Grävlingjakt med ställande hund. 2011-08-20.

Tog ett släpp med Balder tidigt i dag på morgonen, främst var väl tanken att han skulle få upp gris men de blev en grävling han fick tag på i stället. Var stånd mellan två större stenar, hunden låg på bra o verkade inte vilja gå loss.. Så ut som grävling i bland spelade död till och med.. Så jag lät honom skälla och gick tillbaka till bilen och hämtade filmkameran. Blev rätt bra filmat trots att de inte är så lätt att både filma och skjuta samtidigt.


Skyddsjakt på vildsvin 2011-08-19.

Var ute på skyddsjakt på vildsvin med Christian uppe i Eringsboda. Vi såg inte så mycket grisar denna kväll/natt trots i mitt tycke perfekt "grisaväder". Vi hade en sugga med små i en havre åker men det enda vi såg var suggan en kort stund innan hon vände in i skogskanten in till åkern och kulltingarna hörde jag bara springa runt i säden. Såg även en grupp med sugga och 2-3st mindre grisar och kulltingar men dessa var på alldeles för långt håll så fick bli ett skrämselskott i backen för att håll dem borta.


Film - Skjuter grävling för gråwachteln Balder.


Skyddsjakt på vildsvin. 2011-08-13.

Skyddsjakt på vildsvin i några havrefält i Tving. Satt i över två timmar o siktade på en grupp grisar ute i havren. Då och då såg man huvudet på grisarna i den höga säden.  Hade läge på den största som kanske vägde 60-70kg men såg att de rörde sig i säden runt den.. Med andra ord var det en sugga, så de var bara att hålla inne skott..

Efter två timmar fick de troligen vind av oss och drogs sig ut fältet. Vi hade även en annan grupp grisar utanför ett annat havrefält tidigare på natten men ingen som ville gå ut. Troligen hörde eller fick de vind på oss när vi gick till fältet. Såg även en råbock och några harar. Inget skjutet men en trevlig jakt i alla fall..


Grävlingjakt med ställande hund. 2011-08-12.

Körde upp o hälsade på Christian för lite skyddsjakt på vildsvin. Släppte ut Balder på en "pisserunda" innan vi skulle köra vidare. Han stack direkt.. 2-3min senare ekade ståndskallen i skogen. Kanske 300-400m i från oss. (hade inte satt på hundpejlen) Men de var knappast några problem att höra var hunden befann sig!

Misstänkte direkt att de var en grävling han hittat o vi tog revlover och filmkamera o gick bort. De tog väl 15-20min innan vi kom fram och de var en liten ilsk grävling han hittat o ställt inne bland massa ormbunkar. Tanken var att christian skulle skjuta och jag filma men hunden låg rätt nära.. Så vi byte o jag sköt i stället för att filma. Detta blev grävling nr3 för unghunden, blev nog rätt hyfsat filmat oxå tror jag. Så ska lägga upp det på bloggen så fort jag har möjlighet.
Vildsvinsjakt med hund. 2011-08-10.

Blev ett sent släpp med Balder efter jobbet. Hade stora förhoppningar om att de skulle finnas grisar speciellt i den granplantering jag smög på en gris han ställde förra gången jag släppte honom där. Efter nån timme hördes ståndskallen o jag smög fram.. Såg hunden skälla under ett stenblock o trodde det var en grävling han hittat. Men efter en stund hoppar de upp en stor mård på stenblocket bara 3 meter framför mig! Inte ofta man får se mård o har bara skjutit två tidigare, en var för min gamle hund. Denna fick dock springa oskadd i väg.. Märkliga jakttider på dessa djur kan jag tycka!

Runt 20.30 hörde jag på nytt ståndskall en 600-700m framför mig, smög fram sista biten o hunden skällde utanför ett grävling gryt.. Är väl troligt att den varit ute o sprungit utanför grytet men hunnit ta sig ner igen.. :( Bröt för dagen då inga grisar verkade finnas i såten.

Trofesköldar.

Fixade ordning betarna på en galt jag sköt i våras och kollade runt lite efter en trofesköld till dessa. Man har ju sambo så ska nåt upp på väggarna får de ju inte vara vilken skit som helst! Hittade efter lite sökande på nätet detta bildhuggeri:

De tillverkar bland annat väldigt fina handskurna trofesköldar. De gör trofesköldar till alla tänkbara trofeer och kan specialtillverka efter kundens önskemål om man så vill. Jag fastnade för denna:
När jag fick hem skölden fascinerades jag verkligen av hantverket. Vilket arbete det måste legat bakom att gör den! Inte för att man hade klarat av detta själv men skulle man provat hade de säkert tagit ett bra tag och slutresultatet hade blivit långt i från detta.. Så med tanke på detta arbetet tycker jag deras priser är väldigt bra.
Så nästa gång de blir något skjutet med en trofe värd att spara och sätta upp väggen. Tycker jag ni ska höra med Asbjörns Bildhuggeri om de kan göra skölden till trofeen. Kanske blir det inte heller då så mycket liv på frun om att fler trofeer som ska upp på väggarna! ;) Bild på betar på skölden kommer när det är monterat o klart.Bilder från tillverkningen.Vildsvinsjakt med hund. 2011-08-07.

I dag var jag på hundjakt i Bergkvara. Det var några majsfält som skulle jagas av. Ännu tidigt på säsongen för denna jakten, de brukar inte gå majsen förrän i slutet av denna månaden i regel. Men nu hade de sett grisar i och runt majsen. Så vi chansade att de hade tagit lega inne i majsen som gränsade till flera större vetefält, där de haft en hel del skador.

Jag gick som hundförare och 6-7st passskyttar stod ut placerade. Första fältet var tomt. Ny omgruppering och jag släppte hundarna på nytt i ett annat fält. Samma visa här, tomt på grisar.. Bara rådjur som smög ur fälten och en och annan hare observerades. Efter detta fältet sökts igenom avbröt vi för dagen för vädret var verkligen inte med oss. Inte en gris i sikte, men vi blev i alla fall blöta.. :P  Får bli ett nytt försök där om några veckor igen.Vildsvinsjakt med hund. 2011-08-06.

I morse blev de några släpp efter vildsvin uppe i Eringsboda med unghunden Balder. Fösta släppet fick han upp  en hyfsat stor sugga med 5-6 kulltingar, blev stånd/drev i 15-20min innan han släppte och kom tillbaka.
Släpp två fick han tag på en årsgris på 50-60kg blev drev i 12-13min på den, eventuellt stannade den till nån kortare stund men den verkade inte vilja stå, utan löpte på rätt bra..
Avslutade med att gå i en riktigt fin såt mellan två mindre sjöar, tyvärr var denna tom på grisar. Är nöjd med hundens jobb i morse trots att de inte blev något skjutet. Nu var de bara en passkytt ute så med fler hade de nog inte varit omöjligt att fösta grisen för hunden hade legat. Kan inte dra under stol med att man vill att de sker snart.

Skyddsjakt på vildsvin 2011-08-05.

Körde upp till Christian i Eringsboda för o jaga grisar i de sädesfält de har där. Vi såg en hel del grisar, tre stycken olika grupper och en ensam gris  men ingen gris fälld. Antigen fick de vind från oss eller så var de skottchanser man fick på suggor.. Under kvällen såg jag även 2 kronhjortar, två rävar och en drös med harar och rådjur så gott om vilt fick man se. Alltid trevligt o jaga där uppe trots att de inte blev något skjutet.

Eftersök på vildsvin och Grävlingjakt med ställande hund. 2011-08-03.

Gick ett eftersök på vildsvin med Balder. Ett skott avlossat mot en årsgris, de kunde inte hitta något som tyde på träff och de hade någon timme innan jag var på plats spårat med en wachtel en längre sträcka. Men gjorde ändå ett försök att finna grisen. Jag kunde inte hitta något som tyde på träff på skottplatsen och släppte hunden på fritt sök. Gick runt 1,5km innan vi avbröt och gick tillbaka mot bilen. Mest troligt var det ett bomskott, kunde i alla fall inte se något som tyde på att grisen var skadad.

När jag väl var framme vid bilen sa en av killarna som var med, att de hade sett en grävling springa över en åker och jag frågade om jag kunde släppa hunden efter den. Släppte hunden och bara en kort bit där i från kom han i kontakt med den. Tyvärr inne i ett törnesnår/stenröse. Försökte krypa in men då drog grävlingen i väg och jag såg den springa över åkern. De är otroligt vad snabba dom kan vara! Men bara 200m där i från blev det stopp igen och jag gick efter. Denna gången hade han ställt den under ett par stenblock/grunt gryt. Såg grävlingen en halv meter under två större stenar i en springa på 10cm. Kom till sist åt att skjuta den och grävling nr2 för hund var fälld! :) Att få ut grävlingen var omöjligt, så nån bild på skjuten grävling blev det inte.

Nytt försök i natt igen på andra marker med en jaktkamrat, hoppas jaktlyckan är med oss!


Vildsvinsjakt med hund. 2011-08-01.

Injagningen fortsätter.. Körde ut efter jobbet för ett släpp med Balder, med förhoppningen om att han skulle få upp nån gris. Släppte 17.30 och efter nån timme fick han upp en gris som gick rakt ut runt marken, han för följde den 3km innan de blev stopp i en granplantering. Tog efter en halvtimme bilen för att hämta honom. Stannade bilen 13 meter från hunden enligt GPS:en precis i kanten av planteringen, då drog de i väg rakt ut ytterligare 300m. Efter ca 10min släppte han och kom tillbaka. Troligen var det en ensam årsgris runt 50-60kg vad jag kunde se på slagen.

I nästa såt fick han upp ny gris på grannmarken i en större tät granplantering. Har tillåtelse att skjuta gris på denna marken oxå så jag smög mig in på ståndet. Hunden riktigt ylade och låg på bra. Jag kom in på ca 10meter från grisen och hörde den klappra tänder men fick inget läge innan den smög ur planteringen och in på nästa mark. Den grisen jopbbade han med runt 15min och jag tror grisen fick vind från mig eller så hörde den mig för de var inte lätt att smyga där inne.. :( Valde att kalla in hunden när jag såg att han var på väg in på nästa mark o kopplade honom.
Synd att man inte kom åt att skjuta, men för att vara första gången hunden släpps på gris är jag nöjd, han är ju oerfaren men verkar ha stor jaktlust.

Grävlingjakt med ställande hund. 2011-07-31.

Möte upp en jaktkamrat strax efter kl 23 för ett släpp efter grävling på marker i Jämjö, med min unghund Balder. Som är en korsning mellan gråhund, jämthund och wachtel.

Klockan 00.01 släpptes hunden o vi gick runt en bra stund. Hunden gjorde fina sökrundor o var borta 4-500meter i från mig men natten var tyvärr händelse lös. När klockan var runt 02.30 beslutade vi oss för att ge upp och gick tillbaka till bilen och vänta på att hunden skulle komma tillbaka.

När vi väl kom till bilen började skallen eka runt 600m i från oss! :) Vi gick dit och mot en sten vid en stenmur hade han ställt en grävling. Lät han skälla en stund innan jag sköt den. Tyckte han jobbade på bra för att vara så oerfaren. Får bli några släpp nu i augusti för att få upp hans kondition lite till inför höstens jakter. Riktigt kul att få fälla första viltet för hunden!

RSS 2.0