Vakjakt på vildsvin 2014-03-21

Var ute tillsammans med två vänner på vakjakt efter vildsvin. Fullt tryck på åtlarna, gott om årsgrisar och flera suggor/gyltor som inom någon månad ska ha kultingar och en och annan galt. Alla åtlar är välbesökta, flera har besök av flera grupper och ensamma vildsvin per kväll/natt. Så någon minskning av stammen har jag inte märkt av på dessa marker som många pratar om. Snarare har de ökat något, dels genom att mycket årsgrisar troligen utstöta från andra marker nu hittat hit och lågt jakttryck på angränsande marker i området. Snart kommer fler suggor föda sina kultingar så de får göras lite fler försök att skjuta några årsgrisar nu framöver innan suggorna ska ha.
 
Vi satt i ca 2timmar, jag drog en nitlott och valde en åtel där de kom sent på. Men de andra valde rätt och båda fick skjuta varsin årsgris 25-30kg levande vikt. Så de var ju lyckad vakkväll i alla fall.
 
Nr1.
 
Nr2.
 

Skyddsjakt på vildsvin 2014-03-18

Varit ute två gånger denna veckan hittills och kolla efter vildvin på åkrar där gjort mycket skada.
 
Ena gången såg jag inga vildsvin, dock såg jag ett 3bent rådjur tillsammans med ytterligare två rådjur ute på en av åkrarna. Observerade det en stund och såg att de hade svårt att gå, ringde polisen och fick lov att avliva det om jag ansåg att det krävdes. När jag tog mig närmre sprang de andra två rådjuren i väg, medans det 3benta stapplade i väg kanske fem meter o ställde sig sedan och tittade åt mitt håll. Beslutade att skjuta innan de tog sig upp i skogen.
 
Halva bakbenet saknades, djuret var i allmänt dåligt skick, magert och skitigt i pälsen. Känns alltid skönt att förkorta skadade djurs lidande.
 
 
Andra gången jag var ute såg jag 3st mellanstora grisar stå och böka ute på en vall, fick forcera både taggtråd och elstängsel innan jag kunde smyga inom håll och komma åt att skjuta. Sköt på ca120m knästående, skott precis bakom bog och den gick ca 15-20m efter skott. Vikt ca 65kg uppskattad levande vikt. Riktigt spännande smygjakt denna kväll!
 
 
 
 

Jakthelg 2014-03-09

Var 3st norrländska jägare på besök i helgen. Vakjakt på vildsvin(årsgris) och skyddsjakt på gås stod på programmet.
 
En riktigt trevlig jakthelg, gott om vildsvin på åtlarna och det blev 6st årsgrisar (20-45kg levandevikt) och ett 20tal gäss skjutna.
 
Lite foton från helgen.
 
Niklas efter lyckad gåsjakt
 
Vildsvinen transporteras lätt o smidigt hem från skogen i Heck-Pack.
Niklas första skjutna vildsvin
Föll på plats i skottet.
Fler gäss.
Johans första skjutna vildsvin
Johan med gris nr2 och nr3, dubble på vildsvin!
Fem av de sex vildsvin som sköts i helgen, klara för styckning.
Packat för hemfärd.
 
 
 
 
 

RSS 2.0