Mat mat mat...

Finns de något bättre än viltkött på tallriken?

Ytterfile från dovhjortskalv.
Ytterfile från rådjur.
 
Ytterfile från älgkalv.
Vildsvinsburgare.
Ytterfile från rådjur.
 
 

Jakt på mufflon 2013-04-05

Har nu sedan slutet februari försökt komma åt att skjuta ett mufflon. Finns frilevande mufflon på fler ställen runt de marker jag jagar på och det finns även en grupp med mufflon som hybridiserat med med diverse tamfår och dessa mufflonhybrider går oxå helt fritt.

Hundarna har tidigare jagat mufflon flera gånger men jag har tyvärr själv aldrig fått skottläge på någon. Har lagt åtskilliga kvällar på denna jakt och jag har sett mufflon flera gånger jag varit ute. Men smygjakt på dessa får visade sig vara extremt svårt. De ser otroligt bra och de räcker med att någon i flocken ser en så är det kört vilket jag fått uppleva flera gånger.. Men denna kväll stämde allt. Jag hade en grupp ute på en åker som jag lyckades komma inom håll på ca 110-120m. Av någon anledning blev de skrämda av något och bestämde sig för att lämna åkern och gick mot skogskanten. Försökte att vissla fast dom och till och med ropa på dom, men de hjälpte inte det minsta. Så höll i hakskägget på en av de två baggar som var med i denna flock och tryckte av. Perfekt bogskott och den slog i backen som slaqen av blixten!

Var väldigt stor i kroppen ca 80-85kg levande vikt och vad jag förstått väger ett mufflon vanligtvis 40-50kg?? Hornen var inte de största, dåligt utlägg och ena hornet hade nästan växt in i ögat, den kunde inte sett mycket på de ögat! Fägen på hornen var ju inte svarta vilket jag trodde alla mufflonhorn var, men de kan tydligen vara både svarta, bruna och sandfärgade? Färgteckningen i pälsen var även den lite olika de mufflon jag sett på bild så med tanke på vikt och färgteckning förmodar jag att de är ett "hybridmufflon" men de kan säkert någon van mufflonjägare svara på?

Hur som helst, jakten var riktigt krävande och de kändes riktigt kul att äntligen lyckas med jakten på dessa får. Baggen är i väg lämnad för bogmmontering ska bli kul o se hur färdigt resultat blir!


Smygjakt på vildsvin 2013-03-14

Var ute för ett par veckor sedan  och smygjagade lite gris i snön. Smög runt vid ett par åkrar och rätt snart stöte jag på en grupp med årsgrisar. Inte lätt att smyga tyst på snön så de tog till flykt in i skogen. Men en av dom gjorde misstaget att stanna till på åkern precis innan skogskanten. En fin liten galt som blir utmärkt på grillen till sommaren, vikt ca 35kg lv. 


RSS 2.0