Rådjursjakt med drivande hund. 2010-11-29.

&Jagade med Vilda gt; i dag på marker i Jämjö. Vi hade fler drev och såg många rådjur, blev även nåt drev på hare. Totalt blev det tre stycken rådjur skjutna, inte så dåligt då det inte var så många passkyttar. Såg själv tre stycken rå och en hare men sköt inget själv. Totalt hade vi antingen drev på eller såg 12-13st rådjur och en eller två harar. En kompis provade även att släppa en gammal tax på 9år som aldrig fått vara i skogen. Trots det hade den ett drev på rådjur som varade ca 10min innan den släppte och kom tillbaka.SimonHenke


Rådjursjakt med drivande hund. 2010-11-25.Jagade på två mindre marker i dag med Vilda. En mark i Jämjö och en i fågelmara. Första marken var de gott om slag efter både rådjur o hare. Hunden hade först ett drev som gick ur marken o sen på tillbaka vägen sprang de upp en hare framför henne. (Man hör det på skallet när hon ser drevdjuret) De gick ur marken o hon fick tappt vid en väg o kom tillbaka. 10min senare smälld e de hos en av de två passkyttar som var med men tyvärr hade han skjutit bom på en hare. Om det var drevdjuret som vänt in i såten eller en annan hare vet jag inte. Gott om slag efter rådjur men såten verkade tom i dag tyvärr så vi begav oss till Fågelmara o släppte där ist.

Såg gott om rådjursslag även på denna mark. Inte dumt med spårsnö! Släppte hunden och hann gå 10m innan hunden fick upp rådjur, buktade fint o cirklade runt oss en bra stund innan hunden släppte. När hunden kom tillbaka var ena passkytten tvungen att köra o jobba (snöröjning) så vi avslutade jakten. Verkade vara gott om vilt på båda markerna så de får bli något släpp på dessa marker vid senare i år när man får tillfällle.

Smygjakt på vildsvin. 2010-11-24.

Vi fick årets första snö här nere i går o månljus på de så det kan inte bli mycket bättre väder för att ut o smyga efter grisarna! Var nån som sa att man inte var riktigt klok.. Ja så kan de kanske vara? Hehe.

Så kl 03.00 körde jag upp till Khult för att se om jag inte kunde komma åt att skjuta en gris till julbordet.  Redan när jag körde förbi en av åkrarna såg jag att 3st var ute. Körde bort o parkerade bilen 4-500meter bort o smög mig mot dom. När jag var runt 150m i från, siktade jag på dom. Sugga, en större årsgris och en kullting runt 20-25 kg. Siktade in mig på årsgrisen men såg att de var lite sly i vägen så bestämde mig för att smyga närmre.
Var inne på 70-80m när suggan reste huvudet o grymtade till o alla drog in i skogen. Tänkte där rök nattens chans. :( Satte mig ner en stund för att se om de kom ut igen.. INGET roligt väder att sitta still mitt i snöstormen så beslutade mig för att kolla av andra sidan vägen där det är några större åkrar. Jag han inte gå mer än att 50m innan jag såg några grisar röra sig 500m bort, räknade till minst 5st grisar. Fel vind, men gjorde ett försök att komma närmre som misslyckades, även dom drog upp i skog innan jag kommit inom skotthåll.

Gjorde ett sista försök nere vid en åker mitt inne i skogen. Trodde ärligt talat inte de skulle vara några där då nästan hela åkern ser ut som en sjö nu. Men så fort jag närmade mig åkern såg jag en större ensam gris mitt framför mig! :) Stod väl 5min o tittade på den och denna gången var vinden perfekt! Inga andra grisar var med så då lät jag skottet gå o grisen slog i backen med en gång. Det är roligt när det lyckas!

Denna jaktformen är SÅ mycket mer spännande än att sitta o skjuta grisarna på åtlarna tycker jag och deffenitvit en större utmaning! Grisen var en sugga utan kulltingar eller dragna spenar. Runt 85kg skulle jag gissa på den såg riktigt fet ut.

Såg inte riktigt var kulan tagit men höll i bogen som vanligt och hjärtat var sprängt. Änsålänge är jag nöjd med mitt byte till Swift A-frame kulan från att ha skjutit många grisar med Oryx kulan tidigare. Oryxen var väl helt okej egentligen, men har ju haft några kulor som vinklat konstigt i grisarna.


Vildsvinsjakt med hund. 2010-11-21.
I dag var de vildsvinsjakt uppe i Karlshult o jag hade bjudit in två stycken hundförare en med en Laika och en med en Jämthund, båda väldigt bra vildsvinshundar. Lovligt vilt var vildsvin samt älgkalvar. Vi jagade tillsammans med grannlaget och jag hade även ordnat så vi kunde jaga av ytterligare en grannmark där markägaren satt på pass. Tyvärr var uppslutningen dålig och det var bara fyra passkyttar p å samlingen denna morgon, med andra ord var det väldigt svårt att passa av. Förhoppningsvis blir det bättre uppslutning nästa gång. 

Det tog inte många minuter förrän ena hunden Kaja fick upp gris och en av passkyttarna såg hunden stå o skälla på två årsgrisar ute på ett hygge en bra stund, men avstod att skjuta då hundföraren var precis innanför. Hunden bytte sedan djur inne i en tätning och gick i väg med en större gris.

Jag själv gick med den andra hundföraren och medan Kaja jagade grisar på ena sidan av marken fick Diezel upp en gris på andra sidan av marken. Roligt att höra hundar som jaga gris från alla håll! Båda hundarna gick efter en stund ut från marken med var sin gris. Medan hundarna var i väg såg en passkytt en stor gris trava in i såten men hann inte komma till skott. Så när hundarna var tillbaka släpptes hundarna på igen. En på den gris som observerats o en hund på de årsgrisar som vi trodde kunde vara kvar i såten. Tyvärr hade årsgrisarna gått ur och den stora grisen verkade oxå ha gått ur marken. Efter 5timmar i spöregn beslutade vi oss för att avsluta dagensjakt o fika ist. Riktigt bra jakt trots att de inte blev något skjutet, med lite fler passkyttar hade de legat några grisar i dag de är jag övertygad om, men dom grisarna får vi spara till ett senare tillfälle. Mycket trevlig jaktdag trots riktigt skitväder!

Rådjursjakt med hund 2010-11-20.

I dag var det en riktigt trevlig jaktdag i Jämjö, gott om rådjur på markerna o trevligt folk. Först släppte en kompis sin hund Patron som hade ett bra drev på rådjur, sen jagade jag med Vilda min korsningsterrier resten av dagen. De blev flera drev på rådjur o ett smaldjur sköts på bara 4meters håll efter ett kortare drev, rakt i skallen tog hagelsvärmen.. Jag såg även en räv som jag tyvärr inte hann med att skjuta, eventuellt hade även hunden nåt drev på hare oxå.


Klövviltsjakt med hund 2010-11-13.

I dag var de jakt uppe Karlshult. I första såten gick en polare med sin springer spaniel Sigge o den fick upp en stor vildsvinsgalt som den drev runt 5min innan den lämnade såten. Väldigt duktig Springer spaniel förövrigt, bra hörbarthet på skallet o driver från några minuter upp till 15min!

Andra såten gick jag med Vilda o hon hade drev på rådjur och de blev ett kid skjutet i denna såten.

Tredje såten gick det två hundförare en med Wachtel o sen samma springer spaniel som i första såten. Springern hade ett kortare drev på hare i övrigt verkade tomt på vilt.

I fjärde o sista såten gick det en hundförare med en Hälleforsare o jag gick även Balder från ett annat håll och i denna såt var gris o älg tillåtet vilt. Tyvärr var såten tom på gris o älg..

Sen blev det korvgrillning och jaktsnack. Rätt trevlig jaktdag trots att det inte blev så mycket vilt på benen i dag.
Bockahorn. 2010-11-11.

Skitväder o bestämde mig för o göra lite plats i frysen. Kokte o blekte 4st bockhorn, flådde även av en mård. Mården sköt jag på en vildsvinsåtel för ett tag sen. Tänkte se om de går att ta till vara på skinnet själv, har tidigare lämnat i väg mårdskinn till beredning men nu har jag bara flått och tagit bort alla köttrester runt läppar osv. Saltat in skinnet o hägnt de på torkning i ett svalt utrymme. Får se om de funkar eller om man får kasta de?

   

Kaningryta 2010-11-08.

Sköt ju några kaniner härom dagen. Enligt mig ett av de godaste viltet som finns. Påminner mycket om kyckling, ljust kött fast något sötare, inte mycket till viltsmak. Gjorde en gryta på baklåren i dag som blev väldigt god "receptet" kom jag på själv med de som fanns hemma o som jag trodde passade bra ihop.


4baklår från kanin.
rödvin.
lök.
vitlök.
salt/peppar.
bacon.
paprika grillad/inlagd.

Bryn låren i stekpanna, salta o peppra.
Lägg över de brynta låren i lergrytan. 
Skölj ur stekpannan med rött vin och häll det över köttet.
Stek bacon, lök och vitlök grovhackat o lägg över i grytan.
Dela tomaterna och den grillade paprikan grovt och lägg över i grytan.
Slå på ett par dl vatten och ställ in i ugn på 225grader i ca 1,5-2tim tills köttet är färdigt.

 
Ett gott bröd eller kokt potatis passar bra till.


Uppdatering om bösskameran. 2010-11-08.


Har faktiskt inte använt den många gånger, än mindre har de blivit något filmat med den.
Dock var en polare som oxå köpt samma kamera i väg nu i helgen o jagade med sin laika på samma mark vi jagde av i onsdags. Då hade de mer jaktlycka och de blev tre stycken skjutna grisar. En gris sköt hundföraren själv för sin laika o lyckades få skottögonblicket filmat. Grisen var en galt på runt 80kg.


Vildsvinsjakt med hund 2010-11-08.

Fick ett samtal om en markägare som var ute o röjde sly som hade sett en ensam större gris gå in i ett mindre vassområde o jakträttsinnehavaren bad mig komma dit med hundarna efter att han slutat jobba.

Körde dit o släppte ena hunden och vi sökte igenom vassområdet grundligt men de verkade tyvärr som grisen gått över till ett större vassområde och då de började bli mörkt valde jag att inte gå vidare med hunden. Känns som man har lite oflyt med hundjakten just nu, var ju ett tag sen man sköt nån gris dessutom. Får nog bli o starta upp åtlarna igen som legat nere några månader.


Hundjakt 2010-11-06.

Skulle upp till Skörebo o jaga med hund, främst rådjur. Hade fel på mobilttelefonen i går så fick starta om den.. Upptäckte när jag var uppe i Bergkvara där jag skulle möta en jaktkamrat att telefonen ställt om sig till sommartid igen! :(

Vi skulle mötas kl08 men nu var ju kl07, hade alltså  1tim på mig innan vi skulle mötas. Ringde o hörde mig för om jag kunde försöka skjuta någon kanin nere vid Skeppeviks stugområde och de gick bra. :) Gick runt en halvtimme ungefär bland stugorna o såg runt ett 30tal kaniner och sköt 4st.

Är det någon som som har en jaktiller och är jaktsugen får ni mer än gärna höra av er förresten!
Mark med väldigt gott om kaniner finnes.

Rabbits.


Ja sen blev de rådjursjakt uppe i Skörebo. Verkade inte vara så värst mycke rå på denna mark i år? Ett drev på rå av en wachtel och ett drev på hare av en springer spaniel blev de på 3timmars jakt. Inget skjutet.Hundjakt 2010-11-03.

Jakt i Slätafly i riktigt skitväder, regnat hela dagen. I första såten släppte kompisen sin östlaika o endast gris var lovligt i denna såt. Tyvärr var såten tom på grisar.

I andra såten gick jag med mina två terrier och allt var lovligt förutom älg, dom hade ett drev på rådjur som tyvärr inte behagade springa mot någon passkytt. Verkade vara rätt dåligt med rådjur.

Tredje såten gick jag oxå o hundarna hade drev på älg, ko med kalv, en passkytt såg även ytterligare en älg gå ur såten. Men dessa var inte lovligt vilt i dag.

/>Trots skitväder o dåligt med fällt vilt var de en rätt trevlig jaktdag iaf får jag säga!Hundjakt 2010-11-02.

Blev en liten jaktrunda i dag. Vi jagade av en mindre mark i Jämjö med min lille terrier Molly medan två stycken passade av. Tog 1 1/2tim ungefär. Hunden hade ett drev på rådjur annars verkade de tomt på djur, inget skjutet.
RSS 2.0