Vildsvinsjakt med hund. 2011-10-30

Vildsvinsjakt i Slätafly. Vi var 4st som gick med hund och bara 5st som stod på pass.
I första såten fick Balder upp gris så fort jag släppte honom, men de blev ingen reda med det och han tappade kontakt med grisen en efter en stund.
Efter ett tag small det i en annan del av såten och en av hundförarna hade skjutit en stänkgris och hans hund en gråhund/wachtel korsning gick i väg med ytterligare en gris. Efter en stund gick den förbi mig på 50-60meter men de var allt för mycket sly i vägen så det var bara att avstå skott på den.

Balder stack efter grisen och efter en kort stund kom den andra hunden i löpan och bröt strax efter. Balder drev den en stund innan de small hos en passkytt. Jag vet inte om det var samma gris eller om de var en stänkgris i samma storlek? Balder kom i allafall till passkytten o gick efter grisen och efter ett 40tal meter blev det ståndskall. Smög in på ståndet o sköt grisen. Kul att få skjuta första grisen för hunden! :) Under tiden hade två andra hundar dragit i väg en bra bit med en sugga. Vi bröt såten, fikade och hämtade hundar.
I såt två fick polarens laika upp en flock med 10-11 stycken grisar, de blev drev direkt och en av passkyttarna lyckades skjuta två av dom. Förövrigt den som sköt på den grisen som jagb senare sköt för Balder i första såten så på hans pass hände de grejer i dag!
.
Väldigt trevlig jaktdag med ett trevligt jaktlag där uppe!
Resultatet från första såten


resultatet från andra såten

Vildsvinsjakt med hund. 2011-10-29

Gick som hundförare på en vildsvinsjakt i Hallabro tillsammans med två andra hundförare.
I första såten fick Balder först upp älg som han gick i väg med nån kilometer, under tiden hade en annan hundförares laika fått upp älg den oxå. Så Balder "tjuvade"  in sig på den o stack i väg efer den ytterligare nån kilometer innan han släppte o kom tillbaka. Laikan Diesel jagade vidare och gick i väg med älgen nån halvmil och jagade riktigt bra.
Väl tillbaka fick Balder upp en gris som gick förbi mig och markägaren som gick med mig i första såten. Den gick förbi på bara 15meter i en liten lucka i en grantätning men varken jag eller markägren hann med att skjuta.. :( Den tredje hundföraren såg en o jagad älgkviga och en av passkyttarna såg en stänkgris som han inte hann med att skjuta på.
I såt två gick jag med Balder och ytterligare en hundförare med en Jämthund. För min del var de händeles fattigt. Men för Jämthunden sköts det en gris på stånd och den hunden fick sen upp ytterligare en gris som tyvärr gick ur såten.
Trevlig jaktdag o bra jobb av samtliga hundar!
Morgan med grisen han sköt för sin jämthund Kaja


Grisen hade en gammal skada, taggtråd eller skada från bete möjligen?

Älg/vildsvinsjakt med hund. 2011-10-23

Jagade med Balder släppte i närheten av en vildsvinsåtel och bara ett 50tal meter bakom denna fick han upp en gris. De blev drev/gångstånd 1,5km med några några korta stopp på några minuter innan de blev stånd  i runt 10min. Men grisen verkade inte vilja stå så de drog i väg ännu längre bort och efter 1tim och 15min släppte han och kom tillbaka.

Efter detta fick han upp älg på fel sida markgränsen.. Först var det gångstånd ca 700m innan blev de fast stånd i ca 20-25min innan de brakade i väg på nytt. Totalt var det gångstånd/stånd i ca 1tim och 10min innan han släppte vid en större väg. Nöjd med hundens sök och arbete i dag. 

Nu är man uppbokad flera helger framöver som hundförare hos lite olika jaktlag, så nu får de fan se till att de blir något skjutet för han! Älg/vildsvinsjakt och rådjursjakt med hund. 2011-10-22

Gick med Balder i en mindre såt där vi sett slag efter ko och kalv tyvärr var såten tom på gris/älg. Hunden sökte i alla fall ut fint, runt 400m. Han har haft lite dåligt sök nu de senaste gångerna vi varit ute men nu verkar de kommit tillbaka! :)

Resten av dagen skulle de jagas rådjur med 3 stycken kortdrivande hundar och jag stod på pass runt en timme innan jag var tvungen att bege mig hem. Hade flera drev som gick nära mitt pass både på rå och hare. De trippade även förbi ett stänkdjur, ett smaldjur och en av hundarna kom förbi med en hare bara 15m i från mig men hunden låg runt en meter bakom så de fick bli att avstå skott.

De hade under dagen flera drev på rådjur efter att jag kört hem. De hade flera skotttillfällen men då de var antingen get eller tveksamma smaldjur så avstod de skott.


Älgjakt 2011-10-15

Älgjakt på marken i Karlshult. Vi skulle jaga med hund under dagen, samlingen var kl 8.30. Så tänkte passa på att sitta o vaka en stund innan hundjakten drog i gång.

När jag hade ett 30tal meter kvar fram till tornet såg jag en tjur ute på hygget, snabbt upp med bössan. Men tyvärr var de för få taggar, det var en 4-taggare och de måste vara minst 5taggar för att de ska vara lovliga..

Tjuren vände och lunkade i väg. Tänkte för mig själv att där försvann den chansen. Då jag såg något i ögonvrån 40-50m till vänster om där tjuren stod. Ett ensamt hondjur, sköt på fri hand, avstånd runt 65-70m och kvigan trillade på plats.


Jag och kvigan

Under dagen jagade vi sedan både med rådjurshundar och med gris/älghundar i olika såtar. Var dåligt med rådjur i dag några drev på hare blev det men inget skjutet. Jagade även med Balder i en såt, han hade ett väldigt bra arbete på älg ca 2,5tim vara av 1,5tim var de fast stånd precis på fel sida markgränsen, resterande tid var gångstånd/stånd om vart annat.

Lite smått irriterande att man inte kunde skjuta för han när han jobbade på så bra.. Hörde sedan två skott runt 2km bort, antingen på grannmarken eller en mark ytterligare bort? Körde bort då hunden stod stilla på samma plats en bra stund utan att skälla och verkade inte jaga eller vara på väg tillbaka.. Körde in på en skogväg och kom 300m i från hunden och lyckades kalla in honom. Såg ingen som ville göra sig till känna där. Hade ju varit kul och veta vad de var för älg de sköt och att få gratulera skytten. Men men. Ja är i alla fall nöjd med hundens arbete i dag. :)


Balder med kvigan


Balder inspekterar om tjejen Wilma är nåt o ha.. ;)


Älgjakt 2011-10-12

Älgjakt i Eringsboda, även kronhjort, gris och räv var tillåtet vilt. Jag gick med Balder hela dagen, först hade han ett drev på kronhind med kalv i ca 20minuter och senare på dagen ett på 25min på en ensam hind. Drevet gick nära flera skyttar och buktade rätt bra, tyvärr lyckades vi inte komma åt att skjuta något att djuren. Efter de sista drevet fick han tag på en grävling när han var på väg tillbaka som han skällde på i 1tim och 10min innan jag kopplade honom. (fel mark) Filmade lite men de är inte mycket man ser av grävlingen som ligger under ett stenblock.

Nöjd med hunden i dag o de var bara otur att de inte blev något skjutet för han. Totalt jagade jag med hunden i lite mer än 8tim och hunden hade på den tiden sprungit runt 5mil.
En trött Balder efter avslutad jakt.

Under de första tre dagarna av älgjakten har de av detta jaktlaget blivit skjutet, två kronhjortar, en älgkalv, ett vildsvin och en räv.
.
Christian och Sulan efter lyckad smygjakt.

Älgjakt

Inte mycket att skriva.. Inga älgar skjutna, i går jagade jag i Karlshult/Göddabo med jaktlaget där, vakade både morgon och kväll och jagade med Balder i en mindre såt på dagen även en hälleforsare släpptes i en annan såt men inga älgobsar överhuvudtaget på hela dagen.

I dag var jag i Eringsboda och jagade med Balder hos ett jaktlag där. Även kronhjort, gris och räv var lovligt vilt. Inga älgar lyckades vi hitta men 3st hjortar observerades. Jag hade själv en ensam hind som gick förbi mig på 20m men bössan hängde på ryggen och jag hann inte med att skjuta.. :(Balder skällde även 3-4 skall och drog i väg en kortare sträcka innan han släppte och kom tillbaka, bara nån minut senare small det hos en av passkyttarna och han rapporterade att han skjutit en räv. Han verkar inte ha något större intresse av att jaga varken rå, räv eller hare men kan skälla till o sticka efter en kortare bit.

Får bli ny tag i morgon!


Vildsvinsjakt med hund 2011-10-08

Vildsvinsjakt i majsfält i Skubbebo. Har varit en del grisar i fälten där, så vi gjorde ett försök med småhundarna. Skjutbart vilt var endast vildsvin och räv och ett 10tal passkyttar hade samlats på morgonen. De fältet vi jagade av för dagen visade sig tyvärr vara tomt på grisar.

Men många rådjur och harar fick hundarna ut ur fältet så de lite motion fick de i alla fall! Trots allt en trevlig jakt fast de inte blev några grisar skjutna. Efter jakten blev de jaktsnack, korvgrillning och nån öl i en portabel jaktkoja.

Trevligt!

Bilder från jakten.


  

  


Öjakt 2011-10-02
Första jakten där sambon följde med! Vi tog båt ut till en mindre ö, Elin gick med min korsningsterrier Molly och jag stod på pass. Tanken var att hunden skulle få upp nån hare eller räv. Tyvärr verkade hela ön vara tom på vilt så antagligen finns de räv där ute även i år. Läs tidigare inlägg:

http://vildsvinsjakt.blogg.se/2010/september/sjofageljakt-2010-09-18.html

http://vildsvinsjakt.blogg.se/2009/september/robsoft-090917.html

http://vildsvinsjakt.blogg.se/2009/september/ojakt-090901.html

Tråkigt att de ska vara räv där ute år efter år trots att vi skjuter bort dom varje år.

Fick bli gofika och sedan lite sjöfågeljakt i stället. 3st änder och en mås fick jag ner och hann även med två bommar på gäss.. :( Men det flög inte speciellt bra över där vi satt. Däremot slog det säkert 5000st gäss på ön brevid vilket var lite smått irriterande.. Får se om det blir någon sjöfågeljakt längre fram på säsongen? Det är ju trots allt jävligt roligt om de smäller mycket! ;)

Rådjursjakt med hund 2011-10-01

Var uppe i Karlshult/Göddabo och jagade av två såtar. Hundarna hade många drev, så värst dåligt med rådjur som jag trodde att de skulle vara var de nog inte. Ett smaldjur skjutet i första såten och i den andra där vi hade flest drev, lyckades alla ta sig förbi passkyttarna oskada.

Har bara blivit 1timmes bockjakt i år, de var på premiär morgonen den 16augusti på en annan mark. Då jag såg 3st bockar och sköt den minsta, en mindre ung bock. Ska se om jag kan få över foto på den från den gamla telefonen..Valp korsning mellan Wachtel och Engelsk Springerspaniel luktar på rådjur.

RSS 2.0