Vildsvinsfilm. 091023.

Nu har man provat o lägga upp lite film på youtube för första gången. Jag fick hjälp att klippa i hop filmsnuttarna.
Tack Patrik!

Inget speciellt direkt och djur är inte det lättaste att filma. Har bara använt en vanlig fotokamera att filma med dessutom.

Första klippet är en av mina hundar som jagar en liten vildsvinsgalt i hägn och jag håller på att bli påsprungen, hoppar in i en gran och grisen passerar på 10cm. Det går snabbt!!

Andra "filmen" är ett hopklipp av små filmsnuttar på vildsvin.
Jaktfilm. 091023.

Tänkte testa hur man lägger upp filmer via youtube här på bloggen.. Har lite filmklipp som jag tänkt lägga upp så småningom.. På "testfilmen" är det min polare J.B som skjuter en liten vildsvinsgalt på åteljakt. Den är filmad med mobiltelefonen så inte bästa kvalitén direkt, men kul o se ändå.Hundjakt. 091019.

Denna dag blev det jakt med hund. Tanken var att det först skulle släppas en ställande hund, en Östsibirisk laika på en mark som jag är med på. Agnsjöns Diezel ägare/hundförare Jörgen Berglund även kallad Hoghunter på diverse Jaktforum. Fadern till hunden är Arttu,kanske Nordens mest meriterade laika-hanne med 11a ettor älg, 1 etta vildsvin,NJCH, INTUCH,godkänd björn, årets storviltslaika 06,rasmästare 06..
Modern Heter Bjärvarnas Electra och har 1a pris älg 80p                       

Hunden är en unghund på bara 10månader men redan nu presterat bra jobb självständigt på både grävling, vildsvin och älg,  det är även skjutit nån grävling på stånd för den. Han gick med hunden i en större såt som tyvärr var tom på älg för dagen.

Sedan begav vi oss till en mark i Strömby där min korsningshund Vilda skulle släppas. Hunden jagar allt klövvilt så här var älg, vildsvin, rådjur samt mufflon lovligt vilt. Kul att det även finns mufflon på denna mark. Ett vilt jag änsålänge inte haft tillfälle att nedlägga. Hunden fick rätt omgående upp rådjur och drevet buktade inom ett mindre område i stort sett hela tiden. Och jag fick även se drevdjuret, en fin sextaggare. Avståndet var
ca 60-70m, men jag avstod skott då läget inte var det bästa och skott mot ett hoppande rådjur är inte det lättaste sen hade jag bytt till ett drevsikte utan förstoring oxå som jag alltid har när jag går som hundförare. När väl hunden var tillbaka såg jag att hon skadat sig på ena bakbenet. Ingen större skada och hunden rörde sig obehindrat och verkade inte heller ha ont. Beslutade att avsluta den såt jag gick i och i slutet av såten såg jag att skadan "gått upp" ytterligare och nu blöde kraftigt! Skadan var inget allvarligt visade det sig senare, troligen har hon sprungit in i en pinne eller likande. Max nån centimeter djupt men antagligen på en blodådra där av att det blöde så kraftigt. Hon är "fit for fight" redan om ett par dagar skulle jag tro, det är en tuff liten dam det där!

Bilder på skadan. (Miniatyrbilder är klickbara till större format.)

Älgjakt. 091018.

Satt och passade på samma plats som dagen innan. 06.58. Hör jag att det är älg på väg fram. När jag först ser den är första tanken en kviga som är lovlig att skjuta på denna mark. Ser dock rätt fort efter att det är en mindre älgtjur, en udda 4-taggare. I det älg skötselområde vi tillhör, är det endast lovligt att skuta tjurar med 5 eller fler taggar så tyvärr var den inte lovlig.. Tjuren passerar tornet på  bara 4-5meter.. Strax där efter hör jag att det är ytterligare älg/älgar på väg fram och bara 30meter bakom den första tjuren kommer ytterligare en tjur fram detta var en pinnat jur och inte heller den lovlig att skjuta, denna passerar tornet på under 10meter.. Bara till att lyfta på hatten och låta dem växa till sig till framtida jakter..

Hade säkert kunnat skjuta dubble´e på dessa båda tjurar annars om de inte varit fredade, men nu är reglerna som de är... Tog väl ett 40-tal kort på dem med mobilen i stället.. 

Första veckan är det lovligt att skjuta tjur med 5 eller fler taggar, kviga och om ko med dubbelkalv uppenbarar sig är det lovligt att skjuta ena kalven. Efter första veckan är avklarad är det endast lovligt att skjuta tjur med minst 5-taggar samt alla kalvar är då lovliga.


Första tjuren, udda 4-taggare.


Den andra tjuren, en "pinnatjur".


Älgjakt. 091017.

Satt och passade lite på morgonen men älgarna lyste tyvärr med sin frånvaro. Hade 2st rådjur på bara ett 20tal meter, get och kid. Hade kunnat skjuta dessa om jag velat, men avstod dels för att det kanske minskat mina chanser att få skjuta älg som jag främst var ute efter. Men främst för att hundjakten är så mycket roligare!

Jaktabstinens! 091013.

Ja det börjar man få nu.. De flesta man känner befinner sig i skogen på jakt efter älg och jag kommer inte ut förrän till helgen.. :(

Sms och mms "trakasserierna" fortsätter med alla älg observationer och skjutna älgar. Nä, skämt o sido det är kul att höra hur det går för er som är lyckligt lottade att kunna jaga dessa dagar!

Här är två foton ur dagens mms skörd.


Sextaggare skjuten i Fågelmara i morse.Sedan fick jag även en bild på ytterligare en tjur, en udda sextaggare skjuten i Torsås även denna nu i morse. "Kvinnor kan" heter det ju för det var Niklas sambo Maria som skjöt den! Riktigt kul tycker jag att hon fick skjuta! Det lär nog inte gå någon "hungersnöd" på denna familj med två som jagar i hushållet!


Älgjakt. 091012I dag var det älgjaktspremiär här nere i södra delen av landet, tyvärr var man tvungen att börja en utbildning just denna dagen. Funderar om det kan vara nån sadistisk vegan eller liknande som har bestämt detta datum för start på en utbildning?? Som det ser ut nu kommer jag inte ha möjlighet att jaga något alls själv innan helgen. Dock är jag tillgänglig för eftersök efter kl17.00 om man hört av sig innan angående detta!

Under dagen har bekantskapskretsen roat sig med att skicka sms om älgobsar och mms foton på diverse skjutna älgar och jag ska inte sticka under stol med att jag hellre hade suttit på pass i dag än att lyssna på föreläsningar, hålla på med matte prov och massa ritningsläsning.. Glädjande är att många i allafall har fått se älg under dagen, verkar vara rätt gott om älg.

Här är ett av mmsen jag fått under dagen, en udda sextaggare som sköts på en grannmark nu i morse.


Sjöfågeljakt. 091010


Blev ingen sovmorgon i dag, var uppe klockan 05.00 då jag blivit medbjuden på sjöfågeljakt i Trolleboda tillsammans med två jaktkamrater. Tyvärr hade vi fel vind så sträcken gick inte där de brukar och de flög även alldeles för högt. Dock var det gott om fågel i luften,  främst gäss och änder. Såg säkert några tusen fåglar totalt under några få timmar, men ingen som kom inom hagelhåll..


Rådjursjakt. 091008

I dag var det test av nya pejlen. En gps-pejl, Garmin Astro. Just i dag behövde jag väl inte ha använt denna pejlen för hunden (korsning Tysk jaktterrier/Släthårig foxterrier), driver inte mer än max 10-15min, oftast bara några minuter. Men jag ville lära mig använda pejlen. Och tanken är väl mest att använda den på min andra hund och på förhoppningsvis på de hundar jag kommer att skaffa mig..


Men i dag var d et alltså rådjursjakt i Jämjö, även hare och räv var lovligt att skjuta. Det har på denna mark varit lite dåligare med rådjur än det brukar, så alla hondjur kom vi överens om att vi skulle spara. Det var bara jag själv med lille Molly och endast en passkytt. Gick först över ett område där det brukar vara gott om hare men där verkade det vara tomt i dag, hann gå mer än halva marken innan det blev upptag och jag såg även rådjuret. Meddelade på radion att Molly drev ett rådjur troligen en bock.. Jag hann se djuret ytterligare en gång efter ett par minuter men kom inte åt att skjuta då heller.. :(

Efter ett tag släppte hon och kom tillbaka, vi fortsatte gå mot det hållet hon släppte bocken och det var snart nytt upptag igen! Efter nån minut hörde jag en smäll och jag får ett meddelande om att det var en större bock som blivit påskjuten men att den gick vidare..

Men rätt snabbt efter grovnar hundens skall betydligt och skytten går fram de 50meter bocken har tagit sig och ser en "galen" terrier i halsen på bocken o ruskar det sista livet ur den. Vi ser senare att det sitter några hagel i lungorna på den, så den hade inte gått vidare! Bocken var en fin 6-taggare med kraftiga rosenkransar, ingen medalj bock men en fin bock! Bocken var på retur, inte en tand hade den kvar, den hade inte heller bytt till vinterpäls på stora delar av kroppen. Den hade även en defekt i leden över ena klöven som var 1 1/2 gånger så stor som den andra.

Får passa på att gratulera Jörgen till den fina bocken!


Skytten, Jörgen.


Jag och Molly.


Olas Vildsvinsgryta. 091007.

I dag har jag snickrat på huset hela dagen, styckat upp ett rådjur och nu i kväll lagade jag till en av mina favoriträtter som jag hittat på själv. Inget svårt direkt men jävligt gott!

Till denna rätt behövs.

1st stor eller 2st mindre vildsvinsfileér Ca 500g kött.
1st gul lök.
2-3st vitlöksklyftor.
3dl visp grädde.
1st burk Creame bon jour Med smak av Karl Johan svamp.
En "dutt" Calorit soya.
Salt och peppar.


Man kan även använda sig av grytbitar från skinka, om man nu inte har fileér.

Stek löken, ta upp den ur pannan i med en näve smör och lägg i köttet. Stek tills det fått bra färg och lägg i löken i pannan igen. Pressa vitlöken och i med burken med Cream bon jour, slå på grädden, ha i en "dutt" av soyan så det får fin färg, rör runt tills det blir en krämig sås. Servera med ris eller kokt potatis.

Förbannat gott måste jag säga!


Sjöfågeljakt. 091005.

I dag har man stressat runt som en tok för att hinna med allt möjligt. Blandannat var det renovering av min lilla gård jag köpt och mitt i allt springer sambons hund in i en hög med plank med massa spik i.. Skar upp halva benet så det var bara att åka in till vetrinären direkt. Ja hon hann hitta något mysigt att rulla sig i oxå.. Luktade SKIT i bilen så jag höll på att spy hela vägen in till vetrinären.. Väl framme sövde de ner hunden och sydde ihop henne.  

Får i allafall ett sms när jag sitter där hos vetrinären av några kompisar där de frågar om jag vill följa med och jaga lite sjöfågel till kvällen. Tackar först nej för jag är så stressad av allt som behövs göras.. Men sen ångrar jag mig då jag verkligen behöver stressa ner lite. När man jagar finns det inte mycket annat att gör än att slappna av. Lite "meditation" över det hela, det behövde jag verkligen efter denna dagen. Nu fick vi väl inte ner så jätte många fåglar under den timme vi jagade, speciellt inte jag.. Tror det blev 6-7st totalt, ett trevligt slut på denna dag!


Drevjakt. 091004.

I dag har jag varit på jakt med stötande och drivande hundar i Karlshult.  Två stycken Springer spaniels, en wachtel och min korsning tyskterrier/stövare och totalt fyra stycken hundförare/passkyttar. Vi turades om att stå på pass och gå med hund i de olika såtarna.

Vi hade relativt gott om vilt i de tre såtar som vi jagade av, totalt observerades minst ett tiotal rådjur, 3st älgar samt någon hare. Eventuellt var det även drev på ytterligare någon älg och nån hare som vi aldrig lyckades se. Tyvärr blåste och regnade det mycket under dagen så att man knappt hörde hundarna, men i övrigt var det en trevlig jaktdag. Ett rådjur blev skjutet för min hund efter ett kortare drev. Tyvärr blev det inget mer skjutet pga olika omständigheter men gott om vilt såg vi iaf. Så det bådar gott till kommande jakter i höst.
RSS 2.0