Ny hund. 2010-09-29.

Fick hem en omplaceringshund i förrgår, en korsnings valp på 4mån "gråwachtel" (wachtel/gråhund-wachtel/jämthund) Tanken är att han endast ska jaga "ställbart" vilt. Främst vildsvin men även lite älg o grävling.

Änsålänge har han fått lukta på färska rådjursslag o hade svalt intresse för de. De enda viltet han varit i kontakt med var död grävling som han skällde på non stop i 20min. Vilket jag tyckte var bra för att vara första gången. Får se hur de fortlöper med den lille..  

Vildsvinsjakt med hund. 2010-09-26.

För fjärde helgen i rad släppte jag hundarna i bergkvara, 5st majsfält kollade vi av o de var helt tomt på grisar i samtliga. Inga skador sen förra helgen kunde vi se heller så de verkade som grisarna nu tröttnat på att "vallas" om kring av hundarna o nu stuckit upp i skogen där dom hör hemma. Tråkigt med tanke på jakten, men bönderna är ju desto gladare nu när de ser resultatet av jakten.


Vildsvinsjakt med hund. 2010-09-19.

Släppte hundarna i några majsfält uppe i Bergkvara medan 8-10pers stod på pass runt fälten. Första o andra fältet var tomma på grisar i de tredje fick de upp en ensam årsgris, runt 50-60kg. Såg den fyra gånger inne i majsen o lyckades även bomma ett skott på den.. :( Efter att de kört runt grisen i fältet framo tillbaka i runt 3timmar o grisen vägrade går ur fältet gav vi upp o provade ett annat fält ist, här stack de ur en gris modell större nästan så fort hundarna började skälla.. Där ser man hur olika de kan vara från gris till gris hur benägna dom är att gå ur majsen.. Inga grisar skjutna denna jaktdag trots att hundarna gjorde ett bra jobb.


Skador från vildsvin ur ett av fälten.


Sjöfågeljakt. 2010-09-18.

Var ute på en ö och jagade sjöfågel, de flög rätt dåligt men de blev iaf en trut, en gås och en and. Sen tänkte vi släppa en av mina hundar efter hare som de brukar vara gott om ute på denna ön. Tyvärr verkade alla hararna ligga i míckels mage så nån hare blev de inte. Däremot lyckades vi skjuta två rävar o hunden hade ytterligare ett drev på en räv. Nu blev de ju inte så mycke fågeljakt men att få bort två rävar är ju inte fy skam.

En trevlig jaktdag ute i blekingeskärgård. :)


Damian och Andreas.


Vildsvinsjakt med hund. 2010-09-12.

Var uppe i Bergkvara o jagade av några större majsfält tillsammans med ytterligare en hundförare och ett gäng markägare och jägare från trakten som samlats för dagens jakt.

Majsfälten var på 3-12Ha stycket o de är inte de lättaste att få ur grisarna ur de större fälten då dom känner sig så trygga så dom vill ogärna gå ur. Ett flertal hundar som ger bra tryck på grisarna är rätt melodi! :)

Ställde mig mitt inne i smeten hade "fri sikt" i 0,5m till max 6-7m där inne.. Hade grisar inom 10m i från mig vid minst ett 10tal tillfällen men de är inte de lättaste att avlossa skott med tanke på hundarna.. Sköt iaf en mindre gris på bara 5m, de går fort!! :)

Efter 3tim i detta fältet o efter vi provat med lite olika hundar beslutade vi för att testa ett annat fält då grisarna inte verkade vilja gå ur utan bara snurrade runt i fältet. Hundarna hade stora problem efter ett tag att få upp någon vittring för de luktade ju gris precis överallt..

Fält nr2 verkade helt tomt på djur tyvär. GPSen är ju kanon då man ser precis vart hundarna varit.

I fält nr3 som var de största på runt 12Ha fick de relativt fort upp vad jag bedömde som en ensam större gris. De låg på bra på den grisen men nånstanns i  mitten av de stora fältet lyckade den villa bort hundarna.
Klockan var nu strax innan kl15 och vi hade jagat i runt 5timmar o hundarna var sålledes trötta, beslutade att de fick räcka för denna dag. Har nog aldrig sett så mycke skador i just majsfält som i de sista fältet något område på 200-300kvm var de inte en planta som stod upp!! :( I de andra fälten var de väl inte lika farligt men uppskattningsvis skador på ca 5% av fälten på de andra. Man kan ju förstå att bonden inte var speciellt glad..

Mycket trevlig jakt med trevligt folk, samt bra jobb från samtliga hundar. Kan inte bli mycke bättre, skulle varit några fler fällda grisar isf.. Men o andra sidan har ju jaktsäsongen knappt börjat än! ;)
Vildsvinsjakt med hund. 2010-09-09.

Var nere sent i Ronneby för vildsvinsjakt med två hundar. En Östsebirisk laika och en jämthund släpptes 18.30 i en relativt stor såt o jag var den enda passkytten o fick generalpasset. Grisarna låg inte där de brukade ligga så de tog ett tag innan skallen började eka i backen. Tyvär fick inte hundarna stopp på dom o ett flertal grisar gick i väg åt olika håll. Jag hade själv två grisar vid mitt pass den ena såg jag bara som hastigast o den andra en liten gris på 25-30kg löpte FORT över vägen i sista ljuset i skymningen så den avstod jag skott på. Inget skjutet men en ett par trevliga timmar fick vi o hundarna trots allt.


Åteltest. Uppdatering. 2010-09-05.

Kollade till den tilltänkta platsen för nya åteln. De var rensat på foder och de var skrubbat på samtliga träd. Spår efter troligen Sugga/suggor, årsgrisar o kulltingar i 10-20kilos klassen. De är ju inte frågan om någon nyetablering, utan gris har de funnits i området i flera år så de var väl inte helt oväntat att de skulle bli besök relativt fort här. Kan säkerligen bli en bra åtel. :)

Bild tagen av mig själv. Sugga med kulltingar.

Jaktbloggar i Sverige, hela listan

Hittade en schyst lista över jaktbloggar. Så för dom som e intresserad av att läsa fler bloggar om jakt tycker jag ni ska ta er en titt på den.

http://www.trikinprov.se/2010/01/jaktbloggar-i-sverige-hela-listan/

Åteltest. 01-09-10.

Har kommit över en ny mark att jaga gris på. Var där i dag o kollade ut lämpliga platser för en åtel. Hittade ett ställe som såg bra ut, tjärade upp ett träd o spred ut 5kg vete runt trädet. Nu får man se hur lång tid de tar innan grisarna hittar dit?

Bilder på platsen.

Tilltänkt åtelplats.


Från ett befintligt torn, vakkoja kommer på plats om grisarna behagar komma..


Åteljakt på vildsvin. 31-08-10.

Var på plats vid åteln 20.10. 20.15 öppnade jag skjutluckan o såg ett gäng grisar komma gåendes längs vägen fram till åteln. Stor sugga med 3st kulltingar på runt 10kg o två gyltor på runt 60-70kg. Satt o kollade på dom en en bra stund innan jag bestämde mig för o skjuta de minsta hondjuret i flocken. Sköt o grisarna rusade åt alla håll men hörde de braka till rejät bakom åteln inne i en granplantering.. Skottet kändes bra men man vet ju aldrig.. Så jag satte hunden på spåret o hon spårade fint fram till grisen som låg död 25-30meter in. Skottet satt bra, ingång mitt i bogen, utgång 10-15cm bakom bogen. Gylta ca 60kg lv.
RSS 2.0