Vildsvinsjakt med hund 2011-09-17



Samjakt på vildsvin i Jämjö. Många olika jaktlag som gått i hop för att jaga vildsvin gemensamt.
Vet inte riktigt hur stor areal de kan röra sig om totalt? Men många 1000hektar var det. 

Vi mötes upp på morgonen vid idrottsplatsen i jämjö, många passkyttar och jag tror vi var 7-8st hundförare. Hundförare delades upp i olika områden att gå i. Jag gick i ett område med Balder och förhoppningarna var stora då de rapporterats om flera observationer av grisar över allt. Tyvärr blev de inte många grisar på benen under dagen. Totalt hade vi 4st observationer av gris var av 2st sköts. De området jag gick i verkade vara tomt på grisar. En grävling hittade hunden som han skällde på men detta var ju inte lovligt vilt för dagen.


Kommentarer
Postat av: Majsan, Lindsjö taxar

Men det var ju någon utdelning ändå. Verkar häftigt med storjakt på gris. Vore intressant att någon gång delta i sådant. Har ingen griserfarenhet alls.

2011-09-17 @ 23:31:13
URL: http://lindsjotaxar.blogspot.com
Postat av: Ola

Jo men med alla rapporter de hade haft om grisar var förhoppningarna större än så.. Men det är mycket trevligt att så många jaktlag vill delta och jaga vildsvinen gemensamt! Det borde anordnas denna typen av jakter på fler ställen! Har ni inga grisar på marken?

2011-09-18 @ 10:32:49
URL: http://vildsvinsjakt.blogg.se/
Postat av: Majsan, Lindsjö taxar

Inte direkt. Det finns ett fåtal nu men det kommer väl att öka. Här hemma så är skogen uppochner vänd på de senaste åren. Två grannar har åtlar och skjuter då och då. Inte så akiva. Jag har närmaste grannens mark att jaga på och vi får sätta upp åtel osv. Men det verkar vara tidskrävande.

2011-09-18 @ 11:12:00
URL: http://lindsjotaxar.blogspot.com
Postat av: Ola

Ja i skogen gör de ju nytta när de bökar. Till skillnad mot åkermark. Åteljakt är ingen direkt krävande jaktform, vem som helst kan skjuta en in matad gris! Fodringen går ju att underlätta med foderspridare osv. Kan väl inte tycka att jaktformen i sig är så specielt spännande längre. De första 20 grisarna var väl kul. Men nu anser jag väl att de inte är så mycket till utmaning längre. Jakt med bra vildsvinshund är betydligt trevligare. Sen gör man ju mer nytta att skjuta dem där de gör skada än på en åtel mitt inne i skogen! Felet flera gör är att skjuta på åtel/foderplatser när det finns känsliga grödor eller att det skjuts fel grisar. Då skapar man ju ytterligare problem för lantbrukarna tex. Kunskapen om hur man som jägare ska förvalta vildsvinsstammen verkar tyvärr vara väldigt dålig på de flesta håll..

2011-09-18 @ 13:30:15
URL: http://vildsvinsjakt.blogg.se/
Postat av: Majsan, Lindsjö taxar

Vi har inte speciellt med gris på markerna vi är med på. Här hemmavid är skogen uppochnervänd på bara några år. Grannarna har åtlar och skjuter då och då men inte så aktivt. Jag har närmsta grannens mark att jaga på och får sätta upp åtel osv men det verkar tidskrävande jobb. Drevjakt på gris skulle vara intressantare.

2011-09-18 @ 15:14:35
URL: http://lindsjotaxar.blogspot.com
Postat av: Majsan, Lindsjö taxar

Radera sista, såg inte att min inlägg kommit med, sorry

2011-09-18 @ 15:15:18
URL: http://lindsjotaxar.blogspot.com
Postat av: Majsan, Lindsjö taxar

Här hemma håller de till i skogen. Jag har inte sett uppbökade åkrar hos bönderna. Så det är nog inget problem här. Får se om jag kan förmå grannarna här att ha drevjakt på gris. I ena laget finns en duktig grishund. De vill gärna ha uppdrag.

Du är sund in dina tankar om grisjakt.

2011-09-18 @ 15:19:07
URL: http://lindsjotaxar.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0