Smyg och vakjakt 2012-10-27

Ytterligare försök att komma åt nån älg till. Nu på annan mark än den förra helgen. Såg tyvärr inte en älgklöv så långt ögat nåde. Dock hade jag get med två kid framme och när tiden för älgen var slut och då markägarna bett om att få två stycken rådjur beslutade jag att skjuta ett av kiden. Ett bockkid. 

Normalt sett brukar jag inte skjuta något annat än bock på smyg/vakjakt, de brukar sparas till hundjakten. Men vissa marker betalar jag inget arrende utan tar hand om skyddsjakten på grisarna och diverse annat vilt, övrig jakt får jag på "köpet". Ger även markägarna kött om de vill ha det. Tycker själv de är en bra deal, de bestämmer själva över jakten på deras marker, får kött om de vill och kan ställa "krav" på till exempel avskjutningen av grisarna som på många marker ställer till med en hel del skada.

 
 

Klövviltsjakt med hund 2012-10-27

Dagen började med att jag kom för sent, jakten började kl8 jag var där strax efter kl9.. När jag väl kom på pass visade det sig att två älgar kviga och en 10taggare hade gått ur marken och att en Hälleforsare stod och skällde en liten bit in på grannmarken. Efter ca 2,5tim bröt hunden och kom tillbaka och vi avslutade såten.

I såt nr 2 jagade vi allt vilt med springer spaniel och en korsning springer/wachtel och jag satt på pass. springer spanieln drev fram 3st rådjur till mitt pass, get och två kid. Fick aldrig något läge på någon av killingarna. Efter en stund kom geten tillbaka, troligen i ett försök att få bort hunden från kiden. Visslade fast henne men avstod skott då vi sparar uppenbara getter.

I såt nr 3 släppte jag Vilda, hon var väl lös ett par minuter innan hon fick upp ett rå som hon drev runt, de sågs även av någon passkytt som avstod skott då de var på för långt håll. I denna såten jagades det även med en duktig drever som hade 2-3st drev på rådjur. det sköt ett kid för den hunden, det hölls inne med skott på get som den hunden drev oxå.

Trevlig jaktdag med många passkyttar och mycket hundskall!

Glad skytt med kidet och drevern som drev fram det.
 

Klövviltsjakt med hund 2012-10-20

Jagade allt klövvilt älg, gris, rå samt räv med lite olika hundar. I de två första såtarna satt jag själv på pass. Det jagades med wachtel, springer spaniel och en korsningshund, en hel del rådjur på benen. Tyvärr inget som ville visa sig vid mitt pass.

Inget skjutet i de första såtarna och i den tredje såten gick jag med min korsningshund Vilda, korsning mellan Tysk jaktterrier/stövare. Hann inte mer än att släppa hunden förrän de blev upptag 30meter in, kan varit gris men är inte riktigt säker, hur som helst så var det ett bra drev. När hunden väl kommit tillbaka gick vi vidare ner mot en kohage. Märkte direkt att de var något på gång o efter ett "väckskall" inne i hagen i en del med högre ormbunkar mitt bland korna stod man bered med bössan! Trodde först de kunde vara en hare som låg där och tryckte men efter en stund flög ett rådjur upp och jag svingade med och fick in en bra träff mitt i bog, utgång bakom bog. Sköt mitt i upptaget så något drev blev det aldrig. Hunden hade ytterligare ett drev på rå innan såten var över.

Alltid trevligt att få skjuta för egen hund! :)

 
Passvy från andra såten
 
Vilda och rådjuret


Smyg och vakjakt 2012-10-19

Gjorde ett försök på en av markerna att komma åt ytterligare en älg i år. Hade suttit i ett torn i någon timme då en älgkviga visade upp sig på en 50-60m med fin bredsida. Ej lovlig i vårt älgskötselområde, tjur med sju taggar eller fler och kalv är lovligt...Såg även en fin tjädertupp från mitt pass.

När jag ändå var på denna mark passade jag på att sätta mig på en av åtlarna på denna mark, grisarna var tidiga kom runt 19.30. 5st större grisar kom ut, vad jag kunde se var alla hondjur. Kollade så inga kulltingar fanns med och sköt sedan den som jag fick första bästa läge på och grisen la sig på plats. En gylta på ca 100kg.

Detta är den största gylta jag skjutit, bedömmer den till cirka 2år gammal så den har växt på riktigt bra! Normalt brukar de komma med kulltingar när de väger 70-80kg i detta området. När jag kollade närmre på grisen var svansen av och när jag flådde av den hade den ett 10tal hagel i mellan och på skinkorna. Var en gammal skada, men kanske kan detta påverkat att den inte fått några kulltingar. Runt spenarna hade de växt päls i cirklar runt långt över själva vårtan, kollade även livmodern men den var väldigt liten så några kulltingar hade den troligen aldrig haft. OM det sedan beror på skadan eller inte låter jag vara osagt. Den var även extremt fet, 4cm späcklager över buken, ca 5-6cm över ryggen och isterkakor som vägde 1,5kg styck invändigt längs ryggraden.

 
 
  Klövviltsjakt med hund 2012-10-14

Jakt på allt klövvilt samt räv. Då jag jagat i två dagar med mina terriers lät jag dessa vara hemma och stod på pass, inget man är så värst van vid. Men de var faktiskt riktigt trevligt! Det jagades med 3st hundar wachtel, en korsningshund och en Engelsk Springer Spaniel. Det jagades av två stycken såtar och det var både rådjur och gris på benen i bägge såtarna. I första såten kom det get med två kid i mitt pass och jag sköt en av killingarna.

I såt nr2 observerades det som sagt både flera rådjur och gris, det sköts även ett rå i denna såt. Var tyvärr tvungen att bryta o gå från pass efter att cirka halva såten var genom gången. Lika bra de för så fort jag satte mig i bilen började det spöregna.

Trevlig jaktdag!

Vy från passet i första såten.

Bock killingen jag sköt i första såten.

Klövviltsjakt med hund 2012-10-13

Jagade med både Vilda och Molly i dag på en större jakt med många passkyttar och ytterligare några hundförare.

Riktigt pissväder, det regnade i stort sett hela dagen. Vi jagade av 4st såtar, första med Molly, andra med Vilda och de sista två gick jag med båda två. De hade flera bra drev under dagen och totalt under dagen hade vi uppe ett 20tal rådjur, 3st älgar, 2st rävar och några dovhjortar.

Tyvärr verkade de var tomt på gris på denna mark i dag. Många djur i pass men ont om smällar, två stycken rådjur sköts under dagen. ena djuret hade inte kommit med till samlingen efter jakten, så de blev bara foto på det ena.

 

Vakjakt på vildsvin. 2012-10-11 och Rådjursjakt med hund 2012-10-12

Vakade gris en stund i torsdags kväll, var rätt odramatiskt. Kom en flock efter ett par timmar och jag valde ut en "mellangris" ur flocken. En gylta ca 35-40kg levande vikt, bogträff o den la sig på plats.

I fredags tog jag själv ett släpp med Vilda utan några passkyttar, hade en riktigt bra jakt med den hunden. Upptag med en gång och efter 5min sköt jag första rådjuret. En snabb hälsning av hunden innan hon gick i väg och hämtade upp nästa djur. Efter ca 20-25min och fint buktande drev sprang en bockakilling förbi, svingade med och lät skottet gå och killingen gjorde en kullerbytta. Manade på henne åter igen och de dröjde inte många minuter förrän nästa rå var på benen! Efter ca 30-35minuters drev kom nästa rå smygandes ur planteringen, lugnt o fint skott och även de rået blev på plats.

Började ta ur djuren och när jag var halv färdig fick hunden upp nytt rå och jag tog pass igen! Även detta rådjuret givk i pass men då jag såg att det var en stor get lät jag de passera och jag fortsatte med att ta ur de skjutna djuren. När jag stod färdig med allt hade hunden släppt geten men under tiden jag väntade hittade hon nytt djur så jag tog pass för en 5e gång! Nu var det en mindre bock som kom i pass, dock jagade jag denna dag med hagelbössan och bocken trippade förbi på en 45-50m. Jag var rätt belåten än då kan man ju lugnt säga! Nu blir det inga fler släpp på den marken denna säsongen för "kvoten" är ju fylld.
 
En riktigt härlig jaktdag!

 


Älgjakt 2012-10-08 - 2012-10-11

Älgjakten har väl gått så där änså länge Själv har jag skjutit en kalv på vakjakt, spårade upp den med Balder. Den hade bara gått 25-30m men de var ju bra träning! Sett mycket vilt ett 20tal rådjur, en räv och en fin tjäder tupp. Men vi skjuter bara älg första veckan på denna mark jag jagade på måndag-tisdag. Har även gått en del med Balder under dagarna tyvärr har de varit tomt på gris/älg i de såtarna utom en där det var en kviga som gick ur nära en passkytt men som tyvärr inte fick skottläge på den.

I går jagade jag i ett annat jaktlag, såg inget annat än några rådjur som var lovliga att skjuta där men jag avstod, de kan gott sparas till hundjakten. Efter tiden hade gått ut på älgen fick jag läge på en räv, släppte ju förbi en dagen innan vilket inte kändes bra.. Men nu ficvk jag revanch! ;)

Lite foton från veckan så här långt.
 
 Balder med kalven
 
Jag o samma kalv
Skogslunch-Vildssvinswok i murikapannan
Går smidigt att transportera ut med Heck Packen! Hör av er om ni vill köpa en så tar jag hem fler!
Passvy från dag två
Räven från dag tre


Älgjakt 2012.

Nu drar det i hop sig, i morgon är det premiärdagen för älgjakten här nere i söder!
 
Om man får se nån sån här gosse i nästa vecka är väl tveksamt. men man kan ju hoppas!


Klövviltsjakt med hund 2012-10-06

Inte många marker man hade att släppa på denna helg. De flesta vill ta det lugnt inför älgjakten som börjar på måndag. Men tog ett släpp med Vilda på en mark som jag inte jagar älg på. Främst för att hunden skulle få springa av sig och möjligen få skjuta årets första rådjur för hund. Men denna hunden jagar allt hårvilt, så vad som helst kan hända när hon är lös i skogen! :) 

Hunden hann väl vara lös en 10minuter innan det blev upptag på rådjur, buktade bra. Jag förflyttade mig ett par gånger drevet var nära mig flera gånger och höll sig 100-1000m i från mig innan hon bröt efter ca 35min. Denna hunden verkar taggad i år och har haft drevtider mellan 25-40 minuter. Normalt brukar hon ha drev på 10-15min i början på säsongen och arbeta sig uppåt runt 1tim så vi får se hur drevtiderna blir i år..

Efter hon kom tillbaka blev det nytt släpp invid en björkeplantering. Tog ett par minuter innan ett grövre skall ekade i tätningen! :) Stod mitt i planteringen och hörde flera grisar grymta och springa inte långt i från mig. En efter en lämnade de planteringen och in till grannmarken. Det var blandat drev, gångstånd, ståndskall om vart annat. Som längst förföljde hon en av grisarna i 25min innan hon släppte och gick in och hämtade ny gris. Tog efter en stund pass utanför planteringen där de andra grisarna gått ur och fick se en av grisarna gå ur på ungefär samma ställe, tyvärr var den snabbt över på fel sida gränsen innan jag hann skjuta. En mindre gris 25-30kg. Ringde in en jaktkamrat om det skulle finnas fler grisar i planteringen men tyvärr var de inga fler än de 4-5st som hon fick ut.

Trevlig jakt med massa action, synd bara att det inte blev något skjutet...

 En trött Vilda (korsning tjt/stövare) efter ett par timmars slit i skogen.

RSS 2.0