Klövviltsjakt med hund 2013-12-30

Sista jakten med hundarna för 2013 och de skulle jagas älg, vildsvin, rådjur, räv och hare, ja allt vilt som finns på denna mark.
 
I första såten släppte vi dock Balder  och en annan älg/grishund så där var endast lovligt att skjuta älg och vildsvin.
Balder fick upp en flock vildsvin inne på fel sida markgränsen och den andra hunden fick upp ensam älgko som en passkytt fick framför sig, men då vi bara har kalv kvar var de bara till att lyfta på hatten.
 
I såt nr2 gick jag med Vilda och en kompis med sin Springer Spaniel. Vilda hade ett bra drev på räv som buktade riktigt fint runt hela såten och en passkytt såg räven men kom tyvärr inte till skott. spanielhunden hade drev på rådjur och hade även uppe gris och blev tyvärr uppsprättad i skinkan. Grisarna verkar mer aggressiva än vanligt i år.. :(
 
I sista såten gick jag själv med Vilda  där hon fick upp 5-6st rådjur som alla gick ihop under drevet. Det observerades även lite stänkdjur under drevet och det sköts bom på en räv och en gris smög sig ur såten framför en passkytt. Var ett riktigt bra drev som gick nära de flesta som stod på pass och en sköt ett kid, men hunden fortsatte efter de andra djuren. efter en stund buktade drevet tillbaka mot mig och jag tog pass. efter en stund kom djuren förbi mig och jag sköt en bock. Hunden fortsatte som hon tidigare gjort efter de andra djuren och de buktade riktigt bra runt såten. efter en 30-40min släppte hon när de gått någon km utanför såten så då bröt vi för dagen.
 
Fina drev och bra hundarbete med ett trevligt gäng jägare denna dag. En riktigt bra jaktdag måste jag säga! :)
 
 Fällt vilt och en del av gänget som var med på dagens jakt.
 

Klövviltsjakt med hund 2013-12-29

Inbjuden att gå som hundförare med terrierna, Vilda & Molly  och det skulle jagas kron, vildsvin, rådjur och räv.
En jaktkamrat gick även med sin Wachtel. Hundarna hade flera drev på vildsvin, möjligen något på kron och wachteln drev även räv som gick i gryt efter ett kortare drev i de två första såterna. 
 
I sista såten släppte vi bara Vildasom fick upp rådjur, både en passkytt och jag såg de två djuren som tyvärr inte erbjöd några bra skottchanser. Efter ett tag gick drevet ur marken och in på grannmarken där det hördes två skott och hunden blev kvar. Körde bort och det visade sig att de även jagade på grannmarken och han hade skjutit båda drevdjuren. Verkade vara ett trevligt gäng som jagade där så de var ju bara till att gratulera skytten till dubblè´n.
 
Skytten som fick skjuta en dubblé för Vilda.
 
 

Rådjursjakt med hund 2013-12-28

Var inbjuden som hundförare med Molly på väldigt bra rådjursmarker och de var förutom rådjur även lovligt att skjuta räv & hare.
 
Totalt drev hon fram 13-14st rådjur och en räv under de 4timmarna vi jagade, de var inte många minuter mellan dreven denna dag!! Riktigt roligt måste jag säga att få jaga på så rådjurstäta marker. Jag sköt själv ett kid och en passkytt en bock. Men de kunde lika väl blivit 8-10st med lite mer tur. Hunden presenterade mycket vilt till passkyttarna så jag tror nog jaktlaget var nöjda med denna jaktdagen trots att utdelningen blev mager! :)
 
 
 

Älgjakt med hund 2013-12-26

Blev inbjuden att gå som hundförare med Balder till en mark uppe i Kosta trakten, de hade hondjur och kalv att skjuta tilldelningen. De hade även fått in en o annan gris på marken så även vildsvin var lovligt vilt.
 
I såt nr1  fick han upp ensamt vuxet djur som han jobbade på bra med. Skymtade den inne i en plantering och kunde inte se några horn vilket jag meddelade över jaktradion. Efter en stund gick det loss och i väg knappt en kilometer där de blev stopp i en plantering. Älgen gick långsamt runt i planteringen ett tag och gick sedan ut o ställde sig 10m från en passkytt som tyvärr såg att det var en tjur som tappat hornen och där med ej lovlig att skjuta.. :( Han jobbade vidare med tjuren ett tag och jag lyckades efter en stund att kalla in hunden.
 
Såt nr 2 Var tom på lovligt vilt men i såt nr 3 fick han upp en ensam större gris. Var inne på kanske 5m och hörde en ilsk gris muttra och göra utfall mot hunden. Tätt så in i helvete men troligen låg Baldertätt in på grisen som efter ett tag valde att lämna planteringen och en passkytt sköt den.
 
Ingen skjuten älg som var tanken med jakten. Men riktigt roligt då de var första vildsvinet som den jägaren skjutit och det var även första vildsvinet som skjutits på denna marken. Så de jaktlaget verkade nöjda med dagen i alla fall.
 
Jim med sitt första fällda vildsvin som han fick skjuta efter bra arbete av Balder.
 
 

Öjakt 2013-12-23

Ingen inplanerad jakt denna dag så jag och en god vän tog Vilda ut på en mindre ö för lite blandjakt på småvilt och sjöfågeljakt.

Direkt efter släpp blev det upptag på rådjur men hudnen bytte strax efter till att jaga en räv som kompisen sköt. Efter Vilda hade varit framme och kollat till den döda räven stack hon på nytt efter rådjuret och de buktade fint på ön, kompisen såg det två gånger och jag en gång men de fick vind av oss och beslutade efter ett tag att hoppa i havet och simma in till land. Räven verkade ha rensat ön på allt levande tyvärr så de blev korvgrillning och sen avslutade vi med nån timmes fågeljakt men inte en fågel som ville komma inom håll.

Trots brist på vilt så var de en fin jaktdag ute i Blekinge skärgård och att få bort en räv där ute var ju inte fy skam!

 Robban med räven han sköt för Vilda.

 


Klövviltsjakt med hund 2013-12-22

Payback! Molly jagar även grisar som vanligt! :) Så att bli uppsprättad verkar inte påverkat henne de det minsta, så de var ju skönt!

Jagade denna dag med både Vilda & Molly på en mindre mark med bara 4st passkyttar. Lovligt vilt var hjort, vildsvin, rådjur och räv. Vi jagade i ca 2,5-3timmar och det blev ett drev på dovhjort och ett par drev på vildsvin. 2-3st ensamma grisar kom i pass hos en passkytt som förvalat de läget väl och sköt en av dem. En galt på ca 70kg levande vikt. Var även en större flock på minst 15st grisar på benen som en av passkyttarna såg, men tyvärr ingen som blev skjuten.

Kort men bra jaktdag! :)

Molly gör igen sedan förra mötet med vildgrisarna!

Vakjakt på vildsvin 2013-12-20

Hade lovat en matgris till en vän en längre tid och har bra med besök på åtlarna så tog en sittning på en av åtlarna. Kom en flock med årsgrisar och jag sköt en liten galt på ca 30kg levande vikt, en fin liten matgris.

Var gris nr 47 jag skjutit under 2013 så de har varit ett bra år.

Många säger att vildsvinsstammen minskat men det är inget jag har märkt på de marker jag jagar på. De skjuts väldigt mycket vildsvin och alla mina hundar har fått upp vildsvin på de flesta jakter denna säsongen.

 

Klövviltsjakt med hund 2013-12-14

Jakt på vildsvin, rådjur och räv på marker som lämpade sig för lille Molly två veckor sedan sedan hon blev uppsprättad i bakbenet av ett större vildsvin men hon verkade ha läkt i hop bra. Gick först en såt bara med Molly där hon hade flera kortare drev, verkar ha svalt intresse för rå men desto större på vildsvin och räv vilket passar mig bra. Flera skyttar fick älg, rå och räv i pass. Sköts bom på en räv, i övrigt inget skjutet i denna såten.
 
I såt nr två släpptes det även en ung drever som hade två bra drev på rådjur där hundföraren fick skjuta ett kidde för den hunden. Molly hade uppe 5-6rådjur och en hare i den sista såten, sköts bom på en bock och det sköts en bock som gick vidare som Molly snabbt hittade. Vet inte om hon avfågande den själv eller om den redan var död när hon kom fram till den? Den hade gått kanske 70m från skytten.
 
Så två rådjur skjutna under dagen var ju ett hyfsat resultat och hunden verkar jaga på som vanligt! :)
 
 
 

Vildsvinsjakt med hund 2013-12-08

Jagade med  Balder tillsammans med en hundförare med en jämthund. Vi gick i var sin större såt som gränsade med varandra. Båda hundarna hade grisar uppe men ingen som ville stå utan de gick loss rätt omgående. Två stycken vildsvin skjutna för jämten och ett för Balder av passkyttar. Speciellt roligt att passkytt som kört långt för att vara med på dagens jakt fick skjuta för hunden! :)
 
Senare fick även jämten tag på en galt och det blev stånd där en passkytt fick smyga in och skjuta.
 
Vi avslutade jakten tidigt pga kraftigt snöfall, men var en riktigt trevlig dag i skogen med totalt 4st skjutna vildsvin.
 
 
 
 
 
 
 
 

Klövviltsjakt med hund 2013-12-07

Jakt efter allt klövvilt denna dag och Molly uppsnittad av gris helgen innan, tog jag med Vilda för att släppas i sista såten. (Lite väl långa drevtider på den hunden för att ajkten ska bli effektiv på denna jakten så jag fick låna en Springer Spaniel av en god vän som jag gick med i 3st såtar och släppte sedan Vilda i den sista.
 
Var en riktigt bra jaktdag med både älgar, hjortar, vildsvin och rådjur på benen. Sköts 3st vildsvin, en råbock och en älgkalv under dagen.
 
Älgkalven fick jag själv äran att skjuta medan Vilda var ute på sök. Ko och kalv var nära att springa över mig inne i en granplantering. Kalven vinklade av 1-1,5meter framför mig och jag sköt den på cirkar en halvmeter när den sprang förbi mig så det var närkontakt!! kalven hade gått ca 40m med ett bra skott precis bakom bogen.
 
Två av dagens tre vildsvin.
 
 Råbock.
 
Vilda och älgkalv
 
Jag och kalven
 

Vildsvinsjakt med hund 2013-12-01

Gick som hundförare med Balder på en vildsvinsjakt tillsammans med två andra hundförare med gråhund, plotthund och en korsningshund. Var två såtar på några hundar hektar vardera och det var utöver vildsvin även lovligt att skjuta kronhind, kronkalv och räv.
 
I första såten fick gråhunden upp en älgtjur och Balder anslöt och de skällde på var sin sida om tjuren ca 1m ifrån den medan den sakta travade ur rmarken och ibland stannade till framför några passkyttar. Under tiden rapporterades det om att en såg en kronhjorts spets och en annan hade haft en stor kronhjort med rejäl krona framför sig men dessa var ju fredade denna dag. Fick även rapport om att det setts flera kron på väg mot mig medan jag stod och väntade på hunden som jagade älgtjuren.
 
Efter ett par minuter hörde jag en kvist brytas och jag skymtade 4-5st kron på ett 40tal meter, tyvärr var det för mycket sly i vägen så det gick tyvärr inte att skjuta. De fick antagligen vind på mig och vände runt en mindre sjö och gick ut mot en passkytt som fick läge på en kalv och sköt. Hjortarna vände tillbaka in i såten och när Balder kom tillbaka gick jag mot skottet med hunden i lina för att se om jag kunde fina kalven. Efter en kortare spårning låg kalven med ett bra lungskott, den hade gått kanske 100m.
 
I såt nr 2 hade vi uppe några grisar som tyvärr gick ur såten där det inte fanns några passkyttar, en älgkviga gick oxå ur.
 
Verkade tyvärr vara dåligt med vildsvin på marken denna dag men gott om kron var det och en kalv blev skjuten.
 
Balder ruskar om hjorten lite för att vara säker på att den inte får liv igen..
 
 
 
Glad skytt.

Klövviltsjakt med hund 2013-11-30

Jagade på för mig nya marker och hade alla mina hundar med mig, vi jagade av 3st såtar. Första med Molly och kompisens springer spaniel, blev flera drev på på både rådjur och vildsvin. Totalt minst 12 st vildsvin på benen och 5-6st rådjur, en stor kronhjort och en hare som vi observerade i första såten. Ett vildsvin skjutet ur en större flock som hundarna sprängde ur en plantering. Tyvärr blev Molly snittad i ena baklåret av ett större vildsvin och fick åka till vetrinären och sys ihop.
 
 
I såt nr 2 släpptes Kompisens Springer Spaniel och jag gick med Vilda. Blev snabbt upptag på rådjur som hon drev runt ett bra tag.. Spanieln hade flera drev på rå och något på hare men inget skjutet i den såten.
 
I såt nr 3 släppte jag Balder och vi skulle bara skjuta vildsvin och eventuellt kron. Var bara hindar o kalvar kvar på tilldelningen där av att den större hjorten inte sköts i första såten. Upptag på 3st vildsvin ett par minuter efter jag krokat loss han. Gick ur såten förbi en passkytt som ej kom till skott. 1min efter att han kommit tillbaka blev det ståndskall kanske 100m från mig och jag väntade en stund innan jag smög på. Vildsvin i ett stort törnebuskage, omöjligt att se grisarna, ibland skymtade jag hundens signalväst. Var inne på 1-4meter i från grisarna flera gånger utan att se skymten av dem förrän jag trampade upp dem och då var antigen hunden eller buskage i vägen. Så i detta stora törne stannade jag i stort sett hela tiden innan såten bröts. Då hade minst ett 10tal grisar gått ur, 1-2st åt gången. Var 2-3st stora grisar och resten mindre 25-40kilos som jag och passkyttarna såg, eventuellt kan de varit fler? Inte en gris skjuten när hunden jobbade på swå pass bra, men bra puls fick man åtminstone och jaktlaget verkade nöjda med hundens arbete.
 
Inte mycket skjutet denna dag, men alla hundarna gjorde ett riktigt bra arbete så de var ju bra! :)
 
 
 
 
 

RSS 2.0