Skyddsjakt på vildsvin 2012-04-11, 2012-04-14



Denna veckan har jag och Christian hjälp ett par lantbrukare i Eringsboda med att få bort lite grisar som gjort skador på deras vallar, beteshagar och nysåddda vetefält. De flesta åkrarna har bönderna de satt upp dubbel eltråd runt men de verkar inte ha speciellt mycket effekt tyvärr. Vi har sett otroliga mängder med grisar de kvällar, nätter och tidiga morgnar vi varit ute och de har inte blivit många timmars sömn innan man har gått till jobbet om morgnarna..

Vi provade oss fram och vår teori var att grisarna besökte åkrarna tidigt på morgonkvisten från 04.00- 06.00. För nästan alla grisar vi sett tidigt på kvällarna har varit anting i anknytning till bokskog eller på väg till bokskog. De verkar fortfarnade finnas väldigt gott om bok och ekollon vilka har höga halter av garvsyra. Så teorin byggde på att de på tillbaka vägen till daglegan besökte åkrarna för lite foderombyte o skapa balans i deras magar. Vi hade oxå sett att de besökt ett antal högar med gödning. Om jag inte är helt fel underättad är det någon form av restprodukt från glasstillverkning, något som blir över från då de tvättat ur tankar och maskiner? De ska innehålla en stor andel kalk, stärkelse o annat. Det ser ut som stora högar med aska och jag har tidigare sett grisarna stå och äta direkt ur högarna.


Kl05.00 i går morse Satt jag vid en vall då det kom ut en flock grisar bestående av sugga, tre gyltor och ett knippe kulltingar på runt 5-7kg styck. Det var även mindre galt med i flocken. De delade upp sig o vissa gick på högarna med gödningen medan de andra började böka upp vallen. 05.15 lät jag skottet gå mot galten som gick i väg efter skottet, de kändes dock som att skottet tog där det skulle. Christian kom och släppte sin wachtel Sulan på fritt sök. Hunden gick först efter flocken men kom tillbaka efter några minuter och gick efter galten. Det hade inte varit några problem att spåra fram till grisen utan hund för det såg ut som man gått o hält ut blod med en spann. Grisen hade trots ett perfekt lungskott gått strax under 100m. Blev tyvärr inga foton på grisen då batteriet var slut i telefonen.


Kommer nog krävas en hel del jakt och ökad avskjutning runt detta området om markägarna ska kunna bedriva sin verksamhet. För så mycket skador som de har, har jag nog aldrig sett tidigare. På flera av åkrarna är det inte många kvadrat decimetrar som inte är uppbökade. Dessutom verkar denna milda vintern och den goda födatillgången gjort så att kullarna är större än normalt. Jag har sett unga suggor på en 50-60kg med sin fösta kull där de varit 6-7st kulltingar per sugga mot normalt 3-5st. Såg även en hel del sommarstugor som fått sina gräsmattor total förstörda. Inte kul för dom att lägga ner all sin lediga tid på att försöka återställa dessa..

Såg inte helt olikt ut tomterna från dessa tidningsartiklar:


http://www.kristianstadsbladet.se/ostragoinge/article943634/Vildsvin-foumlrstoumlrde-traumldgaringrden.html


http://www.barometern.se/nyheter/oskarshamn/villaagare-fick-tomten-forstord-av-vildsvin(2127335).gm

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0