Älgjakt. 091018.

Satt och passade på samma plats som dagen innan. 06.58. Hör jag att det är älg på väg fram. När jag först ser den är första tanken en kviga som är lovlig att skjuta på denna mark. Ser dock rätt fort efter att det är en mindre älgtjur, en udda 4-taggare. I det älg skötselområde vi tillhör, är det endast lovligt att skuta tjurar med 5 eller fler taggar så tyvärr var den inte lovlig.. Tjuren passerar tornet på  bara 4-5meter.. Strax där efter hör jag att det är ytterligare älg/älgar på väg fram och bara 30meter bakom den första tjuren kommer ytterligare en tjur fram detta var en pinnat jur och inte heller den lovlig att skjuta, denna passerar tornet på under 10meter.. Bara till att lyfta på hatten och låta dem växa till sig till framtida jakter..

Hade säkert kunnat skjuta dubble´e på dessa båda tjurar annars om de inte varit fredade, men nu är reglerna som de är... Tog väl ett 40-tal kort på dem med mobilen i stället.. 

Första veckan är det lovligt att skjuta tjur med 5 eller fler taggar, kviga och om ko med dubbelkalv uppenbarar sig är det lovligt att skjuta ena kalven. Efter första veckan är avklarad är det endast lovligt att skjuta tjur med minst 5-taggar samt alla kalvar är då lovliga.


Första tjuren, udda 4-taggare.


Den andra tjuren, en "pinnatjur".


Kommentarer
Postat av: Robban

Fan vad tungt...att ha dessa tjurar framför sig men inte få skjuta. Men tyvärr så vet jag hur de är. Men snart smäller de =)

2009-10-21 @ 21:56:07
Postat av: Ola

Jo jag räknade de få taggarna de hade rätt många gånger om mna säger så.. :( Fördelen är väl att det finns gott om tjur på området och när man väl får skjuta någon så är dom rätt stora för att vara i södra sverige i år har det skjutits en 10-taggare och en 6-taggare på marken brevid förra året sköts det 2st 8-taggare och vi såg även en 16-taggare förra året som fortfarnade ska gå kvar där någonstans..

2009-10-22 @ 10:56:49
URL: http://vildsvinsjakt.blogg.se/
Postat av: Crille

Roligt att se tjurar, och så nära!

Frustrerande att ha dem så nära och inte få "lufta bössan" men jag tycker ändå att det är en sund inställning hos skötselområdet att inte skjuta på allt som kommer. Det är ju förvaltning och jakt, inte slakt.

Men som sagt, att sitta i skogen och se djur är roligt, i synnerhet stort klövvilt./Crille

2009-10-25 @ 11:53:42
URL: http://www.bassetolle.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0