kvart senare hade hundarna sökt i genom fältet, som visade sig vara tomt.. Vet i fanken var grisarna håller till? Det är skador i majsen men inte på långa vägar så mycket som det brukar vara. De verkar inte heller vilja ta daglega inne fälten i år som de gjort tidigare.

En minskning av stammen och att det är ollonår gör väl sitt, men några borde de ju vara där tycker man..

Vildsvinsjakt med hund 2011-09-17Samjakt på vildsvin i Jämjö. Många olika jaktlag som gått i hop för att jaga vildsvin gemensamt.
Vet inte riktigt hur stor areal de kan röra sig om totalt? Men många 1000hektar var det. 

Vi mötes upp på morgonen vid idrottsplatsen i jämjö, många passkyttar och jag tror vi var 7-8st hundförare. Hundförare delades upp i olika områden att gå i. Jag gick i ett område med Balder och förhoppningarna var stora då de rapporterats om flera observationer av grisar över allt. Tyvärr blev de inte många grisar på benen under dagen. Totalt hade vi 4st observationer av gris var av 2st sköts. De området jag gick i verkade vara tomt på grisar. En grävling hittade hunden som han skällde på men detta var ju inte lovligt vilt för dagen.


Skyddsjakt på vildsvin 2011-09-16Kollade av runt ett par majsfält i Brömsebro på eftermiddagen. Det var en hel del skador så bestämde mig för att vaka en stund på kvällen.

Var på plats stax efter kl20 och passade på en väg mellan två majsfält vid en lucka i en stenmur där de var en väl upptrampad stig. Efter nån halvtimme hörde jag grisar som rörde sig i fälten och som närmst på bara 10-20m i från mig. Men tyvärr ingen som ville gå mellan fälten, så lite efter kl22 gav jag upp.

Får nog bli nytt försök i nästa vecka när bonden gjort skjutgator i majsen och eventuellt släppa några av hundarna i några av fälten nästa helg?


Rådjursjärpar

Tillagade rådjursjärpar med hackad paprika och purjolök av årets första bock.
Improviserade med paprikan o purjolöken, vilket blev väldigt gott. Serverades med kokt potatis och brunsås.

Vildsvinsjakt med hund 2011-09-10

I Bergkvara/Torsås med omnejd. Vi började dagen med att jaga av ett större majsfält med fem stycken hundar, två stycken tyska jakterriers, en grå/wachtel och två stycken laikor. Tyvärr var det tomt på grisar. Efter detta delade vi upp oss i två grupper, en skogs såt och ett lite mindre majsfält. I skogssåten fick en laika upp en gris som gick ur marken rätt omgående, majsfältet var tomt på gris.

Efter en paus med fika släppte vi i en stor skogs såt med flera täta planteringar, jag gick med Balder och från andra håll gick ytterligare en grå/wachtel samt två stycken laikor in. Med mig hade jag även en jaktelev från Ryssby gymnasiet. Var trevligt o gå o småprata lite jakt medan hunden sökte ut.

I denna såt fick vi upp en gris och en älgtjur och Balder hade även ett stånd på en grävling halvvägs ner i ett gryt och ett drev på räv eller möjligen en liten gris? Såg bara nåt mindre röd/brunt djur springa förbi på bara 10meter med hunden hak i häl..

Inget skjutet under hela dagen, trots ett bra upp slut av både hundförare och passkyttar. Tror vi var runt 25-30 man under dagens jakt. Hoppas på fler grisar i såtarna och på bättre utdelning nästa gång dessa marker ska jagas av!

Är det någon som har jakträtt eller är markägare i området Bergkvara/Torsås med omnejd och vill vara med och jaga vildsvin gemensamt med hund och/eller att skyddsjakt bedrivs på marken så går det bra att höra av sig. I dagsläget bedrivs skyddsjakt på ca 2000hektar mark som även jagas av med hund i mellan åt och mer marker tillkommer hela tiden.  

omelkersson@msn.com Tel:0709-542909.


Vildsvinsjakt med hund. 2011-09-03.

Möte upp ett glatt gäng upp i Bergkvara kl8 För att jaga av några majsfält, tyvärr visade de sig vara tomma på grisar.

Så vi körde i stället till Appleryd och släppte hundarna på nytt. Rätt omgående fick hunden upp en gris i en plantering, som sedan hade oturen att springa framför min bössa. Den kom riktigt fort men svingade i fatt och lät skottet gå. Grisen en gylta på runt 50kg levande vikt, blev på plats.
.

RSS 2.0