Vakjakt på vildsvin 2014-02-07

Rastlös som fanken efter att ha varit sjukskriven i flera dagar pga nacke o ryggen så beslutade att ta ett kortare vakpass på vildsvin på några av min åtlar. Satte kompisen på en åtel som varit välbesökt i flera månader och där jag visste att de skulle komma tidigt. Själv tog jag en annan åtel där de senaste dagarna varit bra med besök men hade ingen aning om när de kom. Vi sa att vi skulle sitta max 2timmar, de är ungefär så länge jag orkar sitta nu för tiden.. Efter ca en timme kom grisarna till kompisen och han kunde efter ett tag skjuta en av de två jämnstora grisarna. Vi satt ytterligare någon halvtimme och jag hade olika grisar som kom från olika håll mot åteln, visa fick vind från mig. De andra ville inte visa sig de heller tyvärr. Men kompisen fick ju skjuta så de var ju lyckat! 
 
Grattis Henke! :)
 
Henke efter en lyckad vakkväll! :)

Harjakt och dovhjortsjakt i skåne 2014-02-02

Var nere i skåne och jagade hare med Vilda & Molly i några äppelodlingar. var jag som gick med hundarna och en som stod på pass. Totalt fick hundarna upp 4st harar var av vi sköt 3st och de bommades på den fjärde.
 
Sen blev jag erbjuden att vaka lite hjort på eftermiddagen, men de gick som vanligt för mig när de ska jagas hjort.. Jag såg inte en hjortklöv när de väl var dax för hjortjakt, men när det jagades hare såg jag 12st hjortar.. Såg dock en rätt fin galt kanske runt 90kg, men grisar har jag ju gott om på hemma markerna så de fick vara. Trevligt att få chansen till lite hjortjakt, trots att jag nu inte såg några denna eftermiddag och harjakten var ju lyckad.
 
Sebastian med de harar vi sköt på förmiddagen.

Vildsvinsjakt med hund 2014-01-26

Vi var 3st hundförare på runt 2000hektar, jag med Balder, en med jämthund och en med en gråhund. I stort sett direkt när vi släppte hundarna i olika delar av markerna så gick de loss ett större antal grisar och det sköts mot 6st i olika delar av marken. Tyvärr ingen för hundarna, 4st grisar låg, en var bom och en var tyvärr skadeskjuten.
 
Hundföraren med jämthunden gick på den skadeskjutna och vi två andra kopplade våra hundar. Jag följde med in på ståndet och ägaren till hunden sköt sedan grisen efter ett par timmar. Efter detta släppte vi alla hundarna igen i olika delar av markerna, den delen jag gick i bestod mest av gammelskog och nya hyggen och där fanns tyvärr inga grisar. En av de andra hudnar fick upp 3st vildsvin som gick ur markerna oskadda.
 
Helt okej resultat med 5st skjutna svin, dock hade ju varit trevligare om de skjutits för hund. Men man kan inte få allt och passkyttarna var ju nöjda o glada! :)
 
 
 

Klövviltsjakt med hund 2014-01-25

Jagade med Vilda & Molly på denna jakt och jag turades om att gå med de olika hundar i olika såtar tillsammans med några andra hundförare. Hundar jobbade på bra, Molly jagade inget annat än vildsvin denna dag och Vilda hade även hon bra arbeten på vildsvin, men hade även upp nåt rå och nån hare. Totalt sköts de 3st vildsvin, 2st rådjur och en hjort under dagen. En trevligt sista jakt med detta jaktlaget! Gott om vilt var det oxå, trots sista jakten för säsongen! :)
 
 
 

Vildsvinsjakt med hund 2014-01-19

Jagade med Balder  och en kamrat gick med sin hund i en anan del av marken samtidigt. Tanken var egentligen att jaga främst älg denna dag. Men då skötselområdet stoppat jakten på älg trots att de var 10st kalvar och 5st vuxna djur kvar i potten fick de bli vildsvinsjakt i stället.. :(
 
Vad får då hundarna upp? Jo rätt omgående får Balder upp ko med kalv som han jobbar hur bra som helst med fast i upptaget där jag står o filmar, råkar stöta o de ger sig i väg. Gångstånd några hundra meter o sen fast igen. Efter ca 1,5tim smyger jag in på ståndet ytterligare en gång, här filmar jag i ca 30min och när hunden skällt i 2timmar väljer jag att kalla in hunden. Hade varit ett enkelt skott då jag hade dem på 35-50m.. :(
 
Tar o släpper i en annan del av marken där han får upp vuxen ensam älg, jag råkar stöta rätt omgående o de brakar i väg och skenar ur marken efter ca 3,5-4km släpper hunden och går tillbaka.
 
Tycker nu Balder jagat tillräckligt och kompisen släpper sin hund i en annan såt där jag står på pass. Denna såt visar sig även den vara tom på grisar, men älg är de verkligen ingen brist på i detta området. Då kompisens hund får upp ytterligare en ko med kalv som han tyvärr får nöja sig med att stå och filma på ca 20meters håll..
 
Blev ingen vildsvinsjakt denna dag utan älgjakt för hela slanten, vi hade skottläge på två kalvar denna dag som vi då tyvärr inte fick skjuta.. :(
 
 
 
 

Rådjursjakt med hund 2014-01-18

Jagade rådjur med Molly tillsammans med ett trevligt gäng på en 7-8st passskyttar. Var sista jakten på denna marken för denna säsongen men fortfarande gott om djur i såtarna.
 
I första såten blev det upptag omgående och hunden drev ut flera rådjur och det sköts rätt omgående efter ett av dem av en av passkyttarna. Vi beslutade att blåsa av jakten och se om vi kunde finna djuret. De visade sig senare vara en bom.
 
Vi valde då att jaga i en annan såt som visade sig krylla av rådjur. En av passkyttarna fick sin livs bästa rådjursjakt sa han och han fick djur på djur levererat i pass av lille Molly! Totalt fick han 15st olika rådjur i pass var av han sköt 2st. Han sa att han hade kunnat skjuta några till men att han avstod, han var mer än nöjd med att ha skjutit två. Sköts ytterligare ett rådjur av en annan passkytt även de framdrivet av Molly.
 

I såt nr 3 var de som i de andra gott om rådjur, minns inte hur många hunden fick upp men många var det. det sköts två stycken av två olika passkyttar.
 
Så totalt fick hunden minst ett 30tal rådjur på benen, varav 5st blev skjutna. Bra resultat på kanske 3timmars effektiv jakttid, dessutom var alla skjutna för samma hund, de tycker jag är riktigt bra resultat.
 
 
 
 
 
 
 
 

Vakjakt på vildsvin 2014-01-16

Åtlarna har varit välbesökta hela hösten och vintern men när det är hundjaktssäsong finns de inte mycket tid över för annan jakt. Så åtlarna har i stort sett varit ojagade. Hade dock lovat en gris till en bekant nu ett bra tag så nu var de dax att han fick sin gris.
 
Satte mig vid en av åtlarna som varit välbesökt av en flock med årsgrisar i lagom storlek. Efter ca 20min kom dem och jag valde ut en liten galt på ca 30kg levande vikt. Precis lagom gris till han som skulle ha den. :)
 
 
 
 

Eftersök på vildsvin. 2014-01-15

Blev uppringd av en bekant som hade vakat vildsvin och skjutit på en årsgris ur en större flock grisar.
 
Var på plats med Balder ca 1,5tim efter påskjutningen, blod på skottplatsen och jag spårade ca 100m innan blodet avtog helt och jag valde att släppa hunden.
 
Efter ytterligare ca 300m kom hunden i fatt grisen och de blev fast direkt i upptaget. Smög mig närmre och de förflyttade sig sakta en kortare bit innan de blev fast igen, då jag kom in på ståndet. Grisen var pigg och gjorde utfall mot hunden, men jag kunde relativt fort skjuta grisen. Var en galt på ca 50kg levande vikt skjuten högt upp i frambenet.
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0