Jakt med hund 2012-01-29

Sista jaktdagen med mina hundar för denna säsongen blev i Strömby. Jag gick med Vilda och en annan ur de jaktlaget gick med sin Basset.
.
I första såten dröjde det inte länge förrän båda hundarna drev var sitt rådjur. Nära flera skyttar men denna gången klarade de sig oskadda. Kompisens hund gick i väg långväga med de ena rådjuret och han körde efter den hunden.
.
Under tiden jagade vi av ett mindre område med min hund som tyvärr visade sig vara tomt på vilt i dag.
Efter detta väntade vi in att den andra hundföraren skulle komma tillbaka med sin hund. Klockan var runt halv ett när vi samlades och vi beslutade att avsluta dagens jakt. De känns att man gått o pulsat i snö i tre dagar nu och man är rätt mätt på jakten nu oxå får man erkänna, så de känns rätt skönt att jaktsäsongen med hundarna är slut för denna säsongen.
.

Vildsvinsjakt med hund 2012-01-28

Vildsvinsjakt uppe i Slätafly. Hunförare för dagen var jag sjäv med Balder och en jaktkamrat med sina två hundar en västsibirisk laika och en gråwachtel.
.
I första såten hann jag inte mer än att släppa förrän Balder fått upp ett gäng grisar. De var blandat stånd/gångstånd/ drev o gick tillslut i väg runt en kilometer innan de sköt en gris för honom. Balder stannade kvar ett tag vid skottplatsen, men tog snabbt upp de andra grisarna och de vände tillbaka och gick förbi en annan passkytt. En riktigt stor gris var det! De gick i väg o två smällar ekade i skogen. Jag trodde först att de var den grisen som sköts men under tiden hade den andra hundförarens hundar fått upp en annan grupp grisar som splittrats o gått åt olika håll. Även den andra hundföraren fick läge på en gris o förvaltade sin chans väl. I första såten sköts det 3st grisar i 40-50kilos klassen och det sköts även en räv.
.
I andra såten fick den andra hundförarens hundar upp en liten brungris som gick ur såten med båda hundarna efter sig. Då vi trodde att de kunde ligga fler grisar i den planteringen gick jag dit med Balder. Hunden sökte av de området men de verkade tomt, under tiden small det ett skott från de hållet jag gick in i från o de visade sig att en liten brungris försökt smyg sig ur såten. De tre passkyttar som stod på den kanten hade nästan gett upp o de hade gått i hop och stod o små pratade med varandra när den grisen kom. Alla tre var snabba med att få bössan till axeln o de sköt alla trre mot grisen som slog i backen.
.
Mycket rolig jaktdag med ett trevligt gäng där uppe måste jag säga!
.

Jakt med hund 2012-01-27

Ledig i dag så tog ett släpp med Vilda i Karlshult och hade en passkytt med mig. I första såten fick hon rätt omgående upp en ensam stor gris som gick rakt mot passkytten. Tyvärr fick han inte något bra skottläge men han såg grisen, en galt på minst 100kg trodde han att det var. Efter att hunden kom tillbaka gick jag vidare mot en mindre plantering o där blev det nytt upptag på gris, de var stånd/gångstånd där inne o både gris o hund skrek till om vart annat varvat med hundskall. Hunden kom ut o jag manade på henne igen o hon gick och började skälla igen, de rörde sig sakt ut från marken så jag fick aldrig se vad de var för gris. I slutet av såten hade hon även två drev på rå.

I andra såten höll de på att gallra så vi gick en liten runda i utkanten av de området, ett drev på rå blev det där.
Inget skjutet denna dag men en trevlig dag i skogen med hunden blev det i alla fall!

Vildsvinsjakt med hund 2012-01-22

Vildsvinsjakt i Bränderås, Hyltan och Hallasjö med omnejd.
.
Hundarna för dagen var en Jämthund, en laika och jag själv hade med mig Balder och 12-13 passkyttar kom på samligen på morgonen.
.
I första såten gick jag med Balder efter en stund rapporterade en passare att ko med kalv gått förbi honom.
Tog inte så långt stund innan hunden gick på dessa slagen och förföljde de, han släppte runt en kilometer utanför såten utan ha kommit i fatt dem. Efter han kommit tillbaka gick vi i en tät granplantering och rätt omgående fick han upp en gris som gick förbi två passkyttar men ingen av dem kom till skott, en gylta på 60-70kg var det enligt passkytten. Vi såg senare att även en annan gris i samma storlek hade gått ur på ungefär samma ställe. Efter att hunden kommit tillbaka fick han upp en bastant galt i samma plantering, hörde hur grisen gick ner i ett tjär och att grisen skrek till. Vet inte om hunden nafsade till den men hunden låg tätt bakom i varje fall. Galten gick sedan ur planteringen och förbi en passkytt som tyckte de gick för fort för att han skulle hinna med att skjuta.
.
Efter detta släpptes alla tre hundarna i 3 olika angränsande såtar. Laikan hade ett kortare drev på gris som snabbt lämnade såten och Balder fick upp en älgkviga som gick förbi mig på runt 100m, sprang fram och lyckades kalla in hunden och gick snabbt där i från. (Inget kul för passkyttarna om de blir älgjakt när dessa inte ska jagas) Jämthunden fick sedan upp två större grisar som gick i väg ett par kilometer innan de blev stopp. Efter 1,5tim passade vi som var kvar av runt ståndet och hundföraren till den hunden gick på ståndet. De var tydligen riktigt tätt o jävligt där grisarna stod så han kom inte åt att skjuta o valde att stöta ut grisarna med förhoppning att någon av oss som passade kunde komma till skott. Tyvärr gick de inte förbi någon utan gick i väg. Då det hade börjat skymma valde jag och några till att avsluta dagens jakt, så jag vet inte om de lyckades skjuta någon av dessa grisar.
.
Nöjd med hundens arbete i dag, jävligt synd bara att ingen av de grisarna han fick upp blev skjuten..
.

Jakt med hund. 2012-01-21

Jagade i Karlshult tillsammans med en jaktkamrat, han gick med sin wachtel och jag gick med Vilda. Vi hade inga passkyttar denna gången. Vi jagade räv,rå, gris och älg.
I första såten hade hundarna ett par fina drev på rå men inget som vi kom åt att skjuta, kompisen hade ett rå som gick förbi honom på 15m men då de inte var jagat av någon hund valde han att inte skjuta. Vilda fick även upp en älgtjur som lunkade förbi mig på 40-50m men vi har bara har kalvar kvar att skjuta på denna mark..
Andra såten gick jag själv med Vilda medan den andra hundföraren stod på pass. Släppte hunden längs en åkerkant intill skogen och hunden hann 1-2meter in och direkt flög ett rejält stort vildsvin (150kg+) upp från ett dike och gick till anfall mot hunden! Den sprang över hunden som slog ett par kullerbyttor på sidan. Hunden skrek till och det blev tyst nån ett par sekunder. Långa sekunder måste jag säga..
Men sen de blev snabbt fullt drev som sedan stannade en 600m bort där de övergick till fast stånd. Denna hunden är mer drivande än ställande så efter en kvart släppte hon och kom tillbaka. Kollade hunden efter skador men de var som tur väl inte en skråma på den. Tror inte hon tog nån skada av de överhuvudtaget i och med att hon inte tvekade att ge sig efter grisen. Jag gick på med hunden igen där hon släppte, men grisen hade tyvärr gått in på grannmarken.
Jag gick sedan tillbaka och kollade där grisen legat och kollade efter kulltingar, men de var tomt. Så antingen tror jag de var en skadad gris eller en sugga som snart skulle grisa. Förbannad var den i varje fall! Gick sista delen av såten utan fler upptag.
Inget skjutet men trevlig jaktdag med tanke på att de inte var lång tid mellan de olika dreven OCH att man fick med sig hunden hem oskadd!
Vilda
På vägen hem stannade jag även till i Bergkvara,  Skeppeviks camping och stugområde. Gick en runda och smygjagade/trampade upp kaniner men vädret var nog de sämsta för denna jaktformen, snöblandatregn och kraftig blåst. Blev i allafall en kanin skjuten och jag såg endast en som jag inte hann med att skjuta. Verkade inte som de inte ville vara ute i de skitvädret så redan efter 20min gav jag upp.

Älg/vildsvinsjakt med hund. 2012-01-15

Var uppbjuden att gå som hundförare på en större mark i Mönsteråstrakten, Blomstermåla tillsammans med ytterligare en hundförare. Lovligt vilt var älgkalv och vildsvin.
.
Vi jagade av ett par såtar utan större resultat men ni sista såten för dagen rapporterade en av passkyttarna att han hade haft ko med dubbelkalv hos sig men inte kommit åt att skjuta. Han visste inte om de gått ur såten eller om de vänt tillbaka in igen. En stund efter fick Balder upp något och de blev ståndskall. Tog väldigt god tid på mig att smyga fram då de verkade stå fast. Tätt o jävligt o när jag kom fram var de full ståndskall på en halt uppgrävd mosshög.. :( I en håla satt en argsint liten mård och fräste.. Kändes som jag kunde strypa både hund och mård... Bannade hunden rejält (vilt inte att han ska jaga sånt smått skit!) och gick vidare mot där passkytten hade sett älgarna, tyvärr hade dessa lämnat såten och vi gav upp för dagen.
.                                                                                .
Tråkigt att de inte blev något skjutet när man åkt så långt men sån är ju jakten i bland.
.
Utsikten från en av jaktlagets jaktstugor


Hundarna för dagen, Balder och Wilma


Det är många som vill se var hunden är!

Klövviltsjakt med hund 2012-01-14

I dag var jag var inbjuden att gå som hundförare till Marielundsgårds marker utanför Nättraby. De var 5st hundförare med runt 10st hundar som jagade i de olika såtarna som vi jagade av. Bland annat var det 3-4st Laikor, nån wachtel och lite andra stöthundar. Själv gick jag med min jaktterrier Molly. Under dagen hade min hund 3-4 kortare drev på rå, ett på dovhjort, ett på hare o ett på gris. De andra hundarna hade oxå flera drev på diverse vilt. Totalt sköts 3st rådjur under dagen, en i varje såt.

Trevlig jakt på viltrika marker!


Vildsvinsjakt 2012-01-07

Vildsvinsjakt i Karlhult/Göddabo med omnejd. Vi jagade med 5st hundar som släpptes i olika delar av markerna. Alla hundar hade under dagen upptag på antingen älg och/eller gris. Så lite spänning blev de för de få passkyttar som hade kommit för dagensjakt!

Jag gick med Balder som först fick upp en älg kviga som sakta rörde sig förbi en passkytt med hunden någon meter efter, de gick förbi på runt 40m o de hade varit ett enkelt skott om vi nu hade jagat älg i dag... Efter han hade kommit tillbaka gick vi vidare och ca 100m ifrån där han tog upp älgen blev det fast stånd på vildsvin. Kom in på 8-10m o såg granarna svaja när grisen gjorde utfall mot hunden. Försökte komma in närmre men de var riktigt eländig terräng så jag stöte tyvärr loss grisen o Balder gick efter runt 3km innan han släppte vid en bredare å. Efter någon halvtimme blev det nytt stånd/gångstånd på gris jag var inom 50m flera gånger men de ville inte stå fast förrän det var strax utanför markgränsen.. :( Efter en stund anslöt två hundar från grannlaget o det gick loss. Balder släppte efter någon kilometer efter de gått loss. I slutet av såten stöte vi ut en ensam större gris till en passkytt, men han avstod at skjuta då han tycke de var för långt håll. Väldigt nöjd med hundens arbete i dag måste jag säga. Inget skjutet under dagen trots bra arbete av hundarna, men det är kanske inte så konstigt när de bara var 5-6st som stod på pass.. O andra sidan är det inte hela världen att de nu inte blev något skjutet för nu får vildsvinsstammen chansen att repa sig till nästa jaktsäsong!

Vildsvin och rådjursjakt 2012-01-06

Jagade gris och rådjur med mina terrierkorsningar Vilda och Molly uppe i Strömby i dag. I första såten gick jag med mina hundar och en kompis släppte sin basset. Rätt omgående fick alla hundar upp rå i olika delar av såten som de drev på riktigt bra. En passkytt sköt ett bock kid för basseten. Skytten rapporterade över radion att skottet troligen inte tog där de borde men att han inte kunde skjuta ett andra skott då hunden var intill rådjuret. Jag var bara 100m där i från och Molly var med mig medan Vilda drev i en annan del av såten. Jag kom fram till rået som jag såg var buksjutet men kunde inte skjuta då de inte var något lämpligt kulfång. Molly stack efter djuret och de han inte långt förrän hon satt i halsen på de och jag kunde sticka det. När Vilda hade släppt avslutade vi jakten i den såten.
Molly med bock kidet jag avfångade.
Mtech Avfångningskniv från knivbutik.se bra prisvärd kniv!
http://knivbutik.se/dolkar/55-mtech-avfangningskniv-stickkniv.html

Nytt släpp i andra såten för dagen med Vilda och basseten, de tog inte mer än några minuter så hade de drev på rå på varsin sida av såten. Rådjuret som basseten drev sköts och vi gick vidare. Efter ett tag fick Vilda upp en flock grisar var av en blev skjuten. Kompisens basset hade ytterligare ett drev på rå där det sköts bom på. Så under dagen blev de skjutet 2st rådjur och ett vildsvin.
En riktigt trevlig jaktdag, bra väder och mycket hundskall i backen! :)
Vilda med grisen


RSS 2.0