Skottpeng på vildsvin?

Har varit mycket tal om skottpeng på vildsvin senaste tiden i media, vad tycker ni andra vildsvinsjägare om detta?

Vildsvins betar.

Bestämde mig för att plocka ur betar från galten jag sköt härom kvällen trots att båda under betarna var avbrutna. Den ena var dock nästan 18,5cm trots allt, så man kan ju undra hur stora de varit om de nu inte varit avbrutna.. Överbetarna var hela och dom var 10,5cm långa.


Vildsvinsjakt på åtel. 2011-05-15.

Fick ett ryck o körde ut o satte mig på åteln. De har inte varit så värst mycket besök på denna åtel, men chansen finns ju alltid. Dessutom var det ju fint månljus. Månljus behövs då det inte finns någon form av belysning.

Jag var på plats runt kl21 och framåt 22 tiden hörde jag massa brak framför mig. Tänkte att de säkert var älg för det lät inte som en gris, men sen gick den i skogen bakom åteln några minuter o sen skymtade jag till en större ensam gris i en lucka i skog 20-30m in bakom åtel platsen! :) Väntade ytterligare 10-15min, men den verkade inte vilja gå fram på åteln.. Så blev det tyst några minuter o rätt var det var skymtade jag något en bit från åteln. Snabbt upp med bössan, konstaterade rätt snabbt att de var en stor galt! Grisen stod något snett men tyckte att de borde gå bra ändå. Siktade mitt i bogen och skottet brann av, grisen brakade i väg o de tystnade en bit in. Gick ner och kollade skottplatsen, kunde inte hitta något blod. Började fundera på om skottet tog där det skulle?

Gick tillbaka till bilen och hämtade unghunden Balder på runt 1år som är en korsning mellan jämthund, gråhund och wachtel. Upptäckte tyvärr att jag glömt spårlinan hemma, så visade på hunden skottplatsen och släppte honom på fritt sök. Han tvekade inte två sekunder utan drog i väg med grovt skall och en 50-60m in blev det ståndskall! Jag smög försiktigt in i grantätningen, sikten var väl 1-3 meter. Så när jag var inne på 2-3 meter såg jag hunden och sedan grisen som låg död. :)

Såg att galten var något större än jag först trodde, slängde bössan på ryggen och började dra. Efter 4-5m fick jag gå tillbaka till bilen med bössa o hund. För hunden motarbetade mig genom att dra grisen åt andra hållet! De tog sin lilla tid att dra den till bilen och att lyfta in den var inte så lätt på egen hand heller. Men de gick!

Galten vägde strax över 130kg. Kulan hade tagit mitt i bogen ch utgångs hålet satt bakom bog. Den verkade ha haft rätt långa betar. Men tyvär var båda underbetarna avslagna, men de stack ändå ut runt 4-5cm. Överbetarna stack ut 5-6cm.  

Stor galt.

Sköt en hyfsad galt sent i kväll. Vet i fanken vad den kan väga, men den är rätt rejäl. Blev ingen bra bild på den heller så får be nån ta en bätte i morgon och försöka väga den rackaren! God natt!


Eftersök på 170kg galt.


Wounded wild Tunisian Boar attacking!


Skyddsjakt på grävling.Blev tillfrågad om jag kunde hjälpa till att skjuta bort några vildsvin som bökade i en villa trädgård så jag körde dit och kollade på skadorna och såg rätt fort att det inte var vildsvin utan grävling. Så satte ut en grävlingfälla i stället och natt nr två satt det en liten grävling i fällan. Ytterliggare några nätter senare satt grävling nr två i fällan och tre nätter efter det satt där nr 3! Samtliga tre var fjolårsungar och alla fångade inom 10 dagar efter att jag satte ut fällan. Villaägaren verkade mer än nöjd med insatsen och förhoppningsvis får dom ha sin gräsmatta i fred i fortsättningen.

Alltid trevligt att kunna hjälpa till och jag fick några träningstillfällen för unghunden så här utanför ordinarie jaktsäsongen. Lät hunden skälla på grävlingen utanför fällan stund innan jag avlivade den.


Vinnaren i utlottningen utsedd.

Vinnaren i utlottningen av Per Morbergs bok Jagar och lagar är Kp Kpla. Grattis!

RSS 2.0