Hundjakt 2010-10-31.

I dag har jag varit uppe i Vassmolösa på hundjakt med hundarna. Främst rådjur men även gris, räv o hare fick skjutas. Var en riktigt trevlig jaktdag. Bra folk, ganska bra med vilt och bra jobbat av hundarna. Blev många drev på rådjur under dagen och totalt fyra stycken rådjur blev skjutna, två bockar och två smaldjur.
Dagensjakt.. 2010-10-30.

Blev inställd pga VARG på marken! :(

Finns väl inte mycke att säga om det mer än att de är förbannat tråkigt att få in såna djur på markerna, något vi här nere i söder tack o lov inte är så vana vid. Änsålänge 8-10 får tagna runt Rotavik..


Vildsvinsjakt 2010-10-29.

Blev uppringd och tillfrågad om jag ville komma med hundarna o ta hand om eventuella eftersök när de skulle jagas i några större majsfält utanför Brömsebro i samband med att de skördade majsen där. Vi var ett 10tal personer som mest som passade av runt de olika fälten. Främst var det vildsvin som skulle jagas, men även ett rådjur per majsfält fick vi skjuta (bock eller kid) och även räv.

I de första fältet hade vi ett 10tal rådjur o jag fick läge på en bock som jag fällde. En fin 6taggare som jag ska lämna in för bedömning. Brons borde den iaf minst hålla skulle jag tro?De andra fältet observerades 5st rådjur men inget blev skjutet.

I det tredje fältet hade vi totalt 5-6rådjur, hade själv en mindre bock i mitt pass som jag inte han med att skjuta. Hade även 5-6grisar i pass o lyckades bomma en årsgris.. :( En annan passkytt bommade på ett kid, men fick sen revanch när en räv skulle smita ut fältet.


Fjärde o sista fältet för dagen var de 9-10st rådjur i, hade läge på ett kid men avstod att skjuta då en annan skytt stod bättre till, kidet stannade till 15m från en annan passkytt, blev förvånad av att de inte small. Men han avstod att skjuta.

Tyvärr inga skjutna grisar som var tanken men riktigt trevlig jakt ändå!


Spårträning 2010-10-27.

I dag har jag spårtränat med Balder, la ett spår med älgklöv runt 150m långt i skogsterräng med 3 stycken vinklar. Gick riktigt bra, dock tog han i vind o gick något brevid spårkärnan ibland men han hittade lätt fram till klöven. 

La även spår med vildsvinsklöv åt en valp, Borderterriern Diablo (Sub Terram Highway to hell)  och Jack en Dvärgcollie tro jag de var? Viltspår är ju bra aktivering för alla hundar oavsett om de jagas med dom eller inte. De var första viltspåret dess hundar gick o de gick väl sådär, båda verkade tycka de var lite obehagligt med vildsvinsdoft? Kanske borde jag ha valt rådjursklöv ist så här i efterhand? Men dom  verkade tycke de var kul iaf.

Balder med älgklöv.2010-10-25.

Artikel i Blekinge läns tidning i dag. Morgan sköt en galt för sin hund Kaja. Kan varit den gris som skadat några hundar ute på Strurkö tidigare.

http://www.blt.se/nyheter/karlskrona/vildsvin-skjutet-pa-sturko(2155532).gm

http://www.blt.se/nyheter/karlskrona/vildsvin-attackerade-lex-pa-sturko(1572127).gmGalt 145kg

Morgan o hans hund Kaja var även med när vi filmade tvprogrammet om vildsvinsjakt för finska TV2 nu i augusti.
Tvprogrammet sändes nu för ett par veckor sedan. Så nu väntar man på att man ska få ett gäng dvdfilmer som man dela ut till de som var med.


http://vildsvinsjakt.blogg.se/2010/august/filminspelning.html#comment

http://yle.fi/eratulilla/metsastys.html 


Drevjakt med hund 2010-10-23.

Jagade på en mark i Karlshult i dag med mina två terrierkorsningar och ytterligare några andra hundar. Vi jagade av två stycken såtar med två hundförare i varje såt. Vi hade både vildsvin, rådjur, harar och en räv på benen. Såg själv en större gris, men då jag inte visste var en av hundförarna befann sig avstod jag skott. En råbock blev skjuten i såt två för dagen, en hyfsat fin 6taggare. Blev en trevlig jaktdag trots lite regn på början av dagen."Älgjakt" 2010-10-20.

Gick en skogsrunda med Balder i dag. Efter en liten stund såg jag att han fick något i vind o han drog i väg, bara 50m framför mig kom de första skallen. Fast ståndskall! :) 

Så jag smög mig närmre o såg en älg lunka sakta i väg, ett hondjur, men skallen forsatte o jag skymtad ytterligare en älg. De förlyttade sig ytterligare en liten bit för att sedan bli fast stånd igen. Försökte då filma med telefonen men de var omöjligt att smyga tyst där så förmodligen stötte jag älgen efter att han skällt runt 10min o de blev gångstånd i ytterligare 8-10min innan de blev stopp vid en bredare bäck där älgen gått över. Så totalt jobbade han närmre 20min med älgen innan jag kopplade honom.

Nu vet jag inte om jag vågar ha honom lös mer i år? Nu har de ju varit tur att de varit "bra" älgar han stött på o ingen ilsken ko eller likande.. Får nog bli kopplat i skogen hädanefter o massa spårträning ist. Han är ju inte äns
5mån än.. Får se om jag får upp filmklippet på youtube o länka hit men de är väl inte mycke o se kanske? Några älgar syns inte på filmen men man hör ju hunden jobba med den iaf! :)

Drevjakt med hund. 2010-10-18.

Var uppe i Karlshult på drevjakt vi jagade totalt av 3st såtar med 3st hundar och vi hade totalt ETT drev på rådjur på hela dagen, i övrigt verkade de tomt på djur. Totalt värdelös jakt, gick själv med en av mina terrierkorsningar som brukar vara ett "säkertkort" hunden är 6år och jag har aldrig varit i skogen utan hon hittat något förr. Söket har nog aldrig varit större heller, 700-800m enligt GPSen. Blir nog inte mycke till hundjakt där i år som de var planerat.. Så behöver ni hundförare hör av er!

Har två korsingsterriers som jagar allt vilt, men det är främst rå o gris skjutet för dom. Har även ett flertal jaktkamrater med bra hundar, främst ställande hundar för vildsvin men även flera bra kortdrivare/stötande hundar för diverse vilt. Om de finns intresse, så kan de jagas blandat klövvilt i någon såt o bara gris i någon annan eller likande, beroende på hur ni vill ha det. Hör av er om de finns intresse, gärna marker med gott om vildsvin främst i skåne, blekinge o småland.

Lite blandade bilder från senaste årets jakter med mina hundar.
="thumbnail" src="https://cdn3.cdnme.se/cdn/7-2/1315565/images/2009/dsc02085_51921184_thumb.jpg" alt="" />
Skogträning med valpen. 2010-10-15.

Var ute en sväng i skogen med Balder. "Söket" var betydlige bättre nu än innan, han var ute på 130-140m ett flertal gånger o de är ju ungefär de dubbla mot vad han varit innan han fick upp älgen/älgarna härom dagen. Förresten så obeserverades en ensam kviga bara 50m från platsen där han fick upp älgen/älgarna, så är rätt övertygad om att de var den han jagade. En passkytt såg ju bara ett ensamt hondjur som han jagade då..

I övrigt blev de ståndskall i några vindfällor men kunde inte se något, möjligt att de legat gris där eller nåt annat djur? Kanske mård eller nåt annat smått, men de kan lika väl varit ett "spöke". Tycker nästan de är konstigt att han inte har jagat ett enda rådjur? Har låtit han lukta på pinfärska rådjursslag men han visade då knappt något intresse alls. Har ju tänkt o göra honom rådjursren om han skulle visa intresse för dessa "fuldjur" men änsålänge har de inte behövts.. Får se hur de fortlöper..


Ny leksak. 2010-10-15.

Har länge funderat på o skaffa en kamera man kan montera på bössan. De är ju flera gånger man önskat man hade filmat de jakter man haft. De blir ju oftast inte samma sak när man försöker återberätta det, så nu beställde jag hem en från staterna. Har änsålänge inte utvärderat den, bara provfilmat lite icke jaktrelaterat med den. Får se om de blir någon jakt filmad med den nu i höst.. (Finns de intresse kan jag säkert fixa hem några fler om de är någon som inte vill beställa hem själv.)

http://www.epicstealthcam.com/

http://www.epicstealthcam.com/epic_ac_prod_pg.html 

Älgjakt. 2010-10-12.

Dag 2 på älgjakten var bara kalvar lovliga då vi sköt tjuren på samma mark. Ett vuxet o fri kalvavskjutning har vi i tilldelning.

Satte mig på ett hygge där vi sett ko med kalv tidigare, men såg bara ett rådjur (smaldjur) o en hare. Gick för att rasta nyförvärvet Balder 17veckor vi tog en sväng runt en vildsvinsåtel o han drog i väg som en skållad råtta..

Ett 10tal grova skall o sen kom han tillbaka till mig.. Trodde de kunde vara gris först, men sen brakade älgarna i väg tror iaf att de va ko med kalv men är inte säker de kan ha varit ett ensamt djur. Gångstånd/drev i ca10min blev de o en passkytt såg en en älgröv skumpa förbi i skogskanten av en åker. Lyckades koppla hunden, han e ju så pass ung så tyckte de räckte gott! Så i dag e man en stolt husse! :) Ingen kalv skjuten i dag förresten, men vad gör de när hunden gjorde så bra i från sig! :)


Älgjakt. 2010-10-11.

Vi började morgonen med att sitta på pass. Strax innan kl07 meddelades att det skjutits på en större tjur.
Efter nån timme spårades de först med hund utan resultat. Så det släpptes en hund, korsning hälleforsare/gråhund o passkyttar ställdes ut runt såten. De tog ett bra tag innan hunden fick upp tjuren, men sen jobbade hunden med älgen nonstop i 3-4timmar o de var då runt 6tim efter den först påsköts. Jag fick läge på älgen, sköt ett nackskott och den slog i backen direkt. Visade sig senare att den första skytten skjutit av ena frambenet högt upp och att kulan stannat precis invid bröstbenet. Kändes väldigt skönt att få slut på lindandet för djuret.

Hur som helst så var de en väldigt fin tjur, en udda 10taggare.
Älgjakten. 2010-10-09.Älgjakten börjar ju nu på måndag här nere i söder. Vi har observerat en del älgar på vår mark den senaste tiden, bla två skapliga tjurar 6 o 8taggar, några kor med kalv/kalvar. Tilldelningen i år blev en vuxen o fri kalvavskjutning. Tar med mig Vilda en lite äldre hund jag har, korsning stövare/tyskt jaktterrier (rutinerad eftersökshund) och valpen Balder ska givetvis oxå följa med. Om de blir något skjutet ska han bekanta sig med älg/vildsvin. Anser att all viltkontakt är bra för en valp/unghund. Vi får se hur de går för oss i år.

Lycka till alla älgjägare!Skogsträning för valpen. 2010-10-09.

Var ute i skogen med Balder i några timmar, "söket" om man nu kan kalla de för de på en sån liten valp? Var bättre i dag än förra gången vi var ute, 70-75m som mest. I dag gick jag i relativt vilttomma områden med öppen terräng.Balders först kontakt med älg. 2010-10-05.

Var ute i dag o kollade till vildsvinsåtlarna. Hade hunden lös, han e ju bara en valp o går änsålänge inte speciellt långt i från mig. 30-40m oftast, men som mest lite över 50m enligt GPSen. Men lite skogsvana är ju inte fel att han får. När vi närmade oss åteln fick han något i vind o drog i väg som ett skållat troll o jag hörde en älg braka i väg inne i en tättning bara 30-40m framför mig. 5-6st grova skall släppte han, sen kom han tillbaka till mig. Lite väl tidigt kanske, men de gick ju bra. Verkar ju kunna bli nåt av den lille, men de får tiden utvisa hur de går.. :)


Balder.17veckor. 2010-10-03.

Var ute med valpen några timmar i skogen i dag. Spårade lite älg, men främst för att han ska få skogsvana. Han rör sig änsålänge inte långt från mig (30-40m) men verkar ändå relativt självständig. Han skällde även ett par grova skall på "nåt", fågel, ekorre eller ett spöke kanske? Passade även på o plocka lite svamp när man ändå var ute, något som jag inte brukar göra i vanliga fall när man går som hundförare.


Balder.


Kantareller o Taggsvamp.


Vildsvinsjakt. 2010-10-03.

Satt o vakade över en åker/hage i morse där markägaren sett 4st ensamma kulltingar som troligen är moderslösa. Markägaren sköt en av dom härom dagen. Men de hade sett att de sprang inne bland korna varje morgon mellan 06.00-07.30 efter han skjutit. Denna morgon såg jag dock inga grisar. Är lite kluven med att skjuta såna här små egentligen.. De väger uppskattningsvis runt 4-5kg bara. Jag tror inte de har några större bekymmer att överleva, men de finns ju risk för att de gör mer skada än normalt om inte suggan finns där o lära dom lite vett. Dom verkar ju inte direkt oskygga nu iaf.. Ska man ha jakten kvar får man nog se till att skjuta bort lite fler grisar så markägaren fortsätter att vara nöjd! Blir nog ett nytt försök i veckan.


Balders första kontakt med vildsvin. 2010-10-02.

Markägaren hade skjutit en liten kullting inne i sin kohage. Fyra stycken ensamma har han sett där i flera dagar fram till kl8 på morgonen o dom verkar helt orädda när dom springer där inne bland korna.. Troligen är väl suggan borta av någon anledning. Vet inte om de överlever på egen hand? Men markägaren har nu bett mig skjuta bort dom iaf, få se hur de går..

Tyckte iaf att de var ett utmärkt tillfälle att träna valpen "gråwachtel".

Han var helt orädd o började utan uppmuntran från min sida skälla på grisen höll ett avstånd på 0,5-1m hela tiden o skallet var riktigt bra! Både tätt o med bra hörbarhet. Inte dåligt för att bara var 16veckor gammal! :) Efter ett tag tyckte jag att de räckte, hängde upp grisen i ett träd o gick i väg en 50-60m ut på ett hygge där de brukar gå mycke älg. Satte mig på en sten o lät valpen söka ut. Efter några minuter försvann han.. Tillbaka till grisen o började skälla! :) Han höll på några minuter kom tillbaka till mig för att sen sticka tillbaka o skälla ytterligare en gång på grisen.

Verkar som han tyckte detta med "grisjakt" var kul! :) I såfall kan vi nog passa bra ihop! ;)


Balder och vildsvinskullting.


Balder.
Rådjursjakt med hund. 2010-10-02.

Var upp i Karlshult o jagade med jaktlaget brevid de jaktlag/mark jag e med i. 9st man var vi o jagade främst rådjur med hund. En tax och en drever, jag gick även i en såt med mina två terrierkorsningar. Vi hade en del drev under dagen men de verkade vara sämre med rådjur där uppe i år tyvär. Observerades mycke rå i våras men nu vet i tusan var de tagit vägen? En bock blev skjuten och en fin älgtjur med 8 taggar observerades oxå förutom lite observationer av diverse rådjur. Mycket trevlig jaktdag.

.blogg.se/images/2010/rdjurdfg_110267293.jpg" alt="" />

Viltspår. 2010-10-01.

La det första spåret för gråwachtelvalpen. Ett enkelt spår på 50m utan vinklar och rikligt med blod. Han spårade bra o hittade fram till klöven utan bekymmer. Mycke beröm blev de o vildsvinsklöven tyckte han smakade smaskens att knapra på. :)


Vildsvinsklöv o vildsvinsblod.


Balder

Rådjurspremiär med drivande hund. 2010-10-01.

Tog en liten jaktrunda med en av mina terrierkorsingar nu på eftermiddagen. Hunden hade ett drev på räv o ett på rådjur. Såg båda djuren, en vuxen räv o en skaplig bock med horn en bra bit över öronen. Både bocken o räven sprang förbi utom hagelhåll ca 50-55m.. :( Inget skjutet men hunden fick iaf lite motion!


RSS 2.0