Eftersök på vildsvin X 2. 2012-07-20

Han inte mer än att sätta mig i bilen efter jag lastat in galten förrän det ringde i telefonen.

"En gris var påskjuten på en gårdsplan invid en silo med majsensilage som gjorde en rusning in i ett vetefält."

Körde hem, tog ur galten och körde till gården där grisen blev påskjuten.

Kollade skottplatsen och de var rikligt med blod, hittade även en liten köttslamsa och en liten bit från vad som såg ut som lunga. Känns ju alltid bra att hitta sånt på en skottplats! Släppte hunden på frittsök och han hittade grisen rätt omgående. Dock stannade han bara till en kort stund och gick i löpan efter de andra grisarna, men som tur var drog han inte i väg på långskjuts denna gång, han släppte efter lite mer än 300meter och kom tillbaka. Grsien var en gylta på ca 65kg levande vikt, skjuten med ett bra lungskott.

Grisen från fält nr1


När jag väl var tillbaka i bilen kollade jag telefonen hade jag fått en del sms..

"Två grisar påskjutna i ett fält med rågvete kan du komma med hund?"

Min första tanke var "ska man aldrig få sova, jag ska ju orka jobba i morgon oxå! Men men, de var ju bara en mil dit så var ju inte så långt o köra. De hade spårat och släppt en wachtel och hittat den ena grisen men ville inte avfärda den andra som bom trots att skytten sa att han misstänkte det kunde vara de. Utan de ville göra allt de kunde och ringde mig för att se om jag kunde hitta något, vilket jag tycker är hedersvärt. Jag tror nog tyvärr att många hade bara avfärdat det direkt?..

När jag kom till platsen hade de redan hittat de som sagt redan hittat ena grisen och fältet va stort och skytten hade lite svårt för att säga någon exakt skottplats. Allt ser ju likadant ut i ett spannmålsfält så de förstår jag att det inte är lätt! Vi sökte av den del av fältet grisen stod men någon skottplats eller något som tyde på träff kunde vi inte hitta men det var ju som att leta efter en nål i en höstack i och för sig!


Släppte Balder på nytt, han sökte av fältet, kanten runt fältet och vi gick över i stort hela fältet och skogspartier intill och åkern brevid utan att hitta något som tyde på träff. Helt hundra kan man ju inte vara men jag tror de var bom och efter att ha både spårat och släppt två olika hundar måste man helt enkelt ge upp nån gång.

Kom i säng lite efter kl04, klockan ringde kl06 och det var dax att gå till jobbet.

.
Gris från fält nr2 oxå en gylta på runt 60-65kg levande vikt uppskattad vikt.

Åteljakt på vildsvin 2012-07-19

Har inte blivit mycket till åteljakt de senaste åren för min del, har skjutit en del grisar på åtel tidigare och jag har helt enkelt tröttnat på den jaktformen. Men nu visste jag att det var en större grupp med grisar på en åtel och jag tänkte skjuta en lagom grillegris till semestern börjar nästa vecka.

Jag var på plats i god tid då denna gruppen besökt åteln redan en bra vit innan det blivit mörkt, hörde en del skott från markerna runt omkring troligen var den större gruppen inne på grannmarken för där i från hördes 4st skott med 20-60minuters mellan rum.. Någon grupp med grisar kom aldrig till åteln medan jag satt där, men däremot hade jag besök av en galt som ignorerade fodret helt. Men den var desto mer intresserad av det tjärade trädet.

I brist på besök av en lagom grillgris fick denna äran att bli första grisen som jag skjuter med nya bössan. Efter ett välriktat skott föll den där den stod. Vikten på galten uppskattar jag till lite mer än 100kg levandevikt. Åteln ligger intill en skogsväg så att dra den, den korta biten till bilen var inga större bekymmer. Men att få in den i bilen var inte de lättaste.. Det märks tyvärr att man slutat träna. Men efter att ha funderat och provat diverse lyfttekniker var ett livtag runt bröstkorgen på grisen rätt metod! De gick ju bra trots allt, men självkänslan fick sig allt en liten törn.. Kanske dax o börja träna igen?.. Får ta mig en funderare på de, men nu börjar jaktsäsongen snart på allvar så då lär det inte finnas någon tid för det i alla fall.
Dåligt foto taget med telefonen, men var rätt bra betar på galten.


Skyddsjakt på vildsvin 2012-07-11

Första fältet vi smög runt vid.


Tillbaka för att kolla av samma vetefält som i går kväll. Smög ut i ett fält tillsammans med en kompis men de dröjde lite senare än dagen innan innan de första grisarna gick ut i fältet. De kom ut 2st större grisar troligen var båda suggor och vi hörde även att minst  ytterligare en större gris stod innanför skogskanten. Vi stod o tittade på dem på ca 60-70meters håll och hörde kulltingarna tjivas med varandra, de skrek till i mellan åt och de har som ett knorrande ljud för sig, tror det är ett kontakt läte.

Efter ett tag såg vi att det även gick en lite mindre gris med suggorna ca 15-20cm lägre än de större, troligen en gylta. Vi försökte smyga lite närmre för att få bättre skottläge, men vinden snurrade och de fick tyvärr vind av oss. De försvann ur fältet så vi beslutade att bege oss till det fält där jag sköt kulltingarna i stället.

I detta fält var det helt tomt på grisar och här stannade vi kvar tills de inte var skjutljus längre. Under tiden fick vi sms om det skjutits en större galt vid ett av de andra fälten och skytten behövde hjälp med att få in den i bilen. Så vi körde dit och hjälpte honom med detta, galt ca 90kg uppskattad levnade vikt. Vi lät kompisens Plotthund inspektera grisen, det är en unghund som ska jagas in nu i höst. Den verkade inte tveka utan luggade grisen ordentligt! Hunden har testats på hägnade vildsvin och gjort bra i från sig där så det ska bli kul o följa denna hunden denna säsongen!

Ursus Stella inspekterar den nyskjutna galten.

Skyddsjakt på vildsvin 2012-07-10

Nu har grisarna börjat härja i vetefälten sedan nån vecka tillbaka men än är inte alla fält mogna. Men de som är det har varit riktigt populärar av grisarna! Hur ser det ut i andra delar av landet och hur går jakten för er andra?



Var ute i går tillsammans med en kompis och smygjagade i två vetefält och det satt även två andra ute vid två andra fält. Vi var på plats 21.30 och det dröjde inte längre förrän vi såg första grisen. Ja eller rättare sagt öronen på den. Vi smög närmre men bedömde den som en sugga så vi avstod skott. I en annan del av fältet hörde vi grisar som tjivades med varandra och vi smög dit.


Kom in på 5-6meter i från dem o såg vetet svaja. Måste ha varit små grisar för någon gris såg jag aldrig innan suggan lockade på dem inne från skogskanten och de försvann. Vi beslutade att prova ett annat fält i stället.

När vi kom fram till detta hörde vi hur det smaskade från olika delar av fältet. Troligen var det minst 15-20st grisar ute och vi började smyga oss närmre. Tyvärr var det väldigt dålig vind i går, näst intill vindstilla vilket gjorde det väldigt svårt att smyga på dom. Hörde flera större grisar som rusade ur fältet bara några meter framför mig i det höga vetet.


Efter ett tag såg jag hur vetet svajade bara 4-5meter framför mig. Ställde mig i ett traktorspår och efter ett tag trippade det ut ett knippe smågrisar. Sköt två snabba skott och två grisar låg. Kunde skjutit ytterligare en kanske två till. Men tyckte det räckte med att ta två ur troligen samma kull. Det tar lite emot att skjuta såna småttingar sopm dessa ca 5-6kg levande vikt och hade det inte varit skyddsjakt på känsliga grödor hade de fått gå vidare. Men nu ska förhoppningsvis ska denna suggan lära sig att detta vetefält inte är en trygg matplats för hennes avkomma. I ett av de andra fälten sköts ytterligare en gris ca 40kg levande vikt i går kväll. Totalt 7st grisar i dessa fyra fälten sedan i fredags har de blivit. Blir nya tag i kväll.



Skyddsjakt på vildsvin 2012-07-02.

Gav mig i väg sent eller tidigt om man så vill och jagade gris hela natten tillsammans med Christian uppe i Eringsboda. Vi smög runt på vallar o spannmålsfält och såg som vanligt gott om grisar. En större flock med suggor och kulltingar, en annan med 5st årsgrisar och två större grisar av okänt kön. Tyvärr var inte jaktlyckan med oss denna natt trots att tillfällena fanns där.

Retar mig lite på att man fick köra där i från lottlös. Men jakt är ju jakt.. Hemma kl05 och telefonen ringde kl06.30, dax o gå till jobbet..


Skyddsjakt på fågel. 2012-07-01

Åter tillbaka hos samma lantbrukare för att hjälpa honom att få bort en del av de mängder med fågel som finns där.

Han jaga lite mer än 2tim innan de började spöregna. Då vi gav upp hade jag skjutit 34st, 2/3 duvor och resten kajor.

42st fåglar på lite mer än 2,5timme är ju ett helt klart godkänt resultat. Får nog bli ett återbesök där någon kväll i veckan.

En del av fåglarna.

Skyddsjakt på fågel. 2012-06-30

Skulle hjälpa en lantbrukare att skjuta bort fågel från hans gård så jag och grabben körde dit för att reka lite. Det var män gder med fågel runt gården säkert flera tusen totalt. Främst duvor och kajor. Hade lovat sambon att bara vara i väg en liten stund. Men bössan fick ändå följa med ut i fall att..

Efter en halvtimme hade 8st fåglar slagit i hop vingarna för gott, främst duvor. Vi lovade lantbrukaren att återkomma morgen där på o begav oss hemmåt.

Grabben med duvor.

Viltvård. 2012-06-26



Den viktigaste formen av viltvård anser jag är att hålla efter predatorerna. Dock är man lite för dålig på att hålla efter dom. Men på den punkten ska jag försöka bättra mig!

Följde med en jaktkamrat som redan har skjutit 7st rävvalpar nu i sommar på lika många kvällar. Årsunge av räv o grävling är ju som de flesta vet lovliga nu.

Lyckades locka in en rävvalp med muspip, använder ingen lockpipa utan endast munnen. Jag tycker det går minst lika bra, dessutom har man händerna fria. Den andra valpen på fotot sköt kamraten på en åker några hundra meter bort bara en liten stund tidigare.

Verkar vara mängder med räv i år. En jag känner hade sett 7st på samma åker för ett tag sedan och jag lockade in en vuxen räv bakom huset för ett par veckor sedan den måste varit väldigt hungrig för den kom in på ca 3m innan den upptäckte mig!


Denna valpen tog sambon kort på i förra veckan. Det var på samma åker där jag lockade in den vuxna räven.

(Enligt Jaktförordningen, bilaga 4

10) Årsunge av rödräv får jagas om det behövs för att tillgodose viltvården den 1 juli–30 juni.

11) Årsunge av grävling får jagas om det behövs för att tillgodose lantbruket eller viltvården 1 juni – 31 juli.)





Skyddsjakt på gås. 2012-06-26

Är en hel del gäss ute på vallarna nu, så det var ju ett perfekt tillfälle att få se vad Tikkan gick för. Avstånd runt 250m till gässen. Blev bra effekt dvs bara en gås kvar på åkern efter man krökt fingret.

Föredrar egentligen gåsjakt med hagel. Men det är väldigt effektiv med kula på skyddsjakten om man har många åkrar att skydda.


Uppdatering i vapengarderoben 2.

Ja i alla fall nästan.. Min gamla trotjänare fick sig en makeover och bössan blev som ny. De var den helt klart värd efter alla skogsturer den har varit med på! Den gamla trästocken var full av repor, komposit passar betydligt bättre för min oöma behandling..

Den kommer nu få tjänstgöra som hundförarbössa. Eventuellt får Leupolds Quickrealse fästet sitta kvar så jag kan ha den som reserv bössa till vak och smygjakt då med ett annat sikte, ett Trijicon 2,5-10X56 annars blir det drevsikte utan förstoring.

Före


Efter



Uppdatering i vapengarderoben.

Var ett tag sedan jag köpte ny bössa så nu tyckte jag det var dax.

Valet hamnade på en Tikka T3 Varmint i kaliber 308w, sikte Trijicon Accupoint 5-20X50 samt en ljuddämpare RCC T51.

Trijicon Accupoint 5-20X50
Ljuddämpare RCC T51



RSS 2.0