Vildsvinsjakt med hund 2013-01-27

Sista jakten med hund för denna jaktsäsongen för min del..
 
Grisjakt på stora marker med Balder och de var även två andra hundförare. En hundförare från skåne med en Jämte/wachtel korsning, såg likadan ut som Balder och Robban med sin Gråhund Rävas Dacke
 
Inom 10-15min hade alla hundar fått upp grisar på olika håll. Jämt/wachteln fick upp en flock grisar och Robban fick 8-9st grisar rakt i famnen. Han förvaltade chansen väl o tre stycken grisar blev på plats. Strax innan hade Balder fått upp 3st större grisar som gick förbi en passkytt men lite för långt håll och för mycket sly i vägen så han avstod skott. Under tiden small de lite här o var, blev ett par bommar på stänkdjur och en danskjägare sköt  lite större galt på runt 85kg. Efter ett tagt kom Robbans gråhund med en årsgris på kanske 50kg förbi mig o drev runt den inne i den plantering jag stod i, såg den ett par gånger men fick inget skottläge på denna gris innan den bestämde sig för att dra i väg.
 
Nu stod både jag o Robban utan hund, efter några kilometer släppte Balder och kom tillbaka. Dock fick han upptag på vägen tillbaka och ståndade på bra. Efter nån timme hade vi kommit fram till ståndet, upptäckte då att han hittat en ensam älgkalv, så de blev snabb inkallning, kopplade hunden och sen begav sig Robban o jag samt tre stycken passkyttar oss i väg för att se om vi kunde skjuta den gris som gråhunden skällde på.
 
Robban och jag smög fram på ståndet inne i ett stort törnesnår. Sikten var minimal där inne och till slut kom vi fram och såg hunden stå och skälla på en stor snöhög väldigt likt en igloo! Vi gick fram o hade väl runt 25m i mellan oss. När jag stod 4-5meter i från igloon såg jag en ingång och en stor hög med vildsvinspäls. Kunde varken se vad som var bak eller fram på grisen mer än att den såg stor ut.
 
Försökte göra Robban uppmärksam på att jag sett var grisen var och just då bestämde sig grisen att lämna sin gömma! Han flög ur snöhögen  som skjuten ur en kanon men jag var med och hann få i väg 4st skott mot den, strax efter flög nästa gris ut, en årsgris. Så de sista skottet fick även de lämna bössan. strax efter smällde de även hos en passkytt. Robban hade sett flera grisar flyga ut åt andra sidan så ett 10tal grisar låg de under riset.
 
Gick efter på slagen efter de grisar jag sköt mot och kom ut till en passkytt som sa att en stor gris hade lagt sig en 50-60m bort och en annan lite mindre gris låg en bit bort som de hade fått ge en extra smäll innan den la sig. Den större grisen levde och vi avfångade den snabbt. Såg sen att den hade 3st smällar i lungan och ett var troligen bom. Så de där avfångningsskottet hade egentligen inte behövts. Men med en galt på 100kg vill man helst inte chansa! ;)
 
Riktigt bra avslut på jaktsäsongen med hundarna. Totalt 6st grisar skjutna under dagen på 3-4timmars jakt, de får man vara mer än nöjd med!
 
Jag o Robban med de grisar vi sköt för hans gråhund Rävas Dacke.
 
Samma grisar med glada passkyttar. 
 
 
Två av de tre grisar Robban sköt i början av jakten.
 

Klövviltsjakt med hund 2013-01-26

Jakt med båda terrierna denna dag. De blev mycket vilt på benen bland annat en grupp med 9st grisar och 3-4st älgar, rätt mycket rådjur och 4-5st dovhjortar. Blev två stycken rådjur skjutna under dagen, synd att de inte kom åt o skjuta ett par grisar eller nån dov också. Men men, jakt är ju jakt!

 
 

Klövviltsjakt med hund 2012-01-19

Jakt på min egen mark, lovligt vilt var älgkalvar, gris, rådjur, räv och hare.

Hade bjudit in flera hundförare och passkyttar. Fick en del återbud så de blev tyvärr bara en hundförare som fick göra allt jobb denna dag.
Själv stod jag på pass då jag skadade ryggen på jobbet och ville ta det lite lugnt.

Vi hann tyvärr bara jaga av ungefär halva marken och hade uppe 2st älgar tjur och en kviga, 5-6st rådjur och ett gäng med harar.

Hundföraren lyckades skjuta en hare annars var det tyvärr ont om skottchanser på lovligt vilt. Var betydligt färre djur än de brukar stå på marken troligen pga att de fodrats extremt mycket på marker runt denna mark bla fiunns de en liten nätt hög med sockerbetor på 20ton, bara några hundra meter från denna mark, lite väl mycket kan man tycka..

Oscar med haren som råkade springa förbi hans blaser i kaliber 9,3! ;).

Vildsvinsjakt med hund 2013-01-13

Gick som hundförare på en vildsvinsjakt, det var flera jaktlag som gått ihop för en gemensamhetsjakt.

Jag gick med Balder och de var 4-5st ytterligare hundföare som gick i varsin större såt.

Den såt jag gick i var de inga grisar hemma, dock fanns det nattslag efter 3st grisar som hunden gick på ett par kilómeter innan han släppte inne i nästa såt. I denna såt, nån kilometer ytterligare från där Balder släppte gick de loss 3st grisar och de sköts en av dessa. Ytterliagre en gris gick loss utan hund efter sig som tyvärr skadesköts. Blev eftersök på den och den avfågades efter en liten stund.

I min såt var de som sagt tomt på gris men älg hittade hunden, en kviga som gick förbi mig på 70-80m. Lyckades efter mycket om och men kalla in hunden och kunde gå vidare.

Totalt 2st grisar skjutna denna dag.

Riktigt bra och välplanerad jakt måste jag säga.


Småviltsjakt med hund 2013-01-06.

Jagade med båda terrierna på en riktigt rolig jakt, lovligt vilt var rå, räv och hare och de var ett glatt gäng som stod på pass.

I första området gick jag med mina terrier och en annan hundförare gick med sin munsterländer.


Det var både rådjur, rävar och harar på benen, en räv sköts efter ett drev av terrierna och en hare hare sköts oxå i den såten.Efter första området var avklarat blev det fika och korvgrillning.

Andra såten stod jag på pass och det jagades med två hundar en drever och en terrier. Det var flera drev på olika rådjur och ett rådjur sköts för drevern efter ett fint drev.

Totalt ett rå, en hare och en räv fälldes under dagen. Riktigt trevlig jakt! :)


Klövviltsjakt med hund 2013-01-05

Jagade med terrierna i dag på en jakt då allt klövvilt var lovligt samt räv. Riktigt trevlig jaktdag där det var action i stort sett hela tiden. Under dagen hade vi mycket vilt på benen älg, vildsvin, dovhjort, rådjur och räv. Vi jagade av tre stycken såtar och totalt sköts en stor galt, en älgko och två stycken rådjur. 

Lite bilder från dagens jakt.
 

 

RSS 2.0