Hundjakt 2014-10-28

Släppte Balder själv på marker som tillhör ett annat jaktlag jag är med i främst var de älg jag hade tänkt de skulle bli jakt på. Inga älgar på marken denna dag men två grupper med vildsvin fick han tag på o jobbade bra med. Var inne på ett ståndskall vid två tillfällen då han skällde på ett större vildsvin. Såg grisen vid ett par tillfällen men fick aldrig någon bra skottchans tyvärr. Men adrenalinet började iaf flöda på bra!
 
Ståndskallen ekar i skogen!
 Sliten krigare som tar igen sig efter att jobbat på bra med vildgrisarna!
 

Hundjakt 2014-10-26

Hade ingen inplanerad jakt denna dag så jagade på ett av jaktlagens marker jag är med i tillsammans med en god vän. Allt från hare till älg. Först jagade vi av en såt och jag stod på pass och kompisen gick med sin Engelska Springerspaniel. en duktig hund som driver allt vilt med bra skall i 10-15min. Tyvärr verkade de vara tomt på vilt i den såten.
 
Vi bytte såt och jag släppte min äldre hund Vilda medan kompisen stod på pass. Hunden fick snabbt upp rådjur som jag såg i upptaget. Hon drev ur såten så jag gick o hämtade alpländare valpen Ronja och gick vidare med henne i stället. Efter ett tag såg jag att hon tog något i vind, stack i väg o började skälla som sen sakta gick i väg. Älgko med kalv såg jag skymta förbi mig som sedan gick sakta o fint förbi vid den som stod på pass. Ej lovlig älg i vårt skötselområde just nu..:(
 
Efter en tid vände de drev som Vilda hade in i rätt såt igen och passkytten såg drevdjuret, en hare! Hon hade alltså bytt drevdjur. Hon drev den in i såten o sen släppte efter en stund o kom tillbaka till mig. Jag gick nu med båda Vilda o valpen o de fick upp rådjur som de tillsammans drev i ca25min. Fint drev som buktade ganska bra, kul o följa på pejlen. Valpen låg först i drevet, så hon är snabb den lille. Inget skjutet denna dag men trevlig jaktdag ändå!
 
På pass.

Hundjakt 2014-10-25

Jagade med Molly o valpen Ronja. I de två första såtarna gick jag med Ronja och hon hade först drev på en stor älgtjur med 15-16taggar, under tiden gick en annan hundförare med en wachtel i en angränsande såt och den hunden hade drev på rådjur som gick ur såten. När jag var klar med min såt gick jag över med Ronja i den angränsande såten för att gå igenom det sista av den. I mitten av såten fick hon upp älg igen, ko med kalv som de blev ett kort ståndarbete på som sedan övergick till drev.
 
I såt nr 3 gick jag med Molly och en wachtel släpptes från olika håll i en större såt. Här hade Molly 6st drev på rådjur och wachteln hade flera drev på rådjur den med. Det sista rådjuret Molly fick upp sköt jag själv. Lite dålig utdelning denna dag med tanke på hur mycket vilt vi hade på benen, men så är det ju i bland med jakt.
 
 

Skyddsjakt på vildsvin 2014-10-23

Mycket skador på betesmark o vallar just nu, vildsvinen passar på nu när man vill jaga med hundarna verkar de som.. :( Inspekterade nya skador hos en markägare, stora skador på flera stora åkrar som såg ut att vara gjorda natten innan. Gjorde ett försök på dessa åkrar senare samma kväll.
 
Såg två olika flockar med vildsvin fick ingen bra skottchans på någon i första flocken innan de fick vind av mig o drog i väg. Kort där efter kom det ut en annan flock på en åker brevid. Smög närme men de fick vind av mig de med och började trava upp mot skogen igen. Följde en av dem i siktet och sköt, kändes bra men såg varken gris eller blod vid skottplatsen ca 15m ut på åkern från skogen sett. Satte Vilda på spåret och hon tog grisen direkt i vind och visade att den hade lagt sig i ett vattenfyllt dike vid åkerkanten. Samma som vanligt vid de korta dödsöken, hunden ser riktigt besviken ut. "har du tagit hit mig bara för detta husse?"
 
Får hoppas denna flocken låter bli åkrarna framöver, har även matat på lite extra i skogen så de kan vara där i stället. Får försöka skjuta någon i den andra gruppen med, åkrarna var inte vackra direkt..
 
 
 

Injagning alpländare valpen Ronja 2014-10-20

Gick i skogen med valpen några timmar. Hon hade två drev ett på okänt djur på ca 10min och ett på rådjur ca 5min. Hon var trött efter att ha sprungit ca3tim i skogen. Inget skjutet för den lille ännu. Lite synd på älgarna i förra veckan.. Men de kommer nog snart, ska bli intressant o se om sök och drevtider förändras när första viltet är skjutet..
 
 
 
 
 
 
 

Älgjakt 2014-10-19.

Var ute själv med Balder för ett släpp på främst älg. Det dröjde inte länge förrän han hade fått upp älg. Såg slag efter ensamt vuxet djur. Efter någon timmes ståndarbete kom det även passkyttar. Stånd/gångstånd på markgränsen så efter ca 5,5tim såg jag att det var en tjur med 6taggar. En tagg för lite för att få skjutas tyvärr, så de var bara att kalla in hunden. Tur att inkallningen sitter som den skall när det inte är skjutbart djur.
 
 

Hundjakt. 2014-10-18

Klövviltsjakt lovligt vilt rå, vildsvin, dov, kron o älg. Jagade med de äldre terrierna i lördags. Fyra stycken såtar jagades av. Det jagades med jaktterriers, wachtel och vorstherhundar. Riktigt lyckad jakt där det sköts 2st älgar, 2st vildsvin och 2st dov.
 
 
 
 
 
 

Älgjakt 2014-10-16

Släpper Balder medan två passkyttar står på pass. Upptag på älg efter 2min. Smyger in o ser att han skäller på ko med två kalvar, skjuter ena kalven som går i backen. Kon och den andra kalven går i väg med hunden efter sig. Dessa går förbi båda passkyttar som var med, men ko med enkel kalv är ju ej lovligt... Så de är bara att släppa förbi dem.. Kul att få skjuta redan första släppet för hunden. En fin kalv på 59kg slaktvikt var det. Hunden släpper sedan efter blandat gångstånd, ståndarbete, drev på kon o kalven efter ca 1,5tim.
 
Vi byter sedan mark och hund en kompis wachtel. Han går i en såt på ca 50hektar och har 5st drev 4st på vildsvin och ett på rådjur, tyvärr luýckas vi inte skjuta något av de djuren. Jag går även en mindre såt på 25-30hektar med alpländare valpen Ronja men de verkar för dagen vara tom på vilt.
 
Trevlig jaktdag med goda vänner och bra hundarbete och att få skjuta älg är ju alltid trevligt!
 
 
 
 

Älgjakt 2014-10-13 och 2014-10-14

Älgjaktspremiär. Vi var ett 8-10man som satt och passade från torn dessa dagar. Själv satt jag ca 1timme på morgonen sen kunde jag inte sitta längre pga min dåliga rygg. Avbröt jakten och körde hem.. Ryggen är allt annat än bra nu tyvärr. :(
 
 
Satt sedan en liten stund på eftermiddagen.
 
Dag två satt jag endast på morgonen ungefär lika länge som första dagen. Jag gick sedan i en såt med Alpländare valpen Ronja. Hon fick rätt fort upp älg, ko med kalv som hon drev på bra med grovt skall med bra hörbarhet. Kon o kalven Gick efter några minuter förbi på 20m framför en passkytt sakta o fint. enligt våra avskjutningsregler är det endast lovligt att skjuta en av dubbbelkalv så länge de finns hondjur kvar på tilldelningen. Så de var bara för honom att låta bli att skjuta.. Riktigt tråkigt måste jag säga att inte kunna belöna valpen när hon jagade på så bra! Valpen hade även ett bra drev på hare ca 15min utan tappt, även de med bra skall. Bra drev av den lille men som sagt tråkigt att inte kunna belöna med fällt vilt pga avskjutningsreglerna. De andra somm suttit har haft flera olika tjurar i pass 2-6st taggar och minsta som är lovligt att skjuta är 7st taggar i vårt skötselområde.
 

Rådjursjakt. 2014-10-12

Dagen innan älgjakten är de inte mycket jakt. Men en god vän frågade om jag ville följa med o skjuta ett par rådjur på hans mark som han lovat bort till bekanta. Marken ligger nära trafikerad väg så att släppa hund där går tyvärr inte.
 
Vi passade ca 45min på morgon vid var sitt hygge och sen gick han genom ett skogsparti mot mig för att stöta ut eventuellt vilt ut mot mig. Ett rådjur kom springandes över hygget i bra fart som jag  lyckades vissla fast o skjuta. Vi såg ytterligare 4-5st rådjur som vi inte fick skottlägen på. Kort men lyckad jakt!
 
 
 
 
 
 

Hundjakt. 2014-10-11

Jagade rådjur med min jaktterrier Molly och en annan hundförare gick med sin wachtel. Hundarna hade flera drev på rådjur men dessa djur klarade sig oskadda. Ett stänkdjur blev påskjutet och jag kopplade Molly o släppte henne på skotttplatsen då hon tar rådjur själv som är påskjutna. Upptag omgående och en bock gick förbi först en passkytt med hunden hack i häl så han vågade ej skjuta. När de paserade passkytt nr 2 så rev hon ner djuret och passkytten kunde gå fram och avfånga det. Så de gick ju bra till slut. Var en fin bock med rejäla taggar fram till ca 12-13cm! Eventuellt en medaljbock. Inget annat skjutet denna dag.
 
 
 
 
 

Hundjakt. 2014-10-06

Injagningen fortsätter med Alpländare valpen Ronja. Gick själv med valpen och hon hade först ett kort drev runt 5min på rådjur ett smaldjur jag såg i upptaget. Vill inte skjuta i upptagen då jag helst ser att hon driver en stund innan det skjuts. Släppte sedan i en annan del av marken o jag såg att hon tog något i vind o blev ivrig, kort där efter såg jag två älgar ko med kalv gå upp  framför hunden hon drev dem en kortare stund, ca 2-3min. Hon har även haft upptag på vildsvin även där korte drevtider ca 2-3min. Verkar vara mer försiktig på gris o älg än rådjur o hare. Med all rätt när man är en sån liten skit, men hon "jagar" dem åtminstone.
 
Valpen är nu snart 7mån o haft drev på hare, rådjur, vildsvin och älg. Allt mellan 2-10min.
 
 
 
 
 
 

Hundjakt. 2014-10-05

Gick som inbjuden hundförare på för mig ny jaktmark som en god vän har. Lovligt vilt var kronhind och kalv, dov-hornbärande, vildsvin, rådjur-hondjur o kid, räv och hare.
 
Vi började med två mindre såtar och jag släppte Molly som hade drev på get med kid, som båda fälldes. Jag gick sedan i en större åkerholme där hunden hade ståndskall under ett större stenblock i samma veva sköts en räv som gick ut homen. Så de var två lyckade släpp med den hunden.
 
Släppte sedan Vilda som först hade ett kort ståndarbete på två vildsvin, jag såg den ena, men han tyvärr inte med att skjuta. Hon drev sedan ena grisen runt ett hygge för att sedan byta drevdjur till 3st rådjur. Hon drev runt en timme innan hon släppte, buktade bra o var som längst 600m ifrån mig under hela drevet. Vi bröt sedan och grillade korv. Bra jakt, på en fina jaktmarker med trevligt folk!
 
 
 
 

Hundjakt. 2014-10-04

Var inbjuden som hundförare till ett jaktlag för första riktiga hundjakten för säsongen. Vi jagade med min lille terrier korsning Molly och en annan hundförare gick med sin wachtel, en unghund som verkar kunna bli riktigt bra! Lovligt vilt var rådjur och hare. Vi hade många drev på rådjur under dagen och det sköt 5st rådjur. Trevlig dag i skogen!
 
 
 
 
 
 

Hundjakt. 2014-10-03

Denna dag jagade vi med kompisens drever och jag stod på pass. Vi hade ett bra drev på rådjur som buktade runt oss, de var nära oss flera gånger men tyvärr ville det inte gå i pass. Sedan bytte vi mark och drevern släpptes på nytt, det tog inte många minuter förrän hunden på nytt fått upp rådjur. Jag fick först ett kid i pass men han inte med att skjuta.. Efter drevet hade buktat en stund kom även drevdjuret i pass en get som gick förbi mig på ca 100m. Inget skjutet, men vad gör det när hunden jobbade på så bra. Bra dag i skogen.
 
De är inte mycket som slår rådjursjakt med en bra drever. Hade de inte varit för att jag gärna vill skjuta vildsvin för hunden hade jag nog köpt mig en drever själv. 
Inget skjutet denna dag som jag skrev, men fin musik bjöds vi på. Dagen efter sköts det en bock för samma hund, kul!
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hundjakt. 2014-10-02

Inbjuden som hundförare till en mindre mark och jag gick med både Molly och Vilda samtidigt medan tre stycken passkyttar stod på pass. Främst var vi ute efter vildsvin och dovvilt, men även rådjur och räv. Vi jagade i cirka 2timmar och hundarna hade 3st korta drev på hare, räv och dov. Inget skjutet.
 
 
 

Hundjakt. 2014-10-01

Premär för rådjursjakt med hund! Var ute tillsammans med en kompis o jag släppte Alpländare valpen Ronja medan kompisen stod på pass. Valpen hade ett kortare drev på rådjur som tyvärr inte ville gå i pass. Efter det bytte vi både hund och jaktmark o jag stod på pass medan kompisen släppte sin drever. Den hade ett drev, kanske på hare. Hunden gick i väg på långskjuts och vi valde efter en stund att bryta jakten. 
 
Fick ett fint pass i en bokbacke.

RSS 2.0