Småviltsjakt 2014-12-14.

Skulle egentligen stannat hemma hela denna dag.. Men runt 14tiden ringde en jaktkamrat o frågade om vi inte skulle ta en liten runda o jaga av några småsåtar. Tog med mig molly o vi började jaga runt 15tiden. Vi han jaga av 3st småsåtar, totalt såg vi 7st rådjur, 3st harar ocn en räv på ca en timmes jakt. Rätt mycket vilt hann vi se men inte mycket som ville komma inom hagelhåll. Men kompisen lyckades skjuta en hare. Trevlig spontan jakt! :)
 
Andreas sitt jaktbyte.

Klövviltsjakt 2014-12-13.

Jagade med Vilda o Molly i olika såtar under dagen med några andra hundförare.
 
Allt klövvilt lovligt, älg, kron, dov, vildsvin och rådjur. Riktigt bra hundarbete under dagen och helt okej utdelning blev det med , 3st vildsvin, en råbock och en dovhind sköts.
 
 
 

Klövviltsjakt 2014-12-07.

Lovligt vilt denna jakt var kronvilt, dovvilt, rådjur, vildsvin, räv o hare.
 
Hade alla fyra hundarna med mig som jag jagade i olika såtar med och det släpptes även en duktig Springer Spaniel samtidigt i en av såtarna för dagen. Samtliga hundar jobbade på bra, alla fem hundarna jagade vildsvin. Alpländare valpen hade ett fint drev på rådjur ca 20min och ett drev på vildsvin ca 10min som avslutades med 1-2min skall när de valde o ställa sig ett större törne.
 
Molly hade flera fina arbeten på grisar, var inne på ståndarbeten vid två tillfällen på 2-3m men fick tyvärr inga bra skottlägen själv. Vilda hade ett bra drev på vildsvin ca 30min som övergick i ståndarbete i ytterligare ca 1tim. I samma såt fick springer Spanieln oxå upp ett gäng grisar där det sköts ett av en passkytt efter 8-10min drev.
 
I sista såten för dagen släppte jag Balder o de skulle endast skjutas kronvilt och vildsvin, tog ca 1min efter släpp, sedan öste skallen på för fullt 400m bort! Under tiden smög det ut en större kullting som sköts av en passkytt. Sedan jobbad han på o körde ut gris efter gris, förföljande på 1,5-2km sen släpp, återgång o tog upp nästa gris. Han fick sedan antagligen tag på en större gris som det blev sakta gångstånd på o lämnade såten. efter ca 2,5-3km blev de fast inne på grannmaken efter ytterliagre 1,5tim, kunde jag till sist komma in o kalla av honom.
 
Mager utdelning när de gäller skjutna grisar, bara två stycken av de 20-25st hundarna jagade under dagen. Men jakt är ju jakt! Väldigt nöjd med hundarnas arbeten, trevligt o se att valpen tar an vildsvinen oxå trotts att den är så ung! :)
 
 

Rådjursjakt med hund 2014-12-06.

Släppte alpländare valpen i första såten. Blev 3st bra drev på 20-25min, men inget skjutet för den hunden.
 
Släppte sedan gamlingen Molly i såt nr2, hade 7-8st korta drev på rå, jag fick skjuta i två av dem och en passkytt i ett. Så totalt 3st rådjur skjutna denna jaktdag blev det. 
 
 
 
 

Injagning Alpländaren Ronja 2014-12-05.

Släppt unghunden nu ca 9 1/2mån gammal i en såt per dag under fredag, lördag o söndag.
 
Fredagen tog jag ett släpp själv i skogen med hunden. Sökte ut rätt bra o upptag ca200m ut, buktade i 10min på ett litet område för att sedan gå ut mot mig, råbock som stannade till på 25m men tyvärr dold bakom några träd så tyvärr inget bra skottläge. Hunden fortsätter driva i ytterligare 25min och släpper 1,8km ut. Total drevtid ca 35min +återgång ca 10-12min. Längsta drevet hunden presterat hittils.
 
Lördagen jagades det rådjur och släppte unghunden i en såt, här hade hon 3st drev på rådjur på 20, 25, 25min. Samtliga bra drev, men inget skjutet på dem.
 
Söndagen jagades det allt kronvilt, dovilt, vildsvin, rådjur, räv och hare. Här hade hon ett drev på get o kid på ett litet område ca 20min. Sågs av en paskytt tyvärr på fel sida rågången.. Hon hade även drev på två vildsvin i ca 10min som sedan valde att parkera i ett större område med törnebuskar här skällde hon i ca 1-2min sedan släppte hon o kom tillbaka.
 
Bra arbete av unghunden dessa dagar, känns som de kommer bli en duktig jakthund med tiden.
 
 

Skyddsjakt på vildsvin 2014-12-02

Nytt försök på vallar o beteshagar där jag själv skjutit 3st vildsvin på ganska kort tid. En kompis ville jaga så jag tänkte han kunde sköta skjutandet o jag gick brevid. På andra åkern vi kollade av, en beteshage med kor gick det en flock med ett 20tal vildsvin inne hos korna. Kompisen sköt en en fin årgris ur flocken, får hoppas de håller sig därifrån ett tag nu! 
 
Henke med fälld nasse.

Vildsvinsjakt 2014-11-30

Jagade på riktigt bra vildsvinsmarker med Balder och en jaktkamrat gick även med sin unghund en korsning mellan labbe/wachtel som är tänkt till endast grisjakt. I första såten tog de inte många minuter innan Balder fått upp 3st älgar. Ko, kalv o tjur som det blev gångstånd och kortare ståndskall på. de gick förbi en passkytt som hade kunnat skjuta alla 3 om de nu varit lovliga (fullskjutet med älg på denna mark) denna stannar till framför honom och hunden går runt dem o skäller på bra. Älgarna går sakta iväg och buktar runt i området o stannar sen ca 2km fågelvägen från mig och de blir fast ståndskall. efter kanske 1.5tim kör vi bort för att försöka kalla av honom de lyckas inte utan vi stöter istället älgarna. pejlen dör av någon anledning i samma veva. Antagligen skenar älgarna ur marken efter ytterliagre inkallningsförsök.. Efter någon timme kommer hunden tillbaka. UNder tiden Balder jagat älg går kompisen med sin hund som stöter upp två grupper med grisar som går ut mot passkyttar tyvärr skjuts de ett antal bomskott av två olika passkyttar på dessa grisar.
 
Såt nr 2 är tom på grisar men Balder får inte helt otippat tag på ensam stor älg som skenar ur marken, han släpper efter 1,4km, bra återgång.
 
Såt nr3 får Balder jätte otippat upp 3st älgar, ko med dubbelkalv. Blir gångstånd 600-700m sedan ställer kon av kalvarna. Innan ser en passkytt kon o kalvar nästa passkytt ser två kalvar medan hunden jagar kon 100-200m bort. Ytterligare en 3de passkytt smyger fram på ståndet o kommer in på bara 10m ifrån älgkon. De spekuleras om de verkligen var två kalvar med o ja de har ju setts av två andra passkyttar. Kon står kvar fint för hunden under tiden. Jag får gå runt 2-2,5km för o komma rätt i vind o sen fram på ståndskallet. Försöker kalla av hunden från ståndet men de går mindre bra.. Börjar filma en 40m i från med telefonen o ser kon på ca 25m i mellan några granar, gör ytterligare försök att vissla in honom går mindre bra. Men kon går loss en kortare bit o ställer sig på ca 50m i från mig, blir ganska bra film trots filmande med telefonen. Filmen finns att se på facebooksidan för de som vill. https://www.facebook.com/pages/Vildsvinsjakt/181359891900033?ref=bookmarks Efter ytterligare försök med inkallning kommer hunden till slut. Har varit så nöjd att han varit så lätt att kalla in på stånd tidigare, men denna dag var de inte lika lätt. Han verkar taggad nu i år Balder!! Tråkigt att inte kunna ge hunden belöning med fällt vilt, kanske kan de blir nån älg till här i söder med lite tur men de är inte lätt med de  avskjutningsregler o den dåliga tilldelningen vi har här. Älgar är de dock väldigt gott om!! Nu riktigt längtar man till september nästa år, för då sticker både hunden o jag till norrland o jagar älg! :)
 
 
 

Rådjurssjakt 2014-11-29

Jagade rådjur med Molly denna dag och det gick även ytterligare en hundförare med en duktig wachtel. Vi jagade av 2st såtar under dagen och de var som vanligt väldigt mycket rådjur på dessa markerna. I första såten märkte jag redan innan jag släppte Molly att hon fått vind på vilt inne i såten. Så fort jag krokat loss stack hon i väg och några hundra meter in blev det upptag, det buktade på en väldigt liten yta där de var extremt tätt och efter ca 2-3min hörde jag att drevet vände rakt emot mig och en fin råbock kom i pass hos mig själv, sköt på ca 15m och den la sig direkt. Så fort hunden kommit fram till bocken gick vi vidare i såten och de var upptag på upptag, hade kunnat skjuta ytterligare 2-3st rådjur men avstod då ingen av passkyttarna hade skjutit ännu. Antingen har jag blivit vegan eller så kändes de "ofint" att be passkyttarna komma o dra efter avlsutad såt, vet inte vilket! ;) Molly hade 7st rådjur på benen i denna såt och wachteln 2st.
 
I såt nr2 dröjde de inte många minuter innan båda hundarna hade fått upp rådjur, vet inte riktigt hur många rådjur dom fick upp men måste varit minst ett 15tal. Bla hade Molly ett drev på två djur där en passkytt fick sköt ett smaldjur. Under tiden hon drev de djuren hade jag ett ensamt hondjur som smög förbi mig medan Molly drev de djuren. Samma här.. Jag avstod att skjuta då ingen passkytt ännu skjutit. Men när hon kom tillbaka efter att ha hälsat på hos passkytten som sköt visade jag på henne slagen efter de djur jag sett och de blev snabbt upptag. Djuret vände och kom rakat på mig o jag sköt som jag bedömde de ett bra skott men det tog uppenbarligen inte så bra som jag hade trott. Rådjuret gick vidare och vi skickade på både wachteln o Molly efter det som fick tag i de efter ett par hundra meter och höll de tills jag kunde avfånga de, hade vi väntat lite hade de troligen legat dött. Men varflr vänta när man har hundar som är "säkra" på att avfånga eller hålla fast skadat vilt!? Gåller att avluta viltets lidande så fort som möjligt! Visade sig vara en stor gammal tandlös get med horn! Inga kid med heller så de var ju bra att plocka bort den. Ska se om jag gör i ordning skallen på den för jag har aldrig skjutit get med horn förut, kan ju bli en lite udda trofe kanske. Totalt 3st rådjur skjutna under dagen av de ca 25st rådjuren som hundarna fick upp under dagen, kanske inte så värst bra utdelning kan tyckas, men de var få passkyttar och de fick ju höra gott om hundskall under dagen så jag tror de var rätt nöjda ändå.
 
Mollly med den bock jag fick äran att fälla för henne.
 
Var en fin ung bock, nu blir nog frun glad när de blir mer pynt på väggarna...

Klövviltsjakt 2014-11-28

Jagade med alla allroundhundarna denna dag Vilda, Molly och Ronja i olika såtar och kompisen gick även i en såt med sin springer Spaniel. Medan de var två passkyttar som väntade på att få vilt i sina pass.
 
De var en riktigt bra jaktdag med extremt bra hundarbete 99% av tiden de var lösa så var det jakt!! efter avslutade drev kom de o hälsade på o de fick upp nuýa djur inom 100-200m i från mig. De var både gott om vildsvin och rådjur på benen denna dag. Jag såg själv ett av vildsvinen i uptaget och 3st rådjur men tyvärr inga bra skottlägen. En passkytt fick en grupp med minst 5st grisar i pass men de var för tätt där de sprang så de var inga bra skottlägen på dem. De sköts 2st rådjurskid under dagen, en per passkytt så de var ju lyckat! :) Ingen av dem hade skjutit rådjur på minst 6-7år sa de så jag tror de var nöjda med dagen! :) Väldigt fina marker med gott om både vildsvin och mängder med rådjur var de, så hoppas hinna med någon "mitt i veckan jakt" där igen innan säsongen tar slut.
 
Riktigt trevlig jaktdag på trevliga marker o markägare! :)
 
Alpländaren Ronja med fälld bockkilling. Avfångningsträningen verkar gett resultat, inte ville hon släppa taget runt halsen..

Älg och vildsvinsjakt 2014-11-27

Jagade med Balder själv utan passkyttar på en mark där vi har en älgkalv kvar att skjuta så de var väl egentligen den som var målet med dagen, men vildsvin går ju alltid bra de med! ;)
 
Provade först i ett område som jag fått upp ko med kalv med alla hundar jag har i år, men de var innan enkelkalv var lovligt så då gick de inte att skjuta.. Nu när de släppt enkelkalv i skötselområdet verkar de som den har gått upp i rök tyvärr. släppte Balder i de området som inte är så stort kanske 50hektar. Krokade loss och han drog en runda runt hela området + en bit in på grannarnas med.. En söktur på 20min, sen kom han tillbaka så de var bara till o koppla hunden o ta bilen till nästa område som brukar hålla bra med vildsvin.
 
Nytt släpp i de nya området o de blev upptag på första sökturen inom en 10-15min. Han hämtade upp en gris inne i en tättbuskage, förföljde denna 1,5km sen tillbaka o tog upp en ny. Höll på så 3st gånger, sen blev det fast stånd i samma tätning. Tror de var sugga med mindre årsgrisar. De mindre löpte, men suggan valde att parkera. (Hunden har troligen jagat samma flock för några veckor sedan) denna höll han på med i ca 1tim. det var stånd, gångstånd och kortare drev. När området var tomt på grisar kom han tillbaka och jag valde att koppla och prova ett annat område som han brukar få upptag på älg.
 
Område nr3 var tomt på älgar o vildsvin men in slutet av såten stack han in på grannarnas o de vblev stånd/gångstånd i ett mindre vassområde in kanten av ett bredare dike på 3-4m. Tog pass på rätt sida gränsen lömngs med diket och ahde grisen framför mig inne i en granplantering men troligen fick den vind av mig och valde efter nån timme att gå över diket och sen skena ur marken.. Inget skjutet denna dagen, men helt okej hundarbete får man ju säga. 
 
 
 
 

Rävjakt 2014-11-26

Har under två års tid lagt ut allt slaktavfall på ett ställe, tanken har ju varit en rävåtel men det har snarare blivit utfodring av räv i stället.. :(
 
En vakkoja har på börjats bygge av men pga min dåliga rygg har den aldrig blivit färdig, får se om man kan få några goda vänner som hjälper till så de blir färdig... Har lagts ut åtskilliga ton med slaktavfall av vilt på denna plats men aldrig jagat där.
 
Men nu var det dax och jag hade förhoppning om att det skulle komma någon räv i skymningen. Hade gott om fågel framme. Havsörn, duvhök, ormvråk, korp, kråkor, skata o nötskrika på åteln men någon räv ville inte visa sig när jag gav upp när det blev mörkt så antagligen kommer de när de är mörkt som rävarna brukar.. Får se om man eller nån jaktkamrat kan ge de nåt försök i vinter när det är fullmåne när det är snö, för rävar är där garanterat!
 
 
 
 
 
 

Gåsjakt 2014-11-25

Hade dagen innan sett extremt mycket gäss på en åker med majsstubb, uppskattningsvis 600-700st varav minst hälften kanadagås. Såg bestämde mig att ge de ett försök, man var tidigt på plats, satte ut gåsbulvanerna och kompliterade bulvan bilden med båda duv o kråkbulvaner i olika grupper i utkanten. Visste att gässen skulle komma runt 0.830-09tiden. direkt efter gryningen slog de större flockar duvor och gott om kråkor i luften.
 
Fick ner 2st kråkor, en skata, en kaja och två duvor nu närmde sig klockan 9 men inte en gås hade jag sett på himlen.. Gav upp kl 10.30 och packade ihop, inte en gås på alla åkrar i detta område så antagligen var de för fint väder.. :(
 
 

Klövviltsjakt 2014-11-23

Jagade tillsammans med ett glatt gäng passkyttar och hade både Vilda, Molly och Ronja med mig som jag jagade i olika såtar med. Vi skulle främst jaga dovvilt och vildsvin, men även rådjur, räv o hare avr lovligt vilt. Tyvärr var det inte så värst mycket vilt på marken denna dag men de hade fina drev på både älgar ko o kalv som givetvis gick fint i pass hos en passkytt, samma passkytt fick även ett ensamt hondjur i pass i en anna såt var även drev på rådjur och en hare. Hade själv kunnat skjuta en fällebock precis innan upptag, men avstod att skjuta. Tycker de är lite synd att skjuta fällebockar och när det inte äns var hund efter så valde jag att avstå. Blev inget skjutet denna jaktdag men sån är jakten ibland.
 

Klövviltsjakt 2014-11-22

Jakt på allt klöv denna dag, jagade med Molly och Vilda i olika såtar tillsammans med andra hundförare med terriers och spaniels. Var mycket vilt på benen, speciellt mycket vildsvin men även en hel del dovvilt och rådjur mm. Molly jobbade med flera olika grisar och fick sig en smäll från en stor gris hon jobbade med i ca 20min både ståndade och drev inne i en tät plantering. Ovanligt att grisarna väljer att stå kvar framför den hunden annars.. Hon blev lite avvaktande, men inga större skador mer än lite skrubbsår lite överallt på hunden. Men hon var snabbt på dem igen! Totalt blev det 3st vildsvin 2st 100kilos, en årsgris och ett rådjur skjutet under dagen.
 
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0