Ny dator. 090927

Köpte ny dator i veckan en sån här fick det bli.
Passade även på att gå i genom lite bilder på den gamla datorn och hittade bland annat lite bilder på en kula och en liten galt som jag tror jag sköt 08? Galten är skjuten i huvudet, avstånd 15-20m. Jag satt i ett högt torn och kulan satt nere i läggen på grisen. Grisen gick ingenstans efter skottet i allafalll.. Nu är jag väl ingen förespråkare av huvudskott på något vilt, då träffytan inte är så stor. Men det har hänt att jag skjutit en del vilt där. Då har det varit frågan om stillastående vilt och korta håll. Kulan är en Norma Oryx i kaliber 30.

Lillgalten.


Bilder på kulan.
  

Skyddsjakt på vildsvin. 090924.

I dag fick jag ett samtal från några jaktkompisar som frågade om jag var sugen på att släppa hund i några större majsfält i Fågelmara där det tidigare år varit en hel del skador av vildsvin. Jag var väl inte direkt svår övertalad.. Så jag var snabbt på plats "tyvärr" verkade det inte som fälten dragit dit några grisar än för varken skador eller andra tecken på att det varit gris där kunde jag se.  Lite rådjur observerades och även en räv som det tyvärr bommades på.. Skulle tro att dessa fält får påhälsning av gris senare under säsongen.


Passröjning. 090923.

I dag har det röjts pass inför den kommande älgjakten. Även ett par saltstenar sattes upp, bättre sent än aldrig!
Vi fyllde även på lite majs och tjärade upp på vildsvinsåtlarna. Det las även ut några säckar falllfrukt till det vilda. Tog även en titt på nya vakkojan som bytes ut mot den gamla vi haft i några år nu... Vi byggde den i somras men den kom på plats nu i helgen då jag själv inte hade möjlighet att  vara med. Den är byggd i sektioner golv, väggar och tak. Lite bilder på vakkojan och på dagens "jobb".   

  


Vildsvin. 090920.

I dag har det blivit lite träning på vildsvin i hägn. Blev nästan påsprungen av en liten galt när den gjorde utfall mot hunden. Fick kasta mig åt sidan, skrapade upp armen lite.. Men det var väl mitt eget fel skulle ju inte gått o ställt mig bakom hunden.. Men sen såg jag inte heller grisen förrän den skulle "ta" hunden.. Men bästa av allt fick jag med det på film! Kul, kul! :) Ska se om jag kan lägga upp det lilla filmklippet på youtube och länka det hit sen.
Tog även lite foton i dag, här är några av dem.Robsoft - forum. 090917.

Skriver lite på ett jaktforum som heter Robsoft. Såg att det var en där som sökte någon som hade någon ö eller hägn med hare eller räv för jakt med sin stövare, en unghund på 7mån.

Då jag har jakten på en ö där det kommit ut en räv som den rensat totalt på allt liv. Passade det ju mig bra och han fick goda möjligheter till jakt med unghunden på köpet. Sen är det ju alltid kul att träffa nytt folk oxå.

Trots att ön inte är så stor är det inte så lätt som man kan tro. Halva ön består av täta enbuskar som är som en labyrint. Jag ställde mig på ett bra pass där jag gissade att räven skulle komma ut. Efter någon timme kom den lunkande, troligen blev den stött av hund och hundförare. Fick till en bra träff trodde jag, men räven kastar o springer in i de täta enbuskarna så ett andra skott hinns inte med.. Märkte dock att den markerade bra för träff så jag misstänkte att den var dålig. Ropade på Micke (hundägaren) sa att jag sköt på räven och att den gick vidare men såg "dålig" ut. Så vi släppte på både min lille terrier och Mickes hamiltonstövare. Bara några meter in hörde vi båda hundarna skälla och vi kunde snabbt gå in och avfånga räven. Tyckte unghunden gick i gång riktigt bra för sin ålder när den skällde ståndskall på räven. Kan nog bli en bra hund det!

Passar på att tacka Micke för att han ville komma ner med sin stövare.Stolt hundägare och fokuserad hund!
Fiske och jakt med kamera. 090915.Sambon och jag var ute o metade lite. Rogivande och vackert att sitta nere vid havet men så mycket fisk blev det inte! På väg hem fotade sambon även lite rådjur.

Lite bilder från fisketuren och på rådjuren.
      

 


Nattjakt med hund. 090915.

I gårkväll körde vi ute en sväng för o släppa hundarna på grävling och vildsvin. Vi fick höra både ståndskall och gångskall på vad vi tror var en mindre flock vildsvin. Men djuren särade på sig och rörde de sig tyvärr ur marken. Hundarna fick iaf springa av sig och få upp flåset lite ytterligare till höstens kommande jakter.


För er som läser bloggen som vill lära sig lite mer om vildsvin tänkte jag delge ett par länkar.

Klicka här:Artfakta om vildsvin

Klicka här:Artikel om hur man passar, flår, styckar o tar trikinprov på vildsvin.

Lägger även in en länk till en livekamera uppsatt vid en foderplats som brukar vara välbesökt kvällar och nätter.Klicka här:Webbkamera vildsvinRökt vildsvin med potatisgratäng.

Jag brukar då och då lämna i väg några baklår/skinkor av rådjur och vildsvin för rökning. Väldigt gott och passar bra som smörgåspålägg, på julbordet och som kallskuret till potatisgratäng lr likande. Ska man lämna i väg vildsvin för rökning, lämpar sig unga djur bäst. Köttet är ju mörare oxå.

I går bjöd jag på middag så det fick bli kallskuret vildsvin, potatisgratäng och sallad.

Gott blev det och av dömma av hur mycket som blev kvar så tyckte gästerna likadant!

Salladen hade jag bla roccola och hackade valnötter i, blir lite mer "matigt" och "rustik" smak som passar bra till viltkött.
Potatisgratängen hade jag 1liter vispgrädde i så det blev ju ingen viktväktar meny direkt!. Annars väldigt nyttig mat. Till detta dracks det ett gott rödvin. Mumma!   


Bockjakt och filmkväll. 090910.

I kväll var jag och en jaktkamrat ute en stund för att se om vi inte kunde komma åt nån räv eller råbock.
Vi satt runt 1 1/2tim och både bockar och rävar lyste med sin frånvaro under den tiden. Vi såg dock get med dubbel kid, kul o se något iaf. 

Väl hemma tänkte jag se på lite jaktfilm. Filmen Jaktår av Torkel Norling. I filmen får man följa hundföraren Torkel Norling under ett jaktår på både jakt och eftersök på bla. björn, lo och vildsvin med sina Östsibiriska laikor. Men även mycket runt i kring jakten. Det var en av de bättre jaktfilmer jag sett faktiskt, så den rekommenderar jag er att se om ni inte redan sett den.

Mitt under filmen fick jag även ett samtal om ett påskjutet vildsvin och skytten frågade om jag kunde åka dit om de inte kunde hitta den. Självklart! Dock ringde de en stund senare om att grisen var hittad död  bara en kort bit från skottplatsen. Så inga eftersök blev det heller. 

Så det blev en lugn filmkväll trots allt.Bockjakt + vildsvinsjakt på åtel. 090907.

I kväll körde jag upp till marken i småland. Jag kom upp rätt sent lite efter 19 tiden, fyllde på åtlarna vi har där. Såg välbesökt ut på dem men min tanke för kvällen var att försöka komma åt en bock på denna mark. Bockjakten var dock händelsefattig, det ändå jag såg var en hare. Så jag bestämde mig för att sätta mig på en av åtlarna. Var på plats runt 20.30 och efter bara 5 minuter hörde jag att det var grisar på väg fram till åteln!

Totalt såg jag 6st grisar men kan ha varit fler. 3st av dessa var svart/vita så denna gruppen har jag tidigare inte sett på denna mark. Alla var i samma storlek och som jag alltid gör om jag har valmöjlighet skjuter jag de felfärgade och så även denna gång. Fick ett bra läge på en, höll mitt i bogen och lät skottet gå.

Grisen knäar till och plogar fram med trynet ner i marken. Hör den fortsätta in i skogen men att den går omkull precis innanför skogkanten. Sitter kvar en stund o funderar om jag ska sitta kvar en stund till om de andra skulle komma tillbaka. Men fast att skottet kändes väldigt bra beslutade jag mig för att gå och se efter så den verkligen låg där.

När jag kommer fram till bilen märker jag att jag glömt ficklampa och eftersökslampan hemma..
Men hunden är ju med som vanligt! Kör fram till platsen där vi har denna åtlen som är en vändplan, väldigt praktiskt. Slår på helljuset på bilen, men ser ingenting.. Släpper ut hunden på frittsök då jag inte ser ett skit utan lampa. Hör ingenting så jag går tillbaka till bilen och stänger av den. Väl tillbaka märker jag att hunden är borta och 1min senare ekar ståndskallet i backen.. Satan me var min första tanke, det där en ju de "friska" grisarna..

Ringer efter en kompis ber han komma med ficklampa då jag är rätt säker på att grisen jag sköt ligger inne i en tättning 10m från åtelplatsen. Efter runt 20min släpper hunden de vildsvin hon fått tag på och kommer tillbaka.
Nu manar jag på hunden och frågar henne var grisen är? Det är som hon förstår mig, hon har ju varit med så många gånger nu. Hon går sakta i väg som hon vill säga:

Den ligger ju precis framför dig din fjant! Den kunde du väl hittat själv medans jag jagade dom andra!. Hehe.

Jo där låg den, bara 10m framför mig.. Men helt omöjlig att se den där i mörkret. Ringer snabbt kompisen och säger att han inte behöver komma. Drar ut den o hystar in den i bilen. Vågen visade senare att gyltan vägde 72kg levande vikt och att det var ett väldigt bra skott, ingång mitt i bogen och utgångshålet var precis bakom bogen. 


Båda de senaste grisarna jag skjutit har varit relativt stora gyltor men ingen av dessa har bärt på foster så förhoppningsvis håller detta i sig. Jag har tidigare skjutit mindre gyltor med foster i sig och kollar alltid alla gyltor jag skjuter. Den minsta vägde 36kg levande vikt som jag hitta foster i. Måhända att det är någon som skjutit suggor i området? Det kan ju isf vara en förklaring till att gyltorna betäks så pass tidigt. De ska ju normalt inte få sin första kull deras första levnads år. Dessa båda gyltor skulle mest troligt fått sina första kullar nu till våren om allt står rätt till.

Kan väl även nämna att vi haft vildsvin på denna mark ett bra tag nu och detta året har stammen ökat något otroligt. Så en ökning av avskjutningen är ett måste nu då markägaren har haft rätt rejält med skador.
Har oxå märkt en ökning av de felfärgade grisarna, trots att jag alltid skjuter dessa först så verkar detta inte ha någon större betydelse.. Anlagen för detta kan ju även de normalfärgade ha så det är nog omöjligt att få bort de felfärgade helt men nu är det iaf en mindre! ;)Bilder tagna med mobiltelefonen.
SVA-Statens Veterinärmedicinska Anstalt

Att de utför trikinprover på vildsvin är väl bekant för de flesta. Men att de även just nu analyserar blodprover på vildsvinen i landet kanske inte alla känner till?

Jag är själv med i denna undersökning och tar blodprover på de vildsvin jag skjuter och nyligen fick jag svar från dem att de första provtagningarna hade analyserats. Positivt var att av de 542 prover som togs under 2008 så visade alla negativt för klassik svinpest, PRRS, swine vesicular disease och aujeszkys sjukdom. Sjukdomar som finns i andra Europeiska länder. Vad gällde analyser av brucellos kunde inte resultatet läsas av på 81 av testen pga dålig kvalitet på proven, resten var dock negativa.
Om dessa sjukdomar kan du läsa på. www.sva.se.

Är du intresserad av att själv ta prover åt SVA så kan du läsa mer om det här:
http://www.sva.se/navigera/Djurhalsa/Vilda-djur/Riktade-undersokningar-pa-vilda-djur/Insamling-av-vildsvinsblod/Inskick-av-vildsvinsblod/

Hittade även en artikel om det på Jakt & Jägare:
http://www.jaktojagare.se/se/article.php?id=369490

Det är 2st provrör som ska fyllas, sedan ska ett formulär oxå fyllas i. För detta besväret får man 200kr i betalt per vildsvin. Inte nån ekonomi i det direkt men intressant tycker jag det är och inte vill vi väl ha sjuka djur i skogen?
Så här såg proverna jag tog ut på de vildsvin jag sköt nu senast.


Passar även på att lägga upp två foton på kulan som jag hittade i skinnet på andra sidan på den gris jag sköt i veckan. Kulan hade gått igenom revben, lungor, ryggrad och bogen på motsatt sida. Så grisen stod snett eller så har kulan vinklat och jag sköt ju den liggandes på 25m när den joggade förbi. Kulan är en 13grams Norma Oryx i kaliber 30. Dåliga foton, inte lätt o ta ett kort på något så litet. Men man ser ju lite hur kulan ser ut iaf.
Sjöfågeljakt. 090906.

I morse steg man upp kl 04.00 och var på plats nere vid havet strax efter 05.00. Vi var 4st som tänkte jaga lite sjöfågel, två stycken som jagar på marken brevid var oxå med. Alltid kul att träffa nytt folk, tycker jag! 

Det flög rätt dåligt med fågel dock och vi fick endast ner 3st varav jag sköt 2 av dom. Vilka min lille terrier Molly apporterade. Såg rätt kul ut, fågeln var ju nästan större än henne själv! :) Men med mycket vilja och envishet så som bara en liten galen terrier kan ha så klarade hon det faktiskt helt okej! Vi passade även på med lite apportträning av Thomas hund Freja. Verkade lite skotträdd, men med lite träning så kan det säkert bli bra.


Bilden är tagen i våras, men på samma plats vi jagade i morse.

Vildsvinsjakt. 090905.

I dag var det vildsvinsjakt i Bergkvara. Vi var ett 15tal man på samlingen på morgonen för att lägga upp dagens taktik inför jakten.
Det var 3st större majsfält som skulle jagas av där det har varit en del vildsvinsskador. Vi misstänkte att grisarna låg kvar inne i majsen och vi bestämde att det första fältet skulle vi gå drev i då detta låg intill en större väg men ur detta fält fick vi inte ut något. Tror det är extremt svårt att få ur vildsvin ur en sån djungel utan hundar men tyckte ändå det var värt ett försök. Nån dum gris hade kanske gått ur?

D å bestämmdes det att vi skulle släppa hundar i de andra fältet men även där var det tomt på vildsvin. Något rådjur observerades dock.

I det tredje o sista fältet fick en av hundarna upp en ensam årsgris. Jag själv såg den och den gick ur fältet o rakt över ett gärde där det givetvis inte stod någon passkytt.. :( Även här såg vi ett par rådjur och jag själv säg även ett 10tal fasaner.

Inget skjutet denna jakt, men så är det med jakt i bland.


Vildsvinseftersök. 090904.

Runt 21.30 blev jag uppringd. Två vildsvin var påskjutna vid ett större majsfält i en flock på runt 15st.

Jag var snabbt på plats och denna ena grisen hittades utan hjälp av hunden. På skottplatsen där den andra grisen blev påskjuten var det relativt gott om blod samt liten benbit. Såg ut som lungblod, rester av lunga och bit av revben.

Jag satte hunden på spåret och hon spårade på bra fram till majsen. Då hörde jag det rassla till 15-20meter framför mig. Jag visste inte om det var den påskjutna eller om det var en av de andra så jag släppte hunden på fritt sök. Skaderisken för hunden är stor inne i ett majsfält om den har en spårlina som kan trassla in sig i den täta majsen. Skallen som jag förväntade mig uteblev.. Men jag hörde nåt "smaskande" höjde volymen på hörselskydden. O hörde hunden slicka på grisen bara 5meter framför mig! :) Grisen var en mindre gris på ca 20kg levande vikt och den andra grisen som vi först hittade var en gylta på 62kg levande vikt. Båda skjutna med bra skott, den senare var det ett lungskott på som jag trodde av de jag kunde se på skottplatsen. Den hade gått runt 40-50meter.

Jag får gratulera skytten Peter till sin första gris dubble!Till vänster jag och i mitten Peter. Till höger Peter (skytten)
Samt en av mina hundar, Vilda som är en korsning mellan Tysk jaktterrier och Hamiltonstövare.Purschjakt på vildsvin. 090903.

Tanken var att jag denna kväll skulle sitta en stund på bock, men jag blev sen och efter att ha kollat en av vildsvinsåtlarna och konstaterat att denna såg välbesökt ut var klockan redan 19.30. Jag hann se 2st geter en med ett kid och en med dubbel kid på mitt bockpass. Sen började det spöregna. Så en snabb förflyttning in till kojan vid åtlen i stället. Och där satt jag och halvsov medan regnet vräkte ner. Klockan hann bli 00.45 innan jag tillslut gav upp. Innan jag kör hem sent så kör jag en sväng o kollar av åkrarna. Vetefälten är ju skördade men spillsäden kanske lockar dit en o annan gris. O ja, mycket riktigt intill vägen står 20-25st vildsvin o letar spillsäd. Jag kör in på närmsta skogsväg och smyger mig mot där jag såg grisarna. Men de har blivit skrämda och har lämnat åkern.. Jag bestämmer mig för att gå bort och kolla en annan åker 5-600meter bort. Där är helt tomt så jag går bort till bilen igen ca 20min senare. När jag precis öppnat bildörren och står o pratar med hunden. Ser jag i ögonvrån ett långt pärleband med grisar lämna skogen och är på väg ut på fältet igen! Avståndet är ca 200m men det fina månljuset lyser upp bra. Jag smyger runt fältet för att komma bra i vinden men avståndet är för långt för att se ut vilken gris som är lämplig att skjuta. En jättegris går för sig själv, vikt runt 120-140kg skulle jag gissa på. Troligen en galt men jag är inte säker så jag försöker smyga mig närmre men grisarna rör sig bara längre o längre i från mig ute på fältet. När jag kommit till mitten av fältet. Ser jag en större sten brevid en telestolpe och bestämmer mig för att stanna där och skjuta när grisarna går tillbaka in i skogen igen.. Jag ligger mot stenen o har bra stöd men avståndet är ca 150-200m och jag kan inte bedömma om den stora grisen är en sugga lr galt.. Siktar på flocken och den stora gris går med de övriga ser även 2st relativt stora grisar som jag bedömmer som suggor och 3-4st årsgrisar sen är där ca 15st som kanske vägde 15-20kg. Efter en och en halv timmes väntan så rusar en av grisarn rakt i mot mig. Jag hinner bara tänka "ska du inte stanna snart?" då viker den av på 50meter och lunkar rätt sakta mot skogen. Jag låter skottet gå när den lunkar precis förbi mig på
ca 25m! Grisen går i backen direkt! De andra grisarna rusar åt alla håll o kanter. Grisen en gylta, vägde ca 70kg levande vikt. 

Vildsvinskebab.

I dag gjorde jag vildsvinskebab till middag. Väldigt snabb och enkel maträtt att göra.

Jag använder mig utav skinka som jag skär tunna strimlar av.
Stek köttet på hög värme. Salta och peppra köttet. Skär grönsakerna under tiden.
Såsen är väldigt enkel den oxå.
3dl gräddfil eller cream fraich blandas med en burk tacosås. Krydda med salt peppar och 1-2vitlöksklyftor.
Värm brödet. Väldigt enkelt o väldigt gott! Tar väl ca 20min att göra.


Öjakt. 090901

I dag var det premiär på hare så tanken var att släppa hundarna ute på en mindre ö där det brukar finnas gott om harar. Direkt när jag kom dit så såg jag att gräset var 1meter högt och det brukar vara som en gräsmatta där ute i vanliga fall. Hundarna fick inte upp nånting på en halvtimme vilket jag oxå tyckte var konstigt men förklaringen kom rätt fort då min lille terrier försvann in i en buske och ner i ett gryt!! :( Några minuter senare stack räven ut och båda hundarna började driva den. Kompisen som var med sköt, men tyvär bommade han..

Efter att ha drivit räven ett halvt varv runt ön såg jag räven samtidigt som den såg mig och den kastade sig in mot ene buskarna. Sköt, men tyvär bommade även jag.. :( Sen försvann den spårlöst, troligen gick den ner i något annat gryt..

Så denna räven har levt gott där ute sedan i vintras förmodar jag.. :( För inte en hare fick vi se.. Normalt brukar jag se ett 10tal och skjuta 2-3st harar på ett par timmar men i år lär det inte bli någon alls där ute..

Klockan var rätt sent runt 10tiden men det var rätt mycket fågel i luften så vi inriktade oss på fågeljakt ist och 3st trutar och en kråka blev det. Nu blev jakten inte som det var tänkt men fint väder hade vi och både hundar och bössor fick vi "rasta" åtminstone. Så trevligt hade vi trots att det inte blev någon hare skjuten.

Lite bilder från dagens jakt. (den lilla fågeln på sista bilderna ska föreställa en havsörn)

RSS 2.0