Åteljakt på vildsvin 10-04-28.

Satte mig kl21.00 på en av åtlarna, vädret var mullet o de regnade på rätt friskt. Strax innan 22.00 hörde jag att de var gris in bit innanför åtlen. Dom rörde sig sedan hela tiden i utkanten av åtlen  jag kunde inte se speciellt mycke. Fullmånen hade jag ingen större nytta av i de vädret som de var i går o någon belysning finns inte på denna åtlen heller. Denna gruppen på vad jag tror var 3st årsgrisar runt 40kg allihopa var de skyggaste jag varit med om tror jag. IAf när de gäller så unga grisar. De tog 1 1/2tim innan en vågade sig ut i skjutljus! Där fick den oxå stanna kvar! ;) En liten galt på runt 40kg lv skulle jag tippa på. Båda bogarna var kass, ingång mitt i bog, utgång strax framför bogen.



Vildsvinshundar. 10-04-27.

Nu i eftermiddag var vi o testade/tränade lite hundar i vildsvinshägn. De var 3st hundar som testades, en Östlaikahane på runt 1år, en jämthundstik på 5-6år och sen kom ytterligare en kille med en korsning mellan Coonhound/Jämhund som bara var 6månader gammal!

Först ut var laikan som tidigare har skött sig bra på både hägnade o vilda grisar. Den jobbade på bra i dag oxå. Ser ut o kunna bli riktigt bra den hunden!

Sen testades jämthunden, de har tidgare blivit sprättad av gris o den var väldigt avvaktanade mot grisarna. Den ville inte komma i gång o skälla..

Efter det släpptes en korsning mellan Coonhound o Jämthund som aldrig tidigare sett en gris. Har inte stöt på en sån korsning tidigare, så de var ju lite kul o se. Först var den något avvaktande men sen kom den i gång bra. Väldigt bra skall hade den oxå o för att vara så pass ung bådar det gott för framtiden!

Till sist släpptes jämthunden tillsammans med laikan för att se om den då kunde komma igång? O de tog ett tag sen började hon äntligen skälla! Efter det togs laikan ur hägnet o jämthunden fick självständigt jobba med grisarna. Om de nu lossnat för hunden vet man ju inte, men de får väl tiden utvisa.

Trevlig dag med massa jaktfolk o "jaktsnack" är alltid kul!


Två vildsvin från hägnet.

Trikiner. 10-04-24.

Fick lite frågor angående trikiner som jag tänkte svara på.


Bild förstoring av trikinmaskar.

Trikiner är små parasitära maskar som kan infektera olika arter av däggdjur, främst rovdjur och allätare, alltså kan även människor smittas. Man känner till åtta trikinarter och i Sverige har hittills fyra av arter identifierats – Trichinella britovi, Trichinella nativa, Trichinella pseudospiralis och Trichinella spiralis.

Antalet trikinsmittade vildsvin i sverige är väldigt få, bara ett par stycken fall per år. Men allt vildsvinskött måste enligt lag testas för trikiner innan det säljs eller ges bort. Men jag tycker man alltid borde göra detta, de är trots allt en billig försäkring! Provet kan tas antingen på kindmuskel, framben eller på njurtappen som jag tror är de vanligaste. Vilken av dessa tre man väljer att ta provet från spelar ingen större roll, vikten på provet ska väga runt ett halvt hekto. Hittade rätt bra bilder på detta från en pdf-fil från SVA.

http://www.sva.se/upload/pdf/parasitologen/Trikinprovt%202009%20bilder.pdf







Något jag tycker man ska tänka på är att inte ta ur vildsvin i skogen så som man gör med övrigt klövvilt, utan detta gör man hemma/slaktboden. Detta för att minska eventuell smittspridning. Det enklaste sättet är att spara räntorna i en säck o när väl svaret på trikinprovet har kommit så kan man lägga ut de i skogen/rävåteln eller vad man nu vill o de finns ingen risk att fler grisar smittas.

Skjuts de räv eller grävling eller annat rovvilt, lämna inte dessa i skogen! Detta tror jag är den största orsaken till att vildsvin smittas av trikiner, dessa djur är nämligen ofta smittade av trikiner! Lägg dessa där vildsvin inte kommer åt dem. Enligt statestik från SVA är förekomsten av trikiner i lo (8%), varg (11%)
och räv (3%). Grävling har jag ingen statestik över men de borde rimligtvis även finnas i dessa.

Jag har skrivit om de innan o de har inget med trikiner o göra. Men SVA tar emot blodprover från skjutna frilevande vildsvin i syfte att övervaka allvarliga smittsamma sjukdomar. Blodet används även till och kan ge värdefull information inom olika forskningsprojekt.

http://vildsvinsjakt.blogg.se/2009/september/sva-statens-veterinarmedicinska-anstalt.html#comment

http://www.sva.se/navigera/Djurhalsa/Vilda-djur/Riktade-undersokningar-pa-vilda-djur/Insamling-av-vildsvinsblod/



Åteljakt på vildsvin. 10-04-21.

Var på plats runt 20.00, såg att där varit grisar rätt tydligt. Efter en liten stund såg jag en mindre råbock vid sidan av åteln, andra bocken jag ser vid denna åteln nu i vår. Verkar som rådjuren har klarat sig relativt bra denna vintern kanske pga all utfodring i form av ensilage o sockerbetor som vi lagt ut? 

21.30 hörde jag de smaska framme på åteln, konstaterade rätt snabbt att de var en grävling.. :( Den höll mig sällskap ett tag tills den ätit sig mätt, sen var de tyst fram till 23.30. Då hörde jag de smaska igen i utkanten av åteln. Troligen en äldre lite större gris för framme i skjutljus ville den inte inte visa sig. Däremot verkade den väldigt glad för att föra ett faslig liv i form av grymtningar o frustningar så nåt var de som gjorde att inte grisen ville komma fram. Vinden var de inte iaf..
Oturen hänger i sig men nån gång ska de förhoppningsvis släppa. Så länge får man glädjas över att resten i jaktlaget o jaktkamrater runt i kring skjuter en hel del gris just nu. Men jag ska inte sticka under stolen med att man är rätt sugen på att fälla nån själv nu. Troligen ny sittning på fredag kväll, får se om man har större jaktlycka då?

I brist på fällda grisar lägger jag upp ett foto på en galt jag sköt -08.

Uppdatering. 10-04-17.

Lagt till kontaktinformation samt övrig information.

Ola Melkersson
[email protected]
0709-542 909

Behöver ni hundar/hundförare för jakt på vildsvin samt övrigt klövvilt? Jag går som hundförare på ett flertal marker i blekinge/småland. Än så länge är inte "jaktkalendern" fullbokad så finns intresse, så går det bra att kontakta mig.

Jag är även inresserad av skyddsjaktsuppdrag främst på vildsvin men även grävling och mindre rovvilt samt fågel, gäss och duva mm. Så är du jordbrukare/markägare som är trött på skador från dessa djur. Hör av er så kan vi nog komma överens om en lösning på problemet.

Går även en hel del eftersök på vildsvin i karlskrona och torsåskommun så saknar ni lämpad hund för detta så hör av er i INNAN ni sätter er på pass. Skulle det inte vara i "mitt" område kan jag säkert hjälpa er förmedla lämpligt eftersöksekipage.

Diverse bilder på skador gjorda av vildsvin.
    

Snart dax för lite vakjakt på gris. Happy hunting jägarkamrater! :)


Skyddsjakt på gås. 10-04-13.



Var ute en liten stund nu i kväll jag och en jaktkamrat. Vi hade sett 150-200st gäss på den åkern vi jagade på nu i kväll. Trodde de skulle vara riktigt bra "gåsaväder" men de flög rätt dåligt faktiskt, men vi lyckades ändå få ner varsin gås och trots dåligt med fällda fåglar var de en trevlig kväll.

RSS 2.0